Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / FODMAP

FODMAP

FODMAP

FODMAP je pojem zložený z počiatočných písmen slov fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Ide o formy sacharidov, ktoré sa v tenkom čreve ťažko rozkladajú a vstrebávajú. Prechádzajú do hrubého čreva a tam podliehajú fermentácii zo strany črevných mikroorganizmov, pričom vzniká väčšie množstvo črevných plynov - oxidu uhličitého, vodíka a metánu.

Potraviny obsahujúce FODMAP sú vo všeobecnosti pre zdravých ľudí prospešné, pretože podporujú činnosť črevnej mikrobioty. Osoby trpiace syndrómom dráždivého čreva majú problémy s konzumáciou týchto potravín, preto bola definovaná diéta s nízkym obsahom FODMAP. Táto diéta nie je terapeutická, ale jej cieľom je identifikovať špecifické spúšťače črevných ťažkostí a na základe tejto analýzy upraviť stravu tak, aby sa zmiernili príznaky.

Aby bolo toto úsilie úspešné, je potrebné poznať potraviny, ktoré obsahujú sacharidy FODMAP:

1. Oligosacharidy.
Prvým typom sú fruktooligosacharidy (= FOS, fruktány). Najčastejšie sa nachádzajú v pšenici, raži, cibuli a cesnaku.

Druhým typom sú galaktooligosacharidy (= GOS), ktoré sa nachádzajú v strukovinách a mlieku.

2. Disacharidy.
Jediným disacharidom klasifikovaným ako FODMAP je laktóza, jej zdrojom sú živočíšne mliečne výrobky.

3. Monosacharidy.
Uvádza sa, že 30 až 40 % zdravých ľudí a osôb postihnutých syndrómom dráždivého čreva netoleruje fruktózu, respektíve nadbytok fruktózy voči glukóze. Ak je množstvo fruktózy v strave príliš vysoké, jej vstrebávanie je narušené a objem tekutiny v tenkom čreve sa zvyšuje. Zo stravy sa tak vylučujú najčastejšie med, ovocie vrátane lisovaných štiav, sirupy (agávový, glukózovo-fruktózový, fruktózovo-glukózový), čistá fruktóza (bežne používaná ako sladidlo v nápojoch).

4. Polyoly.
V tenkom čreve sa nevstrebávajú úplne, a preto môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Prirodzene sa vyskytujú v niektorých druhoch ovocia (černice, avokádo, marhule) a zeleniny (sladké zemiaky, karfiol) alebo sa používajú ako sladidlá (manitol, sorbitol, maltitol, izomalt, xylitol).

FODMAP diéta sa najčastejšie používa u osôb postihnutých syndrómom dráždivého čreva, ale úspech zaznamenala aj pri chronických zápalových ochoreniach čreva (ulcerózna kolitída, Crohnova choroba), neceliakálnej citlivosti na lepok alebo syndróme nadmerného rastu baktérií v tenkom čreve. S touto diétou je vždy dôležité pracovať veľmi opatrne, pretože pri nesprávnom používaní môže spôsobiť viac škody ako úžitku. S diétou sa pracuje systematicky, proces je bežne rozdelený do troch fáz:

1. V prvej fáze sa zo stravy vylúčia všetky formy FODMAP, odporúča sa na obdobie 3-8 týždňov.

2. V druhej fáze sa do stravy opäť zavádzajú zdroje FODMAP, najlepšie jedna skupina týždenne.

3. Tretia fáza sa zameriava na obnovenie rozmanitosti stravy.

V súvislosti s novým výskumom črevnej mikroflóry sa hľadajú spôsoby, ako podporiť účinok diéty s nízkym obsahom FODMAP prostredníctvom používania vybraných probiotík. Ukazuje sa, že niektoré druhy laktobacilov a bifidobaktérií majú priaznivé účinky.

