Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkčná porucha hrubého čreva. Medzi najbežnejšie prejavy patria:

  • bolesti brucha až kŕče,
  • nadúvanie,
  • plynatosť,
  • nutkanie na stolicu,
  • črevné ťažkosti - hnačka, zápcha,
  • pocit nedostatočného vyprázdnenia po návšteve toalety,
  • prímes hlienu v stolici.

Presná príčina vzniku tohto syndrómu nie je známa, panuje ale presvedčenie, že má spojitosť s:

1. Tráviacimi problémami.
U syndrómu dráždivého čreva dochádza k zmenám v črevnej peristaltike, trávenina tak prechádza zažívacím ústrojenstvom buď príliš rýchlo, alebo naopak pomaly. Pri príliš rýchlom pohybe potraviny zažívacím ústrojenstvom vznikne hnačka, pretože nie je dostatok času na vstrebanie vody z potravy.

2. Zvýšenou citlivosťou čreva.
Niektorí jedinci môžu byť precitlivení na signály, ktoré vysiela tráviaci trakt do mozgu (ohľadne hladu, pocitu nasýtenia alebo nutkania na stolicu). Táto precitlivenosť sa potom prejaví miernymi zažívacími ťažkosťami.

3. Emočným stresom.
Intenzívne emočné stavy (stres, úzkosť...) majú schopnosť vyvolať chemické zmeny, ktoré narúšajú normálnu činnosť tráviaceho systému.

4. Kvalitou stravy.
Medzi najčastejšie citované problematické potraviny patria:

  • alkohol,
  • čokoláda,
  • nápoje s obsahom kofeínu (čaj, káva, colové nápoje a energy drinky),
  • nápoje sýtené oxidom uhličitým,
  • tučné potraviny,
  • fast food (sušienky, chipsy ....),
  • laktóza,
  • potravinové alergény.

Vplyv stravy na syndróm dráždivého čreva

Prejavy syndrómu dráždivého čreva sa korigujú úpravami stravy, ktoré sa zameriavajú na:

1. Obmedzenie netolerovaných potravín.
Je potrebné sledovať, ktoré potraviny majú na vyvolanie prejavov syndrómu vplyv. Pokiaľ si postihnutý jedinec vedie evidenciu, je jednoduché postupne vyraďovať nevhodné potraviny či látky. Najčastejšie sa jedná o:

  • mlieko,
  • vyprážané potraviny,
  • cibuľa,
  • cesnak,
  • korenené pokrmy,
  • zdroje fruktózy (sladidlá, sladené nápoje).

V praxi sa v kontexte s riešením IBS stále častejšie pracuje s low FODMAP diétou, ktorá vykazuje zaujímavé výsledky.

2. Zvýšenie príjmu vlákniny.
Platí v situáciách, keď jedálniček vykazuje jej dlhodobý deficit. Dostatok vlákniny stabilizuje črevnú peristaltiku, ovplyvní metabolizmus vody v črevách a poskytne výživu črevnej mikrobiote. Je potrebné dávať pozor na príliš nárazové zvýšenie objemu vlákniny, ktoré môže vyvolať väčšiu peristaltickú odozvu. Súčasne sa rieši aj vzťah k FODMAP, kedy treba rešpektovať obmedzenie príjmu oligosacharidov ako zdroja rozpustných frakcií vlákniny.

3. Úpravu činnosti črevnej mikrobioty.
S ohľadom na individuálne potreby jedinca sa cielia na:

  • dostatok prebiotík v strave,
  • prísun probiotík,
  • používanie symbiotík (doplnky s obsahom probiotík a prebiotík).

Aj tu treba zdôrazniť vzťah k FODMAP, tzn. riešiť formu diéty a následne vhodnosť potenciálnej suplementácie.

O syndróme dráždivého čreva sa hovorí stále častejšie. Keďže sa jedná o syndróm, moderná medicína ho nie je schopná efektívne a jednoducho riešiť. O to viac sa pozornosť upína na úpravu stravovania. Touto problematikou sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať s výberom vhodných potravín a zostavovať z nich nutrične vyvážené stravovacie plány.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Mgr. Petr Maršoun

Hoci sa zdravou výživou zaoberám už mnoho rokov, chýbalo mi ucelené vzdelávanie, kde by sa mi zaplnili medzery v informáciách. Idem rád, že som si vybral práve kurz Poradca pre výživu a sumplementáciu. Dozvedel som sa veľa informácií nielen o výžive. Prístup Mgr. Jelínka je inšpiratívna a celý kurz bol veľmi zaujímavý. Štúdium prebiehalo v príjemnej atmosfére. Veľmi oceňujem skutočnosť, že kurzom spolupráca nekončí, ale vďaka absolventskej sekcii pokračuje. Určite to nebol môj posledný kurz pri Mgr. Jelínka.

Jarmila Hokrová

V čase, keď som absolvovala kurz Poradca pre výživu a suplementáciu u pána Mgr. Jelínka, som mala už za sebou množstvo iných kurzov, špecializovaných na výživové poradenstvo. Už som pracovala ako výživový poradca a viedla svoju poradňu. Možno sami viete, že v oblasti výživy prichádza mnoho často protichodných informácií a názorov a nie je jednoduché sa v nich vyznať. Vďaka kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu som sa naučila tieto informácie triediť a správne si vyberať. Veľmi mi to pomohlo pri prácu s klientmi av ďalšom profesnom rozvoji. Veľmi vám ďakujem pán Jelínk.

Veronika Tvrdá

V oblasti zdravého životného štýlu a výživy som sa amatérsky pohybovala niekoľko rokov ešte predtým, než som objavila kurzy Mgr. Martina Jelínka. Oslovili ma predovšetkým preto, že tento človek nielen učí náuke o zdraví, on sám tým žije a prechádza si jednotlivými etapami svojich kázaní na vlastnej koži. Rovnako o tom svedčí niekoľko zaujímavých kníh, písaných osobitým štýlom jemu vlastným. Štúdium kurzov pána Jelínka odporúčam každému, kto si chce osvojiť základy racionálneho stravovania, kto chce zlepšiť kvalitu života svojho, svojej rodiny i blízkeho okolia. Každému, kto má záujem nahliadnuť pod pokrievku záludnostiam dnešnej doby v tomto odvetví. Svojím obsahom a prevedením uspokojí ako začiatočníka, tak aj pokročilého a náročnejšieho študenta. Vďaka kurzom Martina Jelínka sa aj ja dnes môžem venovať tomu, čo ma baví a dáva mi zmysel. A to je pomáhanie ľuďom.