Úvod / Čo sa u nás študuje / Laktózová intolerancia

Poruchy trávenia a vstrebávania niektorých živín sú rozšíreným problémom. Najčastejšie sa prejaví nadúvaním, plynatosťou, pocitom zlého trávenia, hnačkami, kŕčmi v bruchu, toto môže vyústiť do postupného chudnutia. Medzi najrozšírenejšie poruchy patrí laktózová intolerancia, ktorá v niektorých krajinách postihuje aj vysoké desiatky percent celej populácie.
Laktózová intolerancia (laktózová neznášanlivosť, laktázová nedostatočnosť) je stav, pri ktorom postihnutému chýba alebo je obmedzená produkcia laktázy. Tento enzým je produkovaný bunkami sliznice tenkého čreva a jeho úlohou je rozkladať mliečny cukor (laktózu). Ak k tomu nedôjde, konzumácia zdrojov laktózy (živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov) sa prejaví celým radom tráviacich ťažkostí.
Najviac laktázy produkujeme v dojčenskom veku, následne jeho aktivita postupne klesá. K obmedzeniu jeho produkcie dochádza často u pacientov s chorobami tenkého čreva, nezriedka ale aj po prekonanom hnačkovom ochorení, kedy príčinou je doposiaľ nie úplne obnovená črevná mikrobiota. Všeobecne sa dá povedať, že ochorenie sa zhoršuje s vekom.
Príznaky tohto problému by mali zmiznúť po vylúčení potravín, ktoré vyvolávajú popisované problémy - teda živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov s obsahom laktózy. Veľmi často sa ale laktóza používa ako aditívum (plnidlo) v mnohých potravinách, doplnkoch stravy a liekoch, čo trochu komplikuje situáciu ľuďom trpiacim touto intoleranciou. Okrem snahy o úpravu jedálnička je preto tiež potrebné dôkladne čítať etikety na výrobkoch.
Niektorí postihnutí sú schopní bez väčších ťažkostí stráviť niektoré druhy mliečnych produktov (napr. syrov alebo jogurtov), pretože obsah laktózy v nich je minimálny, čo je dané procesom ich zrenia (fermentácia). Čím dlhšie je mliečna potravina fermentovaná (prechádza procesom kvasenia, pri ktorom sa mikroorganizmy živia laktózou), tým menej mliečneho cukru obsahuje. Preto v niektorých situáciách nie je nevyhnutné vyhýbať sa všetkým mliečnym produktom, toto je ale silne individuálne.
Pretože pomerne častou príčinou vzniku laktózovej intolerancie je disbalancia v črevnom biome, je pre zmiernenie nadúvania a plynatosti v rámci neznášanlivosti mliečneho cukru vhodné podporovať diverzitu (druhovú pestrosť) v črevnom trakte. Toto obnáša zabezpečenie príjmu probiotických i prebiotických faktorov v strave, tzn. konzumáciu fermentovaných potravín, vlákniny a v neposlednom rade aj zdrojov vybraných mikroorganizmov, ktoré tvoria súčasť črevnej mikrobioty (vypláca sa užívať aj špecifické doplnky stravy s obsahom mikróbov). Na nápravu takejto situácie je potrebné investovať dostatok času, rádovo týždne.
Pokiaľ chce človek postihnutý laktózovou intoleranciou konzumovať mliečne výrobky (so zníženým obsahom laktózy), má možnosť užívať prípravky s obsahom enzýmu laktázy, ktoré sú v dnešnej dobe dobre dostupné.
