Kurzy ATAC

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva (anglicky IBS - Irritable Bowel Syndrome) je funkčná porucha hrubého čreva. Medzi najbežnejšie prejavy patria:

  • bolesti brucha až kŕče,
  • nadúvanie,
  • plynatosť,
  • nutkanie na stolicu,
  • črevné ťažkosti - hnačka, zápcha,
  • pocit nedostatočného vyprázdnenia po návšteve toalety,
  • prímes hlienu v stolici.

Presná príčina vzniku tohto syndrómu nie je známa, panuje ale presvedčenie, že má spojitosť s:

1. Tráviacimi problémami.
U syndrómu dráždivého čreva dochádza k zmenám v črevnej peristaltike, trávenina tak prechádza zažívacím ústrojenstvom buď príliš rýchlo, alebo naopak pomaly. Pri príliš rýchlom pohybe potraviny zažívacím ústrojenstvom vznikne hnačka, pretože nie je dostatok času na vstrebanie vody z potravy.

2. Zvýšenou citlivosťou čreva.
Niektorí jedinci môžu byť precitlivení na signály, ktoré vysiela tráviaci trakt do mozgu (ohľadne hladu, pocitu nasýtenia alebo nutkania na stolicu). Táto precitlivenosť sa potom prejaví miernymi zažívacími ťažkosťami.

3. Emočným stresom.
Intenzívne emočné stavy (stres, úzkosť...) majú schopnosť vyvolať chemické zmeny, ktoré narúšajú normálnu činnosť tráviaceho systému.

4. Kvalitou stravy.
Medzi najčastejšie citované problematické potraviny patria:

  • alkohol,
  • čokoláda,
  • nápoje s obsahom kofeínu (čaj, káva, colové nápoje a energy drinky),
  • nápoje sýtené oxidom uhličitým,
  • tučné potraviny,
  • fast food (sušienky, chipsy ....),
  • laktóza,
  • potravinové alergény.

Vplyv stravy na syndróm dráždivého čreva

Prejavy syndrómu dráždivého čreva sa korigujú úpravami stravy, ktoré sa zameriavajú na:

1. Obmedzenie netolerovaných potravín.
Je potrebné sledovať, ktoré potraviny majú na vyvolanie prejavov syndrómu vplyv. Pokiaľ si postihnutý jedinec vedie evidenciu, je jednoduché postupne vyraďovať nevhodné potraviny či látky. Najčastejšie sa jedná o:

  • mlieko,
  • vyprážané potraviny,
  • cibuľa,
  • cesnak,
  • korenené pokrmy,
  • zdroje fruktózy (sladidlá, sladené nápoje).

V praxi sa v kontexte s riešením IBS stále častejšie pracuje s low FODMAP diétou, ktorá vykazuje zaujímavé výsledky.

2. Zvýšenie príjmu vlákniny.
Platí v situáciách, keď jedálniček vykazuje jej dlhodobý deficit. Dostatok vlákniny stabilizuje črevnú peristaltiku, ovplyvní metabolizmus vody v črevách a poskytne výživu črevnej mikrobiote. Je potrebné dávať pozor na príliš nárazové zvýšenie objemu vlákniny, ktoré môže vyvolať väčšiu peristaltickú odozvu. Súčasne sa rieši aj vzťah k FODMAP, kedy treba rešpektovať obmedzenie príjmu oligosacharidov ako zdroja rozpustných frakcií vlákniny.

3. Úpravu činnosti črevnej mikrobioty.
S ohľadom na individuálne potreby jedinca sa cielia na:

  • dostatok prebiotík v strave,
  • prísun probiotík,
  • používanie symbiotík (doplnky s obsahom probiotík a prebiotík).

Aj tu treba zdôrazniť vzťah k FODMAP, tzn. riešiť formu diéty a následne vhodnosť potenciálnej suplementácie.