Keďže počet ľudí postihnutých syndrómom dráždivého čreva neustále rastie a low FODMAP diéta v praxi skutočne veľmi dobre funguje, zvyšuje sa aj počet záujemcov o tento dočasný spôsob stravovania. Táto diéta má pomerne transparentné pravidlá, upravovať stravu týmto smerom sa učíme v kurze Poradca pre výživu. Vylúčiť zo stravy nežiaduce potraviny nie je nijako ťažké, oveľa väčšia výzva je v takejto situácii zaistiť nutričnú rovnováhu. Toto sa nezaobíde bez podpory vzdelávacej aplikácie ZOF, ktorá študentom umožňuje kontrolovať obsah živín vo strave a vedie ich tak potrebným smerom.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

PharmDr. Lenka Svobodová

Kurz poradcu pre výživu a suplementáciu bol skvelým doplnkom do mozaiky znalostí, ktoré som za viac ako 20 rokov mojej poradenskej činnosti v oblasti zdravia získala. Súvislosti, ktoré nám boli počas kurzu predkladané formou zrozumiteľnou pre každého, mi pomohli v mojej konzultačnej činnosti. Rôzne uhly pohľadu na človeka ako jedinca (ajurvéda, čínska medicína, krvné skupiny) neboli pre mňa úplne nové, ale veľké pozitívum vidím v ich skvelých komentároch Mgr. Jelínka. Absolvovanie kurzu mi pomohlo uvedomiť si všetky súvislosti a inšpirovalo ma k ďalším zmenám v životnom štýle. Vzhľadom na moju pracovnú vyťaženosť a veľkú rodinu mi veľmi vyhovovala forma on line štúdia z domu. Priebežne určite budem pokračovať v ďalších čiastkových kurzoch, veľmi sa na ne teším a odporúčam každému, kto chce pre svoje zdravie niečo urobiť.

Jan Pinker

Referencie na Kurzy ATAC nejdú napísať negatívne a ani jednou vetou nejdú vypísať všetky pozitíva. Pretože prístup pána Jelínka je úplne ale úplne dokonalý či už v lekciách alebo aj keď potrebujete poradiť osobne. Som veľmi rád, že som sa rozhodol absolvovať práve tu. Trúfam si napísať, že je toto jediné vzdelávacie centrum, ktoré splnilo všetky moje očakávania a pretože som už tu absolvoval úspešne dva kurzy, tak viem iste že tým to nekončí.

Ing. Kateřina Šviráková

Kurz Poradca pre výživu je jedným slovom fenomenálne. Obsah a celková podoba študijnej formy je vybraná úplne dokonale. Každý deň mám možnosť lekcie otvoriť a prečítať si čo potrebujem a to aj po skončení kurzov. Nemusím si nikde nič ukladať a sťahovať. Drvivá väčšina tém je „každodenným chlebom“ a informácie v lekciách vždy postačia na orientáciu a pochopenie. Forma výkladu je zvolená tak dômyselne, že si príde na svoje každý – ako úplný začiatočník, tak pokročilejší študent. Úprimne obdivujem schopnosť Martina Jelínka vyselektovať tie najdôležitejšie veci z pomerne zložitej témy av čitateľnej, pochopiteľnej forme ich odovzdať s tým, že lekcia málokedy presiahne pár stránok. Úžasná študijná pomôcka sú priložené otázky k jednotlivým lekciám, ktoré fantasticky doplnia informácie, znalosti a pochopenie celej témy. Ako čerešničkou na torte hodnotím audio nahrávky, ktoré môžem počúvať pri športe či jazde autom, ktorá sa razom zmení na obľúbenú činnosť. Vzdelávací systém Martina Jelínka mi dal úplne najviac z mnohých už absolvovaných kurzov a škôl. Nedá sa s ničím porovnať. Systém je jedinečný a nesmierne užitočný. Veľmi by som si priala, aby zoznam kurzov bol nevyčerpateľný . Navyše aj osobný prístup, tak zaneprázdneného človeka ako je autor všetkých lahôdok v podobe kurzov, je úplne výnimočný. S čistým svedomím môžem povedať, že mi Martin Jelínek zmenil život a tento a vlastne všetky už absolvované kurzy ma posunuli na mojej ceste niekam, o čom som ani nesnívala.