Kurzy ATAC

Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm (PMS) je porucha, ktorá postihuje veľké množstvo žien (až 70 %) v období jedného alebo dvoch týždňov pred začiatkom menštruácie. Ide o súbor niekoľkých pomerne nepríjemných príznakov postihujúcich fyzickú i psychickú zložku, ktoré ženám vedia veľmi znepríjemniť život, najčastejšie sú to:

  • únava,
  • depresia,
  • nadúvanie,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti v podbrušku,
  • prudké zmeny nálady,
  • bolestivé napätie v prsiach.

Tieto príznaky, ktoré sa každý mesiac opakujú, sú u každej ženy trochu iné a líšia sa svojím priebehom a celkovou závažnosťou. Väčšina žien trpí iba niektorými z nich alebo im spôsobujú len mierne problémy. Pre niektoré ženy je však predmenštruačný syndróm taký závažný, že narúša ich schopnosť normálne žiť a pracovať.

Za jednu z hlavných príčin PMS je považovaná nerovnováha ženských hormónov – estrogénu a progesterónu   – v druhej polovici menštruačného cyklu, po ovulácii. Nadbytok estrogénu v kombinácii s nízkym množstvom progesterónu sa môže prejaviť v zmenách rovnováhy chemických látok ovplyvňujúcich pochody v mozgu, čo môže viesť k zmene nálady. Tieto procesy môžu ovplyvniť aj zvýšenie produkcie hormónu prolaktínu, ktorý spôsobuje zvýšenú citlivosť prsníkov. Takéto hormonálne výkyvy potom vedú k zadržiavaniu tekutín, ktoré ovplyvňujú krvný obeh a dochádza tak k zníženiu množstva kyslíka privádzaného do maternice, vaječníkov a mozgu.

Vplyv stravy na predmenštruačný syndróm

Strava má nemalý vplyv na priebeh PMS, v základe platia nasledujúce pravidlá:

1. Úprava množstva a kvality bielkovín.
Prebytok živočíšnych bielkovín (mäso, syry, tvarohy, vajcia) zastupuje veľké množstvo kyseliny arachidónovej, ktorá zvyšuje tvorbu eikosanoidov typu 2 (podporujú vznik kŕčov).

2. Vyrovnaný príjem vápnika a horčíka.
Oba prvky riadia nervosvalovú koordináciu. Je výhodné udržovať ich optimálny pomer, ktorý je (Ca:Mg) približne 2-2,5:1. Odklon od tejto rovnováhy (častejší býva nedostatok horčíka) podporuje vznik kŕčov a aj dysbalancií na psychicko-emočnej úrovni.

3. Zníženie podielu cukrov.
Prebytok cukrov a technologicky spracovaných sacharidov podporuje prozápalové prostredie. To môže podporiť nerovnováhu v produkcii eikosanoidov, ktorá vyústi do vzniku kŕčov.

4. Úprava množstva a kvality tukov.
Kľúčové je zabezpečiť:
- správny pomer nasýtených vs. nenasýtených tukov (približne 1:2),
- správny pomer omega-3 vs. omega-6 (1:3-5),
- dostatok kyseliny gama-linolénovej, ktorá pôsobí ako prekurzor prostaglandínov, vďaka ktorým sa zmierňuje citlivosť prsníkov a znižuje bolestivosť.

5. Zvýšenie príjmu vitamínov B komplexu.

6. Práca s bylinami.
V podobe čajov alebo priamo suplementov (prášky, extrakty). Najčastejšie sa citujú ľubovník, valeriána, medovka, rebríček ai.

Predmenštruačný syndróm je často sa vyskytujúci problém u ženskej časti populácie, preto sa mu vo vzťahu k úprave stravovania venujeme aj v kurzoch, a to v Poradci pre výživu. Študenti sa učia zostaviť jedálniček spôsobom, ktorý zodpovedá bežne prezentovaným pravidlám. Neoceniteľným pomocníkom je výuková aplikácia ZOF uľahčujúca prácu predovšetkým sledovaním nutričnej kvality jedálnička a kontrolou výberu správnych potravín.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Bc. Hana Brabec

