Úvod / Čo sa u nás študuje / Laktózová intolerancia

Poruchy trávenia a vstrebávania niektorých živín sú rozšíreným problémom. Najčastejšie sa prejaví nadúvaním, plynatosťou, pocitom zlého trávenia, hnačkami, kŕčmi v bruchu, toto môže vyústiť do postupného chudnutia. Medzi najrozšírenejšie poruchy patrí laktózová intolerancia, ktorá v niektorých krajinách postihuje aj vysoké desiatky percent celej populácie.
Laktózová intolerancia (laktózová neznášanlivosť, laktázová nedostatočnosť) je stav, pri ktorom postihnutému chýba alebo je obmedzená produkcia laktázy. Tento enzým je produkovaný bunkami sliznice tenkého čreva a jeho úlohou je rozkladať mliečny cukor (laktózu). Ak k tomu nedôjde, konzumácia zdrojov laktózy (živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov) sa prejaví celým radom tráviacich ťažkostí.
Najviac laktázy produkujeme v dojčenskom veku, následne jeho aktivita postupne klesá. K obmedzeniu jeho produkcie dochádza často u pacientov s chorobami tenkého čreva, nezriedka ale aj po prekonanom hnačkovom ochorení, kedy príčinou je doposiaľ nie úplne obnovená črevná mikrobiota. Všeobecne sa dá povedať, že ochorenie sa zhoršuje s vekom.
Príznaky tohto problému by mali zmiznúť po vylúčení potravín, ktoré vyvolávajú popisované problémy - teda živočíšneho mlieka a mliečnych výrobkov s obsahom laktózy. Veľmi často sa ale laktóza používa ako aditívum (plnidlo) v mnohých potravinách, doplnkoch stravy a liekoch, čo trochu komplikuje situáciu ľuďom trpiacim touto intoleranciou. Okrem snahy o úpravu jedálnička je preto tiež potrebné dôkladne čítať etikety na výrobkoch.
Niektorí postihnutí sú schopní bez väčších ťažkostí stráviť niektoré druhy mliečnych produktov (napr. syrov alebo jogurtov), pretože obsah laktózy v nich je minimálny, čo je dané procesom ich zrenia (fermentácia). Čím dlhšie je mliečna potravina fermentovaná (prechádza procesom kvasenia, pri ktorom sa mikroorganizmy živia laktózou), tým menej mliečneho cukru obsahuje. Preto v niektorých situáciách nie je nevyhnutné vyhýbať sa všetkým mliečnym produktom, toto je ale silne individuálne.
Pretože pomerne častou príčinou vzniku laktózovej intolerancie je disbalancia v črevnom biome, je pre zmiernenie nadúvania a plynatosti v rámci neznášanlivosti mliečneho cukru vhodné podporovať diverzitu (druhovú pestrosť) v črevnom trakte. Toto obnáša zabezpečenie príjmu probiotických i prebiotických faktorov v strave, tzn. konzumáciu fermentovaných potravín, vlákniny a v neposlednom rade aj zdrojov vybraných mikroorganizmov, ktoré tvoria súčasť črevnej mikrobioty (vypláca sa užívať aj špecifické doplnky stravy s obsahom mikróbov). Na nápravu takejto situácie je potrebné investovať dostatok času, rádovo týždne.
Pokiaľ chce človek postihnutý laktózovou intoleranciou konzumovať mliečne výrobky (so zníženým obsahom laktózy), má možnosť užívať prípravky s obsahom enzýmu laktázy, ktoré sú v dnešnej dobe dobre dostupné.
Akonáhle z dôvodu diagnózy laktózovej intolerancie dôjde k obmedzovaniu konzumácie mliečnych výrobkov, je následkom takej zmeny aj ovplyvnenie (= zníženie) príjmu vápnika, pretože živočíšne mliečne produkty sú v priemere jeho najbohatším zdrojom, ktorý sa súčasne veľmi dobre v tele využíva. V takej situácii je nutné k strave pristupovať so zvýšenou starostlivosťou s cieľom zaistiť dostatok tohto minerálu úpravou spôsobu stravovania, alebo si pomôcť vhodnými doplnkami stravy. Aby nedošlo k zbytočnému odklonu od rovnováhy, je súčasne nutné sledovať zastúpenie vápnika voči horčíku, kde ich vzájomný pomer riadi kvalitu nervosvalovej koordinácie a ovplyvňuje tak celý rad pochodov v tele (dlhodobý nedostatok vápnika často vedie k rednutiu kostí – osteoporóze). Vo všetkých kurzoch, ktoré organizujeme, sa študenti na výučbovej hre ZOF učia pomery týchto prvkov sledovať, a to u všetkých spôsobov stravovania.