O syndróme dráždivého čreva sa hovorí stále častejšie. Keďže sa jedná o syndróm, moderná medicína ho nie je schopná efektívne a jednoducho riešiť. O to viac sa pozornosť upína na úpravu stravovania. Touto problematikou sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde sa študenti na výučbovej aplikácii ZOF učia pracovať s výberom vhodných potravín a zostavovať z nich nutrične vyvážené stravovacie plány.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Tomáš Bína

Vybral by som si kurzy ATAC pána Mgr. Jelinek z niekoľkých dôvodov. Základom štúdia je komplexný pohľad na výživu človeka - poznanie fungovania ľudského organizmu vo vzťahu k výžive a zároveň poznanie vlastností potravín vo vzťahu k ľudskému organizmu. Páči sa mi, že kurzy poskytujú objektívne informácie, ktoré sú platné a s použitím zdravého rozumu použiteľné v širokom spektre výživových otázok. Najmenej 50 % času je venovaných praktickému zostavovaniu jedálneho lístka, ktoré je nevyhnutné a veľmi užitočné pre prax. Veľmi pekne vám ďakujem.

Miluše Heryšerová

Keďže som chemický technológ a profesionálne sa venujem aj oznamovaniu potravinových doplnkov, štúdium a posudzovanie jednotlivých zložiek v potravinách alebo potravinových doplnkoch je mojím každodenným chlebom. Hoci viem, prečo sa niektoré látky pridávajú do potravín a aké vlastnosti im dodávajú, mojím hlavným cieľom bolo vyhnúť sa týmto zložkám v potravinách. Chcela som si však rozšíriť vedomosti a pochopiť, ako ľudské telo hospodári s rôznymi makro a mikro zložkami a aký to má vplyv na naše telo, preto som dlho a ťažko hľadala rozšírené vzdelanie, ktoré by mi pomohlo pochopiť vzťah medzi tým, čo jeme, a ľudským zdravím. Zároveň som chcel byť schopný vytvoriť vyváženú stravu pre ľudí s individuálnymi požiadavkami. Som veľmi rada, že som sa rozhodla absolvovať diaľkový kurz Poradca pre výživu a výživové doplnky, ktorý mi umožnil nahliadnuť na potraviny z pohľadu východnej aj západnej kultúry a hlavne mi pomohol pochopiť, ako a prečo obohatiť svoj jedálniček o určité potraviny v súvislosti s ľudskými chorobami alebo potravinovými intoleranciami.Chcela by som veľmi pekne poďakovať pánovi Jelínkovi za vytvorenie kurzu, ktorý absolútne splnil moje očakávania, za celú organizáciu, obsah kurzu, zrozumiteľnosť jednotlivých tém a moderný koncept celého kurzu. Zároveň oceňujem možnosť vyskúšať si prípravu menu v praxi pomocou hry ZOF. Určite sa chcem ďalej vzdelávať v ďalších témach a pokračovať v ďalších kurzoch pod vedením pána Jelínka.

Stanislava Zachovalová

Vždy som sa zaujímala o oblasť výživy, už len preto, že som sama vždy bojovala so svojou váhou.Hľadala som informácie a potom som absolvovala kurz výživy. V podvedomí som stále cítil, že to nestačí.Prečítal som si veľa článkov o výžive a tak som objavil Mgr. Martin Jelínek a Kurzyatac. ČLÁNKY BOLI Z TOHTO ZDROJA :-) Pracujem v oblasti výživy a veľmi sa mi darí pomáhať ľuďom na ich ceste za krajším životom, ale som zástancom toho, že vedomostí nie je nikdy dosť a mali by sme sa neustále vzdelávať. Rozhodol som sa absolvovať kurz Mgr. Kurz Martina Jelínka hlavne preto, že ho uznávam ako odborníka a kurz ma zaujal svojím rozsahom a možnosťou študovať online. Moja túžba po informáciách bola nedosiahnuteľná :-) Najviac ma zaujala hra na učenie ZOF - je to skvelý nástroj, pri ktorom som nadobudnuté vedomosti okamžite využil v praxi. Bolo príjemné pozorovať, že si môj posun všimli najmä moji klienti. S istotou viem, že chcem absolvovať všetky kurzy, ktoré Mgr. Martin Jelínek ponúka a som si istý, že ich budem využívať ako výživový a doplnkový poradca.OČAKÁVAM, ĎAKUJEM A VRELE ODPORÚČAM :-)