S kurzom Vegetariánstva a vegánstva v praxi som bola moc spokojná, prebrali sme všetky témy, ktoré ma zaujímali. Venovali sme sa „verejne horúcim témam“ ako výživa detí, tehotných a dojčiacich a športovcov. Až vďaka kurzu som si uvedomila, aké zásadné (a bohužiaľ verejne vcelku zanedbávané téma) je problematika nadbytku vlákniny a antinutričných látok. Ďalšími zásadnými témami pre vegetariánov sú aj termika a energetické tendencie - sama som mala osobnú skúsenosť sa zimomrivosťou, ktorá sa vďaka výberu potravín postupne zlepšuje. Vďaka výukovej hre ZOF som si všetko precvičila, často vyvstal problém, o ktorom by som pri obyčajnom čítaní teória ani nevedela a musela som ho vyriešiť. To mi dalo určite najviac, zákonitosti sa mi dostali pod kožu, mohla som si prechádzať vlastnosti jednotlivých potravín a vzťah k preberanej téme.

Lucie Mutinská

Hľadala som taký kurz pre výživových poradcov, ktorý má výborné referencie, je vedený skúseným profesionálom a praktikom, a ktorý by mi poskytol oveľa viac než len status výživového poradcu. Moje nároky boli o to vyššie, že oblastí výživy a vzťahom výživy a zdravia sa už dlhá roky aktívne sama zaoberám. Profesne sa venujem homeopatiu a celostnému liečenie, prešla som napríklad aj kurzy makrobiotiky, profesionálne pekla celozrnný kváskový chlieb pre biopredajne a ľudí v širokom okolí, mám dlhoročné a bohaté osobné skúsenosti s vegetariánskou i vegánskou stravou. Mala som predstavu o takom kurze, ktorý by všetky tieto skutočnosti zohľadnil a začlenil a zároveň ma posunul ešte ďalej. Mala som teda na kurz také vysoké nároky, že bežne ponúkané kurzy vôbec nezapadali do mojej predstavy o ďalšom štúdiu výživy. Zavolala som preto Margit Slimákové, skúsených špecialistke na výživu, aby som jej popísala svoju situáciu a poprosila jej o radu. Odporučila mi buď štúdium v zahraničí alebo u Martina Jelínka. Vzhľadom k tomu, že mám 6 detí a do zahraničia by bolo komplikované odísť, tak som zvolila štúdium u Martina Jelínka. Verím, že práve tento kurz zodpovedá vysokej úrovni niektorých uznávaných zahraničných kurzov a povedala by som, že v mnohom je aj prekonáva radom presahov do rôznych, špecifických oblastí problematiky výživy. Zo štúdia som bola doslova nadšená. Vo všetkých ohľadoch splnilo moje očakávania a mnohokrát ich aj prekonalo. Lektor Martin Jelínek bol vždy otvorený a po celú dobu neúnavne odpovedal na všetky naše otázky osobne aj formou e-mailov či telefonických hovorov. Vždy nazerá na problém zo všetkých možných uhlov pohľadu, čo je pre každého účastníka veľmi inšpiratívne a obohacujúce. Osobné stretávanie s lektorom pre nás bola veľkým prínosom nielen vďaka know-how, ktoré sme si z nich odnášali, ale aj vďaka skvelej atmosfére, ktorá tam zakaždým bola. Veľmi intenzívna a informačne nabitý kurz trval celých dlhých 7 mesiacov (is vypracovaním záverečnej práce) - mala som tak dostatok času, aby som do seba mohla vstrebať všetky informácie. Kurz ma veľmi obohatil a inšpiroval k nájdeniu smeru, ktorým sa chcem ďalej vo svojom profesnom i osobnom rozvoji uberať. Týmto vám Martine ešte raz veľmi ďakujem!

Romana Glen

Kurz Poradca pre výživu je užitočnou formou vzdelávania pre toho, kto si chce rozšíriť znalosti v tejto oblasti, či sa naučiť niečo nové v tomto odbore. Nezáleží na tom, či sa človek tejto téme bude venovať profesne v budúcnosti, alebo či tieto znalosti využije iba pre svoje vlastné potreby. Ja študovala on-line formu a musím povedať, že vzhľadom na moje pracovné vyťaženie je táto forma výučby skvelá, pretože si ju môžete rozvrhnúť podľa individuálnych potrieb. Kurz bol pre mňa určite 100% prínosom. Určite by som kurz Poradca pre výživu odporučila každému, kto sa zaujíma o zdravý životný štýl, ale aj tým, ktorí stále nemajú pevnú vôľu rozhodnúť sa zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu. Ďakujem pán Jelínk za to, že sa delíte s našou spoločnosťou o cenné informácie.