Kurzy ATAC

FODMAP

FODMAP

FODMAP je pojem zložený z počiatočných písmen slov fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o formy sacharidov, ktoré sa v tenkom čreve ťažko rozkladajú a vstrebávajú. Prechádzajú do hrubého čreva a tam podliehajú fermentácii zo strany črevných mikroorganizmov, pričom vzniká väčšie množstvo črevných plynov - oxidu uhličitého, vodíka a metánu.

Potraviny obsahujúce FODMAP sú vo všeobecnosti pre zdravých ľudí prospešné, pretože podporujú činnosť črevnej mikrobioty. Osoby trpiace syndrómom dráždivého čreva majú problémy s konzumáciou týchto potravín, preto bola definovaná diéta s nízkym obsahom FODMAP. Táto diéta nie je terapeutická, ale jej cieľom je identifikovať špecifické spúšťače črevných ťažkostí a na základe tejto analýzy upraviť stravu tak, aby sa zmiernili príznaky.

Aby bolo toto úsilie úspešné, je potrebné poznať potraviny, ktoré obsahujú sacharidy FODMAP:

1. Oligosacharidy.
Prvým typom sú fruktooligosacharidy (= FOS, fruktány). Najčastejšie sa nachádzajú v pšenici, raži, cibuli a cesnaku.

Druhým typom sú galaktooligosacharidy (= GOS), ktoré sa nachádzajú v strukovinách a mlieku.

2. Disacharidy.
Jediným disacharidom klasifikovaným ako FODMAP je laktóza, jej zdrojom sú živočíšne mliečne výrobky.

3. Monosacharidy.
Uvádza sa, že 30 až 40 % zdravých ľudí a osôb postihnutých syndrómom dráždivého čreva netoleruje fruktózu, respektíve nadbytok fruktózy voči glukóze. Ak je množstvo fruktózy v strave príliš vysoké, jej vstrebávanie je narušené a objem tekutiny v tenkom čreve sa zvyšuje. Zo stravy sa tak vylučujú najčastejšie med, ovocie vrátane lisovaných štiav, sirupy (agávový, glukózovo-fruktózový, fruktózovo-glukózový), čistá fruktóza (bežne používaná ako sladidlo v nápojoch).

4. Polyoly.
V tenkom čreve sa nevstrebávajú úplne, a preto môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Prirodzene sa vyskytujú v niektorých druhoch ovocia (černice, avokádo, marhule) a zeleniny (sladké zemiaky, karfiol) alebo sa používajú ako sladidlá (manitol, sorbitol, maltitol, izomalt, xylitol).

FODMAP diéta sa najčastejšie používa u osôb postihnutých syndrómom dráždivého čreva, ale úspech zaznamenala aj pri chronických zápalových ochoreniach čreva (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba), neceliakálnej citlivosti na lepok alebo syndróme nadmerného rastu baktérií v tenkom čreve. S touto diétou je vždy dôležité pracovať veľmi opatrne, pretože pri nesprávnom používaní môže spôsobiť viac škody ako úžitku. S diétou sa pracuje systematicky, proces je bežne rozdelený do troch fáz:

1. V prvej fáze sa zo stravy vylúčia všetky formy FODMAP, odporúča sa na obdobie 3-8 týždňov.

2. V druhej fáze sa do stravy opäť zavádzajú zdroje FODMAP, najlepšie jedna skupina týždenne.

3. Tretia fáza sa zameriava na obnovenie rozmanitosti stravy.

V súvislosti s novým výskumom črevnej mikroflóry sa hľadajú spôsoby, ako podporiť účinok diéty s nízkym obsahom FODMAP prostredníctvom používania vybraných probiotík. Ukazuje sa, že niektoré druhy laktobacilov a bifidobaktérií majú priaznivé účinky.

Keďže počet ľudí postihnutých syndrómom dráždivého čreva neustále rastie a low FODMAP diéta v praxi skutočne veľmi dobre funguje, zvyšuje sa aj počet záujemcov o tento dočasný spôsob stravovania. Táto diéta má pomerne transparentné pravidlá, upravovať stravu týmto smerom sa učíme v kurze Poradca pre výživu. Vylúčiť zo stravy nežiaduce potraviny nie je nijako ťažké, oveľa väčšia výzva je v takejto situácii zaistiť nutričnú rovnováhu. Toto sa nezaobíde bez podpory vzdelávacej aplikácie ZOF, ktorá študentom umožňuje kontrolovať obsah živín vo strave a vedie ich tak potrebným smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Markéta Petrová

Kurz "Poradca pre výživu a doplnky výživy" je úžasný komplexný a úplný sprievodca, ktorý mi pomohol lepšie pochopiť ľudskú výživu, zdravie a doplnky výživy. Kvôli časovým obmedzeniam som si vybral online verziu kurzu, aby som mohol štúdium prispôsobiť svojmu času. Jednotlivé témy sú prehľadne, jednoducho a čitateľne spracované a veľmi sa mi páčili. Najviac si pochvaľujem systém myšlienkových máp, vďaka ktorému je každá lekcia oveľa jasnejšia a ľahšie zapamätateľná, a tiež sa zvýšila moja kreativita. Ak sa zaujímate o oblasť zdravej výživy a životného štýlu, potom je tento kurz určite to pravé.

Jan Trávníček

Klobúk dole pred pánom Jelínkom za jeho obrovské vedomosti, za jeho triky (nabádal nás k logickým riešeniam / žiadne nadýchané papagájovanie), a čo mi vyrazilo dych, tento veľmi úspešný človek sa ku mne správal priateľsky ako k rovnocennému partnerovi. Kurzy ATAC umožňujú pochopiť prirodzené fungovanie organizmu ako celku (metabolické procesy, vplyv a význam fyzickej aktivity a našich myšlienok, emócií) a zásady stravovania z celého sveta s ohľadom na pohlavie, vek, ročné obdobie, pracovné zaťaženie atď. Ktorý iný kurz vám to ponúkne? Trpela som chronickou únavou a depresiami, nemohla som chodiť do práce, lekári ma nazývali hypochondrom a simulantom. Našťastie som našla online kurzy Atac, vďaka zmenám v stravovaní som získavala čoraz viac energie a dobrej nálady. Mám rôzne certifikáty a akreditácie z Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva školstva, ale najprínosnejší pre moju kariéru je certifikát od Mgr. Jelinek. Najviac oceňujem jeho priateľský prístup a skutočnosť, že svojim študentom radí aj po skončení kurzu.

Romana Jakubcová

Pre mňa bolo rozhodujúce samoštúdium doplnené možnosťou osobných stretnutí a dĺžka kurzu, ktorá bola predzvesťou kvality. Získala som komplexné a zmysluplné informácie o stravovaní a jeho dôsledkoch, doplnené o pohľad východných kultúr. Obrovským bonusom je komplexný prístup k informáciám, on-line poradenstvo, možnosť ďalšieho vzdelávania či spolupráce s pánom Jelínkom a ďalšími kolegami.