Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia

Poruchy trávenia a vstrebávania niektorých živín sú rozšíreným problémom. Najčastejšie sa prejaví nadúvaním, plynatosťou, pocitom zlého trávenia, hnačkami, kŕčmi v bruchu, toto môže vyústiť do postupného chudnutia. Medzi najrozšírenejšie poruchy patrí laktózová intolerancia, ktorá v niektorých krajinách postihuje aj vysoké desiatky percent celej populácie.

Laktózová intolerancia (laktózová neznášanlivosť, laktázová nedostatočnosť) je stav, pri ktorom postihnutému chýba alebo je obmedzená produkcia laktázy. Tento enzým je produkovaný bunkami sliznice tenkého čreva a jeho úlohou je rozkladať mliečny cukor (laktózu). Ak k tomu nedôjde,  konzumácia zdrojov laktózy (živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov) sa prejaví celým radom tráviacich ťažkostí.
Najviac laktázy produkujeme v dojčenskom veku, následne jeho aktivita postupne klesá. K obmedzeniu jeho produkcie dochádza často u pacientov s chorobami tenkého čreva, nezriedka ale aj po prekonanom hnačkovom ochorení, kedy príčinou je doposiaľ nie úplne obnovená črevná mikrobiota. Všeobecne sa dá povedať, že ochorenie sa zhoršuje s vekom.

Vplyv stravy na laktózovú intoleranciu

Príznaky tohto problému by mali zmiznúť po vylúčení potravín, ktoré vyvolávajú popisované problémy - teda živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov s obsahom laktózy. Veľmi často sa ale laktóza používa ako aditívum (plnidlo) v mnohých potravinách, doplnkoch stravy a liekoch, čo trochu komplikuje situáciu ľuďom trpiacim touto intoleranciou. Okrem snahy o úpravu jedálnička je preto tiež potrebné dôkladne čítať etikety na výrobkoch.

Niektorí postihnutí sú schopní bez väčších ťažkostí stráviť niektoré druhy mliečnych produktov (napr. syrov alebo jogurtov), pretože obsah laktózy v nich je minimálny, čo je dané procesom ich zrenia (fermentácia). Čím dlhšie je mliečna potravina fermentovaná (prechádza procesom kvasenia, pri ktorom sa mikroorganizmy živia laktózou), tým menej mliečneho cukru obsahuje. Preto v niektorých situáciách nie je nevyhnutné vyhýbať sa všetkým mliečnym produktom, toto je ale silne individuálne.

Pretože pomerne častou príčinou vzniku laktózovej intolerancie je disbalancia v črevnom biome, je pre zmiernenie nadúvania a plynatosti v rámci neznášanlivosti mliečneho cukru vhodné podporovať diverzitu (druhovú pestrosť) v črevnom trakte. Toto obnáša zabezpečenie príjmu probiotických i prebiotických faktorov v strave, tzn. konzumáciu fermentovaných potravín, vlákniny a v neposlednom rade aj zdrojov vybraných mikroorganizmov, ktoré tvoria súčasť črevnej mikrobioty (vypláca sa užívať aj špecifické doplnky stravy s obsahom mikróbov). Na nápravu takejto situácie je potrebné investovať dostatok času, rádovo týždne.

Pokiaľ chce človek postihnutý laktózovou intoleranciou konzumovať mliečne výrobky (so zníženým obsahom laktózy), má možnosť užívať prípravky s obsahom enzýmu laktázy, ktoré sú v dnešnej dobe dobre dostupné.

Akonáhle z dôvodu diagnózy laktózovej intolerancie dôjde k obmedzovaniu konzumácie mliečnych výrobkov, je následkom takej zmeny aj ovplyvnenie (= zníženie) príjmu vápnika, pretože živočíšne mliečne produkty sú v priemere jeho najbohatším zdrojom, ktorý sa súčasne veľmi dobre v tele využíva. V takej situácii je nutné k strave pristupovať so zvýšenou starostlivosťou s cieľom zaistiť dostatok tohto minerálu úpravou spôsobu stravovania, alebo si pomôcť vhodnými doplnkami stravy. Aby nedošlo k zbytočnému odklonu od rovnováhy, je súčasne nutné sledovať zastúpenie vápnika voči horčíku, kde ich vzájomný pomer riadi kvalitu nervosvalovej koordinácie a ovplyvňuje tak celý rad pochodov v tele (dlhodobý nedostatok vápnika často vedie k rednutiu kostí – osteoporóze). Vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme, sa študenti na výučbovej hre ZOF učia pomery týchto prvkov sledovať, a to u všetkých spôsobov stravovania.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Martin Jungmann

Keď som sa rozhodoval, ktorý z kurzov si pre začiatky svojej poradenskej činnosti zvolím, veľkú úlohu u mňa hrala forma a rozsah kurzu. Hľadal som kurz, ktorý by som mohol študovať v on-line podobe a ktorý by som mi ponúkol čo najširší rozsah informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu on-line pod vedením pána Mgr. Martina Jelínka tieto požiadavky spĺňal. Spočiatku som mal obavy, či každomesačné video lekcie dokážu nahradiť živé školenia. Táto moja obava sa nenaplnila. Ak som potreboval v priebehu on-line štúdia s niečím poradiť, pán Jelínek mi bol vždy nápomocný a nasmeroval ma patričným smerom, čo si veľmi cením. V kurze sa mi tiež páčilo užívanie myšlienkových máp, ktoré sú výrazným pomocníkom na rýchle a dlhodobé zapamätanie si informácií. Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu odporúčam každému, kto chce získať celostný pohľad na oblasť zdravého životného štýlu.

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Keď som sa rozhodol, že sa prihlásim na kurz poradcu pre výživu a suplementáciu u Martina Jelínka, očakával som, že sa mi tým otvoria nové dvere poznania. Stalo sa však oveľa viac, pretože za onými dverami bola celá rad ďalších dverí, ktoré vedú do najrôznejších zákutí oblasti výživy. Človek tak počas štúdia poznáva pestrosť rôznych prístupov k otázke výživy a vlastne zisťuje, čo všetko nevie. Ona pestrosť je niečo, čo oceňujem na kurzu najviac. Vzbudzuje totiž ďalšie otázky a doslova motivuje k ďalšiemu, vlastnému štúdiu, hľadaniu a objavovaniu. Z praktického hľadiska som veľmi ocenil dištančnú formu kurzu a teda možnosť študovať on-line, avšak doplnenou možnosťou opýtať sa lektora v prípade akejkoľvek nejasnosti.

Mgr. Martina Wilczkeová

Som veľmi vďačná, že som mohla absolvovať kurz pána Martina Jelínka. Zaujal ma perfektne spracovaný obsah, informácie, ktoré sa dopĺňajú a tvoria jeden celistvý celok. Všetko je videné a predkladané v súvislostiach. Čo sa mi páči najviac, že pohľad na stravu je riešený z komplexnosti človeka, spája jeho fyzickú, duševnú i emočnú podstatu. Naučila som sa o strave premýšľať inak, než len o potrebe alebo zážitku z jedla. Dnes premýšľam nad tým, ako sa stravujem, v akom emočnom rozpoložení a viem, ako sa jednotlivé potraviny budú správať v mojom tele. Stala som sa zodpovedným tvorcom svojho zdravia prostredníctvom stravy. A tieto moje znalosti využívam aj pri zostavovaní jedálnička pre moju rodinu a tiež vo svojej práci koordinátorky programu Skutočne zdravé školy.