Kurzy ATAC

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označenie pre nadmernú aktivitu kvasiniek Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách, pohlavných orgánoch, ústnej dutine, pažeráku a krku v rovnováhe s ostatnými baktériami, k jej premnoženiu dochádza predovšetkým v situáciách oslabenia imunitného systému (stres, užívanie liekov, konzumácia vyššieho množstva alkoholu, prebytok cukrov v strave, ochorenie a pod.).

Príznaky tohto ochorenia sú všeobecné, väčšinou je ťažké bez podrobného vyšetrenia určiť presnú diagnózu. Bežne sa ale prejavuje:

  • Bolesťami hlavy a kĺbov,
  • Chronickou infekciou,
  • Zápachom z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Tráviacimi problémami (grúhanie, nadúvanie, hnačky, zápchy),
  • Svrbením kože,
  • Tvorbou pľuzgierikov a akné,
  • Plesňovým ochorením kože a nechtov,
  • Pálením, svrbením a slzením očí,
  • Precitlivenosťou na svetlo,
  • Poruchami menštruácie,
  • Zápaly močopohlavného ústrojenstva.

Kandidóza postihuje ľudí všetkých generácií a jej liečba býva z dôvodu nesprávnej diagnózy časovo náročná. Moderná medicína sa sústreďuje najčastejšie na podávanie antibiotík a protiplesňových a protikvasinkových liekov.

Vplyv stravy na kandidózu

Aby liečba kandidózy bola úspešná, mala by byť komplexná a zahŕňať viac liečebných postupov. Pokiaľ už dôjde na užívanie antibiotík, je dôležité obnoviť prirodzenú črevnú mikrobiotu a posilniť imunitný systém. Tieto postupy sú v strave dobre známe:

- Zvýšenie príjmu prebiotík,

- Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín ako zdroja probiotík (s výnimkou potravín s obsahom cukrov vrátane laktózy, pretože sa nimi candida živí),

- Podporná suplementácia probiotík a prebiotík.

Prezentuje sa aj tzv. protikvasinková diéta, jej všeobecné princípy sú nasledujúce:

1. Vylúčenie problematických (= prozápalových) potravín:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Biela múka,
- Kvasnice (droždie),
- Zdroje škrobu (zemiaky, batáty, obilniny).

2. Zvýšenie príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom alebo podporujúcich imunitný systém:

- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšujú pH (= potláčajú prekyslenie spôsobené premnožením kvasiniek).

- Fermentované potraviny.
S výnimkou dosladzovaných (kombucha, niektoré sladké mliečne výrobky). Podporujú aktivitu črevnej mikrobioty, sú zdrojom mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré podporujú imunitný systém a vyrovnávajú acidobázické deje v črevnom trakte.

- Cesnak, cibuľa.
Obsahujú látky s vysokým podielom síry s antibiotickým účinkom. Súčasne sú bohatým zdrojom prebiotík (inulín), ktoré vyživujú probiotické kultúry v črevách (tieto potom majú schopnosť potláčať aktivitu candidy).

- Kokosový olej.
Má antimikrobiálne účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíja kvasinky).

- Ocot z jablčného muštu.
Kyseliny a enzýmy v tomto octe pomáhajú zabíjať kvasinky.

- Ľanové a chia semienka.
Obsahujú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v tráviacom trakte. Tieto je potrebné konzumovať dôkladne rozomletá.

- Kurkuma.
Obsahuje kurkumín, ktorý potláča množenie candidy.

- Mäsokostné vývary.
Sú zdrojom bielkovín a minerálov vo forme, ktorá je skvelým zdrojom výživy pre niektoré črevné mikroorganizmy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahujú horčiny a antioxidanty, ktoré potláčajú kyselinotvorné reakcie v tele a podporujú imunitný systém.

Podporná suplementácia zahŕňa spektrum produktov s obsahom látok, ktoré majú antibiotické účinky. Medzi veľmi výhodné patrí:

  • extrakt z grepových jadier,
  • produkty z cesnaku,
  • produkty s echinaceou.

Problematike kandidózy v zmysle jej riešenia pomocou úpravy stravy sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu . Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať taký systém stravovania, ktorý zodpovedá známym požiadavkám na potlačenie prejavov kandidózy a súčasne vykazuje potrebnú nutričnú rovnováhu.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Dušan Benák

Pre mňa kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozitívna zmena :-). Na kurz pre výživových poradcov, ktorý vedie Martin Jelínek, som sa prihlásila z niekoľkých dôvodov:1. Odporúčanie lektora Martina Jelínka,2. Dnes môžem s radosťou konštatovať, že všetky predčili moje očakávania, ale prvý dôvod bol jednoznačne najprínosnejší, pretože vďaka Martinovi som pochopila, ako funguje naše telo a myseľ, a čo je dôležitejšie, naučila som sa svoje poznatky nenásilným spôsobom používať a aplikovať. Prvou myšlienkou bolo rozšíriť svoje trénerské zručnosti a ponúknuť hráčom komplexnejší pohľad. Martin ma však inšpiroval natoľko, že som sa začala naplno venovať poradenstvu a prezentácii zdravých potravín. Verím, že široká ponuka kurzov osloví a pozitívne zmení aj váš život.

Jaroslava Hudcová

Kurzy Mgr. Kurzy Martina Jelinka som si vybral po prečítaní referencií a zhliadnutí krátkeho demonštračného videa. Martin Jelínek je skvelým odborníkom na zdravú výživu a zdravý životný štýl. Jeho znalosti tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy a ďalších smerov sú rozsiahle. Prihlásila som sa na kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy a bola som príjemne prekvapená jeho profesionálnym prístupom. Kurz trvá 6 mesiacov, počas ktorých získate množstvo vedomostí a informácií, ktoré vám pomôžu začať podnikať v oblasti zdravej výživy a zmeny životného štýlu. Chcela by som poďakovať lektorovi Martinovi Jelínkovi za jeho profesionálny prístup k študentom, má môj veľký obdiv za jeho neuveriteľné vedomosti v oblasti zdravej výživy. Dnes už chápem, že krátkodobé kurzy dostupné v iných spoločnostiach sa nemôžu rovnať kvalite získaných vedomostí.

Romana Jakubcová

Pre mňa bolo rozhodujúce samoštúdium doplnené možnosťou osobných stretnutí a dĺžka kurzu, ktorá bola predzvesťou kvality. Získala som komplexné a zmysluplné informácie o stravovaní a jeho dôsledkoch, doplnené o pohľad východných kultúr. Obrovským bonusom je komplexný prístup k informáciám, on-line poradenstvo, možnosť ďalšieho vzdelávania či spolupráce s pánom Jelínkom a ďalšími kolegami.