Laktózová intolerancia

Poruchy trávenia a vstrebávania niektorých živín sú rozšíreným problémom. Najčastejšie sa prejaví nadúvaním, plynatosťou, pocitom zlého trávenia, hnačkami, kŕčmi v bruchu, toto môže vyústiť do postupného chudnutia. Medzi najrozšírenejšie poruchy patrí laktózová intolerancia, ktorá v niektorých krajinách postihuje aj vysoké desiatky percent celej populácie.

Laktózová intolerancia (laktózová neznášanlivosť, laktázová nedostatočnosť) je stav, pri ktorom postihnutému chýba alebo je obmedzená produkcia laktázy. Tento enzým je produkovaný bunkami sliznice tenkého čreva a jeho úlohou je rozkladať mliečny cukor (laktózu). Ak k tomu nedôjde,  konzumácia zdrojov laktózy (živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov) sa prejaví celým radom tráviacich ťažkostí.
Najviac laktázy produkujeme v dojčenskom veku, následne jeho aktivita postupne klesá. K obmedzeniu jeho produkcie dochádza často u pacientov s chorobami tenkého čreva, nezriedka ale aj po prekonanom hnačkovom ochorení, kedy príčinou je doposiaľ nie úplne obnovená črevná mikrobiota. Všeobecne sa dá povedať, že ochorenie sa zhoršuje s vekom.

Vplyv stravy na laktózovú intoleranciu

Príznaky tohto problému by mali zmiznúť po vylúčení potravín, ktoré vyvolávajú popisované problémy - teda živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov s obsahom laktózy. Veľmi často sa ale laktóza používa ako aditívum (plnidlo) v mnohých potravinách, doplnkoch stravy a liekoch, čo trochu komplikuje situáciu ľuďom trpiacim touto intoleranciou. Okrem snahy o úpravu jedálnička je preto tiež potrebné dôkladne čítať etikety na výrobkoch.

Niektorí postihnutí sú schopní bez väčších ťažkostí stráviť niektoré druhy mliečnych produktov (napr. syrov alebo jogurtov), pretože obsah laktózy v nich je minimálny, čo je dané procesom ich zrenia (fermentácia). Čím dlhšie je mliečna potravina fermentovaná (prechádza procesom kvasenia, pri ktorom sa mikroorganizmy živia laktózou), tým menej mliečneho cukru obsahuje. Preto v niektorých situáciách nie je nevyhnutné vyhýbať sa všetkým mliečnym produktom, toto je ale silne individuálne.

Pretože pomerne častou príčinou vzniku laktózovej intolerancie je disbalancia v črevnom biome, je pre zmiernenie nadúvania a plynatosti v rámci neznášanlivosti mliečneho cukru vhodné podporovať diverzitu (druhovú pestrosť) v črevnom trakte. Toto obnáša zabezpečenie príjmu probiotických i prebiotických faktorov v strave, tzn. konzumáciu fermentovaných potravín, vlákniny a v neposlednom rade aj zdrojov vybraných mikroorganizmov, ktoré tvoria súčasť črevnej mikrobioty (vypláca sa užívať aj špecifické doplnky stravy s obsahom mikróbov). Na nápravu takejto situácie je potrebné investovať dostatok času, rádovo týždne.

Pokiaľ chce človek postihnutý laktózovou intoleranciou konzumovať mliečne výrobky (so zníženým obsahom laktózy), má možnosť užívať prípravky s obsahom enzýmu laktázy, ktoré sú v dnešnej dobe dobre dostupné.

Akonáhle z dôvodu diagnózy laktózovej intolerancie dôjde k obmedzovaniu konzumácie mliečnych výrobkov, je následkom takej zmeny aj ovplyvnenie (= zníženie) príjmu vápnika, pretože živočíšne mliečne produkty sú v priemere jeho najbohatším zdrojom, ktorý sa súčasne veľmi dobre v tele využíva. V takej situácii je nutné k strave pristupovať so zvýšenou starostlivosťou s cieľom zaistiť dostatok tohto minerálu úpravou spôsobu stravovania, alebo si pomôcť vhodnými doplnkami stravy. Aby nedošlo k zbytočnému odklonu od rovnováhy, je súčasne nutné sledovať zastúpenie vápnika voči horčíku, kde ich vzájomný pomer riadi kvalitu nervosvalovej koordinácie a ovplyvňuje tak celý rad pochodov v tele (dlhodobý nedostatok vápnika často vedie k rednutiu kostí – osteoporóze). Vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme, sa študenti na výučbovej hre ZOF učia pomery týchto prvkov sledovať, a to u všetkých spôsobov stravovania.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Janik Andrzej