Mgr. Martin Jelínek
Jan Trávníček
Smekám klobúk pred pánom Jelínkom pre jeho ohromné znalosti, za jeho chytákov (podnecoval nás k logickému riešeniu / žiadne našprtané papagájovanie), a čo mi vyrazilo dych, tento veľmi úspešný muž so mnou konal priateľsky ako rovný s rovným. Kurzy ATAC dávajú možnosť pochopenia prirodzeného fungovania tela ako celku (metabolické procesy, vplyv a dôležitosť pohybových aktivít aj nášho myslenia, emócií) a stravovacie princípy z celého sveta so zohľadnením pohlavia, veku, ročného obdobia, pracovného nasadenia, atď. Ktorý iný kurz Vám toto ponúkne? Žiadny. Trpel som chronickou únavou a depresiami, už som nebol schopný chodiť do práce, lekári som bol nazývaný hypochondrom a simulantom. Našťastie som našiel online kurzy Atac, vďaka zmenám v jedálničku som získaval viac a viac energie a dobrej nálady. Mám rôzne Osvedčenia a Akreditácie MZ SR i MŠ SR, ale pre moju kariéru najprospešnejšie je Certifikát od pána Mgr. Jelínka. Najviac si cením jeho priateľský prístup a fakt, že navyše aj po ukončení kurzu radí svojim študentom.
RNDr. Blanka Roučková, Ph.D.
V odbore výživového poradenstva sa pohybujem už dlhšiu dobu, samozrejme priebežne študujem z rôznych zdrojov. Zaujala ma náplň kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu hlavne z hľadiska šírky informácií. Vďaka tomu, že som sa do kurzu zapojila, som rozšírila svoje znalosti a známe veci usporiadala a dala do ďalších súvislostí. Pre mňa bol obsah kurzu rozhodne prínosom a online forma úplne vyhovujúca.
Jana Schlosserová
O výživu som sa začala zaujímať už pri štúdiu na VŠ, keď som mala nadváhu a začala cvičiť a schudla 10kg a to si držím dodnes. Skúšala som všetko možné a občas to bol pokusomyl. V tom čase som sa nestravovala úplne najlepšie, čo spôsobovalo časté ochorenia, ktoré som riešila liekmi a nie úpravou stravy a celkovo som sa dlhodobo necítila dobre. A keď sa potom u nás otvoril obchodík so zdravou výživou, kde sa občas organizovali aj prednášky o zdraví a výžive, tak som sa niekoľkých zúčastnila a lákalo ma to čoraz viac. To bol začiatok zmien v mojom jedálničku. Potom sa mi narodila dcéra av 7 rokoch jej diagnostikovali Crohnovu chorobu – má jej 5 rokov a zatiaľ žiadna liečba nezabrala. Preto som sa vlani rozhodla pre kurz výživového poradcu. Hľadala som komplexný prístup k výžive a to som u pána Jelínka našla. Nepresadzuje žiadny svoj prístup, ale nazerá na výživu komplexne a odovzdáva to ostatným ľuďom. Samozrejme tam bolo aj veľa odborných vecí a nie všetko som bola schopná na 100% vstrebať. No stále je čo študovať a hľadať čo najoptimálnejšie riešenie. Každý sme originál a každému vyhovuje niečo iné. Nezostáva než praktizovať a vyhodnocovať, preto sa mi páčila aj záverečná seminárna práca, kde sme si mohli odskúšať nadobudnuté vedomosti (a nebolo to úplne jednoduché), ale naozaj pre mňa veľmi prínosné. Veľmi ďakujem za tento kurz, ktorý mi obohatil doteraz nadobudnuté informácie a vrelo odporúčam ostatným, ktorí nepozerajú veci len z jedného uhla pohľadu. Ďakujem pán Jelínk, že som mala tú česť u Vás študovať.