Akonáhle z dôvodu diagnózy laktózovej intolerancie dôjde k obmedzovaniu konzumácie mliečnych výrobkov, je následkom takej zmeny aj ovplyvnenie (= zníženie) príjmu vápnika, pretože živočíšne mliečne produkty sú v priemere jeho najbohatším zdrojom, ktorý sa súčasne veľmi dobre v tele využíva. V takej situácii je nutné k strave pristupovať so zvýšenou starostlivosťou s cieľom zaistiť dostatok tohto minerálu úpravou spôsobu stravovania, alebo si pomôcť vhodnými doplnkami stravy. Aby nedošlo k zbytočnému odklonu od rovnováhy, je súčasne nutné sledovať zastúpenie vápnika voči horčíku, kde ich vzájomný pomer riadi kvalitu nervosvalovej koordinácie a ovplyvňuje tak celý rad pochodov v tele (dlhodobý nedostatok vápnika často vedie k rednutiu kostí – osteoporóze). Vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme, sa študenti na výučbovej hre ZOF učia pomery týchto prvkov sledovať, a to u všetkých spôsobov stravovania.
Mgr. Martin Jelínek
Kateřina Budínská
Pri výbere štúdia u pána Mgr. Martina Jelínka ma oslovila možnosť študovať alternatívne postupy stravovania,ako je vegetariánstvo,vegánstvo a princípy tradičnej čínskej medicíny. Bola som milo prekvapená prístupom a skvelou atmosférou pri stretnutiach a som veľmi vďačná, že som si vybrala práve toto štúdium. Dostala som možnosť pozrieť sa na výživu z mnohých pohľadov a bolo to pre mňa veľmi prínosné. Týmto chcem ešte raz poďakovať a teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Ing. Blanka Vašková
Hoci je moja profesia rýdzo technická, oblasť starostlivosti o zdravie ma zaujíma celý život. Už ako dieťa som chodila na bylinky a doma sme sa stravovali hlavne z toho, čo vyrástlo na záhrade. So záujmom som čítala knihy na túto tému. Potom pribudla práca s biorezonanciou a detoxikácia preparátmi Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré toto všetko v oblasti zdravia vie priniesť. Keď som potom dostala od svojej kamarátky v maile odkaz na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu s odporúčaním: „Jednu dobu prednášal pre našu firmu a bol fakt dobrý.“, povedala som si fajn, tu by som si tie informácie, vzhľadom na ich časté rozporuplnosti , mohla utriediť. Tak si ten kurz urobím. Musím priznať, že jediným, s čím som v priebehu kurzu bojovala, bol čas, ktorý sa mi stále nedostával, pretože som veľmi časovo vyťažená. Inak musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, ako komplexne a rozsiahlo je celý kurz postavený. Vždy som sa tešila na sobotu, keď som dobiehala viac-menej celý týždeň, až si budem čítať obsah ďalších tém a dozviem sa zase niečo nové. Kombinácia štúdia formou postupne zverejňovaných tém, možnosťou písomnej diskusie aj pravidelného mesačného stretnutia s lektorom robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosné aj to, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, a tak nebolo možné kurz prejsť iba formálne. Čo si tiež veľmi vážim, je skutočnosť, že materiály pre kurz sú absolventom sprístupnené aj po skončení štúdia a môžu sa tak dostávať k stále novým poznatkom v tomto odbore. Dnešný človek je vystavený veľkej záťaži (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby a pod.) a pokiaľ chce tieto záťaže zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem znalosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je zdravie svoje a svojich blízkych ľahostajné. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Ešte lepšie povedané ide o nebývalo priaznivý pomer ceny a kvality s celoživotným úžitkom.
Hana Dlubalová
Kurz Poradca pre výživu vedený Mgr. Martinom Jelínkom bol veľmi obohacujúcou skúsenosťou. Získala som tu perfektné znalosti a vedomosti, vďaka ktorým dnes pozerám na stravu as ňou súvisiaci zdravý životný štýl ako celok. Ako to už býva na kurzoch, tak aj na tomto vznikli nové priateľstvá. Veľmi si vážim kolegýň, dnes už kamarátok, idúcich v rovnakom vlaku zdravého žitia. Chcela by som im touto cestou poďakovať za to, akým spôsobom sa rozvinula naša naplňujúca a inšpiratívna spolupráca nielen na profesijnej úrovni, ale aj v súkromnom živote. Ďakujem Vám všetkým, ktorí so mnou zdieľate rovnaký svet :-)