www.andrzej-janik.cz

Kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy bol jednoznačne obohatením pre moju osobnosť a prácu. Vďaka kurzu som si uvedomil, čo robiť a čo nie, na čo sa zamerať a čo vynechať. Pán Jelinek je profesionál v každom smere,kurz je navrhnutý s tromi myšlienkovými mapami na deň, ktoré pomáhajú človeku zapamätať si to podstatné. Veľmi sa mi páči možnosť prístupu k informáciám a uzavretá sekcia pre absolventov, ktorá je perfektnou podporou pre praktické rady. Je skvelé mať za chrbtom profesionála, ktorý vám poradí. Aj knihy a CD sú skvelou pomôckou pre každého, kto sa zaujíma o svoje zdravie.Kurz určite odporúčam.

Radka Hazuchová

www.skutecnezdravaskola.cz

Profesionálne sa venujem výžive už viac ako dvadsať rokov. Som výživový poradca a kuchár prirodzenej stravy. Osobne nepodporujem žiadny výživový smer, vždy by malo ísť o životnú rovnováhu každého jednotlivca vo všetkých ohľadoch. Ako lektorka a regionálna koordinátorka projektu Skutočne zdravá škola som absolvovala online kurz o informovanosti o výžive, ktorý mi pomohol upevniť moje doterajšie informácie so zameraním na deti, ktoré sú našou spoločnou budúcnosťou. Ďakujem Martinovi Jelínkovi za hodnotný kurz, ktorý je výborne zostavený a vrelo ho odporúčam všetkým.Terapia jedlom má len jeden vedľajší účinok, a tým je zdravie, ktoré si všetci musíme zaslúžiť svojím správaním a prístupom k životu. Nech sa vám páči život!

MUDr. Pavel Dvorský

Ako chirurg s obavami sledujem neustály vzostupný trend výskytu smrteľných ochorení. Jedného dňa som si uvedomil, že sa to týka aj nás lekárov, a v štatistikách som našiel, že zomierame ešte skôr ako naši pacienti. V ten deň som si uvedomil, že aj my lekári robíme "niečo" dlhodobo zle, a ak s tým niečo neurobím, čoskoro budem ja a moja rodina niekomu hovoriť -" prečo práve ja", ako to často počúvam. My lekári intuitívne cítime, že prevažná časť týchto dlhodobých a fatálnych chýb je v oblasti výživy a životného štýlu, ale naša pýcha a nedostatok pokory nám nedovolia priznať, že o tejto oblasti nevieme prakticky nič, pretože nás to nikto nenaučil. Celý systém medicínskeho vzdelávania túto problematiku úplne zanedbáva. Rozhodol som sa to zmeniť; pre seba, svoju rodinu a svojich "nových", nezaslepených pacientov. Vzdelávací inštitút ATAC s.r.o. som si pre svoje vzdelávanie v tejto oblasti vybrala preto, lebo patrí k absolútnej špičke v oblasti praktickej výučby komplexne koncipovaného zdravého spôsobu života u nás i v Európe. Okrem toho vo svojom "know-how" najlepšie spája fakty hodnoverných vedeckých štúdií západnej medicíny s nezameniteľnou múdrosťou medicíny starých východných kultúr. Obsah a úroveň štúdia výrazne prekonali moje očakávania a štatút "kurzu" je určite z legislatívnych dôvodov, pretože sa oveľa viac podobá vysokoškolskému štúdiu. Lekcie sú pútavé, poučné, ľahko zvládnuteľné pre každého, bez ohľadu na profesiu, vzdelanie, zaneprázdnenosť. A to je mimoriadne dôležité. Prajem každému, aby zažil radosť z "vlastného" objavovania zdravého spôsobu života, ktorú tento inštitút prináša svojim absolventom. Ak by mal tento odkaz niesť posolstvo, začal by som citátom: "Ak je človek zdravý, želá si veľa vecí, ak je chorý, želá si len jednu. Zdravie." "Nie je múdre kopať studňu len vtedy, keď máme smäd v hrdle". A dodal by som: nikdy nie je neskoro začať sa v tejto oblasti vzdelávať. Urobme to pre seba, pre svoje rodiny, a ak je to možné, pomôžme s tým aj iným. Mimochodom, je to skvelý spôsob, ako zmeniť svet k lepšiemu!

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu