Kurzy ATAC

Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm

Predmenštruačný syndróm (PMS) je porucha, ktorá postihuje veľké množstvo žien (až 70 %) v období jedného alebo dvoch týždňov pred začiatkom menštruácie. Ide o súbor niekoľkých pomerne nepríjemných príznakov postihujúcich fyzickú i psychickú zložku, ktoré ženám vedia veľmi znepríjemniť život, najčastejšie sú to:

  • únava,
  • depresia,
  • nadúvanie,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti v podbrušku,
  • prudké zmeny nálady,
  • bolestivé napätie v prsiach.

Tieto príznaky, ktoré sa každý mesiac opakujú, sú u každej ženy trochu iné a líšia sa svojím priebehom a celkovou závažnosťou. Väčšina žien trpí iba niektorými z nich alebo im spôsobujú len mierne problémy. Pre niektoré ženy je však predmenštruačný syndróm taký závažný, že narúša ich schopnosť normálne žiť a pracovať.

Za jednu z hlavných príčin PMS je považovaná nerovnováha ženských hormónov – estrogénu a progesterónu   – v druhej polovici menštruačného cyklu, po ovulácii. Nadbytok estrogénu v kombinácii s nízkym množstvom progesterónu sa môže prejaviť v zmenách rovnováhy chemických látok ovplyvňujúcich pochody v mozgu, čo môže viesť k zmene nálady. Tieto procesy môžu ovplyvniť aj zvýšenie produkcie hormónu prolaktínu, ktorý spôsobuje zvýšenú citlivosť prsníkov. Takéto hormonálne výkyvy potom vedú k zadržiavaniu tekutín, ktoré ovplyvňujú krvný obeh a dochádza tak k zníženiu množstva kyslíka privádzaného do maternice, vaječníkov a mozgu.

Vplyv stravy na predmenštruačný syndróm

Strava má nemalý vplyv na priebeh PMS, v základe platia nasledujúce pravidlá:

1. Úprava množstva a kvality bielkovín.
Prebytok živočíšnych bielkovín (mäso, syry, tvarohy, vajcia) zastupuje veľké množstvo kyseliny arachidónovej, ktorá zvyšuje tvorbu eikosanoidov typu 2 (podporujú vznik kŕčov).

2. Vyrovnaný príjem vápnika a horčíka.
Oba prvky riadia nervosvalovú koordináciu. Je výhodné udržovať ich optimálny pomer, ktorý je (Ca:Mg) približne 2-2,5:1. Odklon od tejto rovnováhy (častejší býva nedostatok horčíka) podporuje vznik kŕčov a aj dysbalancií na psychicko-emočnej úrovni.

3. Zníženie podielu cukrov.
Prebytok cukrov a technologicky spracovaných sacharidov podporuje prozápalové prostredie. To môže podporiť nerovnováhu v produkcii eikosanoidov, ktorá vyústi do vzniku kŕčov.

4. Úprava množstva a kvality tukov.
Kľúčové je zabezpečiť:
- správny pomer nasýtených vs. nenasýtených tukov (približne 1:2),
- správny pomer omega-3 vs. omega-6 (1:3-5),
- dostatok kyseliny gama-linolénovej, ktorá pôsobí ako prekurzor prostaglandínov, vďaka ktorým sa zmierňuje citlivosť prsníkov a znižuje bolestivosť.

5. Zvýšenie príjmu vitamínov B komplexu.

6. Práca s bylinami.
V podobe čajov alebo priamo suplementov (prášky, extrakty). Najčastejšie sa citujú ľubovník, valeriána, medovka, rebríček ai.

Predmenštruačný syndróm je často sa vyskytujúci problém u ženskej časti populácie, preto sa mu vo vzťahu k úprave stravovania venujeme aj v kurzoch, a to v Poradci pre výživu. Študenti sa učia zostaviť jedálniček spôsobom, ktorý zodpovedá bežne prezentovaným pravidlám. Neoceniteľným pomocníkom je výuková aplikácia ZOF uľahčujúca prácu predovšetkým sledovaním nutričnej kvality jedálnička a kontrolou výberu správnych potravín.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Andrea Svinčiak

Ďakujeme za možnosť absolvovať váš kurz. Som veľmi spokojná, pretože hoci sa stravovaním zaoberám už dlho (je to môj koníček už viac ako 20 rokov), nemala som odvahu venovať sa poradenstvu profesionálne. Podporil ma v tom môj manžel, ktorý ma doslova nakopol, aby som sa zúčastnila kurzu. Mal som pocit, že nikdy neviem dosť na to, aby som mohol radiť iným. Váš kurz je systematický, premyslený a v testoch som súťažil sám so sebou, čo viem a čo som sa naučil :) Každodenné vzdelávanie sa v tejto oblasti je pre mňa samozrejmosťou a zlepšovanie kvality výživy je podľa mňa umením sebazdokonaľovania. Veľmi radi budeme spolupracovať v oblasti poradenstva, keďže máme s manželom záujem pracovať s klientmi v rámci našich komplexných služieb - masáže - pohyb - výživa - diagnostika energetických systémov. Teší ma aj to, že som sa stala trénerkou fitness a kulturistiky I. úrovne a môj manžel bol profesionálny športovec, takže verím, že máme čo odovzdať a naši klienti budú spokojní. V dnešnej uponáhľanej dobe je potrebné byť fyzicky a psychicky FIT a mať dostatok ENERGIE.

Marcela Sikorová

Pred časom som si sama prešla redukciou hmotnosti, kedy som začínala s váhou niečo málo cez 100 kg. Keď som dostala od svojej poradkyne prvý jedálniček, tak som neverila, koľko že toho mám vlastne zjesť – pre mňa to bolo nepredstaviteľné množstvo jedla a niektoré potraviny som chuťovo ani nepoznala. Postupom času, keď som sa dostávala do "tajov" vyváženej stravy, ma to začalo baviť natoľko, že som sa rozhodla pre zdokonalenie sa :) Bol mi odporúčaný kurz poradcu pre výživu pána Jelínka. Lekcie sú napísané zrozumiteľne, priebežné testy sú skvelým zopakovaním a videá sú čerešničkou na torte. Pre mňa osobne je dôležité aj to, že pán Jelínek je úžasný lektor, ktorý vás "drží za ruku" nielen do dovŕšenia certifikátu. Kurzy Atac odporúčam a za seba ešte raz ďakujem :)

Alena Václavíková

Keď som si vyberala kurz výživového poradenstva, pozrela som si všetky možné ponuky. Kurz majstra Jelínka ma však oslovil hneď na prvýkrát, ten vnútorný pocit mi povedal, že je to presne to, čo hľadám. Zaujal ma spôsob štúdia - myšlienkové mapy (nikdy predtým som s tým nepracoval, ale chcel som sa s tým zoznámiť a fungovalo to dobre, je to prehľadné a ľahko zapamätateľné). Páčila sa mi aj možnosť študovať z domu, a hoci školenie prebiehalo raz za mesiac, boli sme v neustálom kontakte s lektorom. Každý deň sme dostávali témy, na ktorých sme mali pracovať, a tak sme sa posúvali k nášmu cieľu. Naučili sme sa pozerať na človeka ako na celok a hoci som to spočiatku brala ako doplnok k mojej práci, úplne ma to pohltilo, keď som videla, ako veľmi je možné ovplyvniť zdravie človeka stravou a životným štýlom a samozrejme, že s tým súvisí aj regulácia hmotnosti. Vďaka tomu som uviedol na trh vlastné výrobky pripravené na zdravom základe. A veľmi si cením aj neustály kontakt s absolventmi, možnosť konzultácií a ďalšieho vzdelávania a rozvoja. Moja intuícia ma opäť nesklamala... :-)