Kandidóza

Kandidóza je označenie pre nadmernú aktivitu kvasiniek Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách, pohlavných orgánoch, ústnej dutine, pažeráku a krku v rovnováhe s ostatnými baktériami, k jej premnoženiu dochádza predovšetkým v situáciách oslabenia imunitného systému (stres, užívanie liekov, konzumácia vyššieho množstva alkoholu, prebytok cukrov v strave, ochorenie a pod.).

Príznaky tohto ochorenia sú všeobecné, väčšinou je ťažké bez podrobného vyšetrenia určiť presnú diagnózu. Bežne sa ale prejavuje:

  • Bolesťami hlavy a kĺbov,
  • Chronickou infekciou,
  • Zápachom z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Tráviacimi problémami (grúhanie, nadúvanie, hnačky, zápchy),
  • Svrbením kože,
  • Tvorbou pľuzgierikov a akné,
  • Plesňovým ochorením kože a nechtov,
  • Pálením, svrbením a slzením očí,
  • Precitlivenosťou na svetlo,
  • Poruchami menštruácie,
  • Zápaly močopohlavného ústrojenstva.

Kandidóza postihuje ľudí všetkých generácií a jej liečba býva z dôvodu nesprávnej diagnózy časovo náročná. Moderná medicína sa sústreďuje najčastejšie na podávanie antibiotík a protiplesňových a protikvasinkových liekov.

Vplyv stravy na kandidózu

Aby liečba kandidózy bola úspešná, mala by byť komplexná a zahŕňať viac liečebných postupov. Pokiaľ už dôjde na užívanie antibiotík, je dôležité obnoviť prirodzenú črevnú mikrobiotu a posilniť imunitný systém. Tieto postupy sú v strave dobre známe:

- Zvýšenie príjmu prebiotík,

- Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín ako zdroja probiotík (s výnimkou potravín s obsahom cukrov vrátane laktózy, pretože sa nimi candida živí),

- Podporná suplementácia probiotík a prebiotík.

Prezentuje sa aj tzv. protikvasinková diéta, jej všeobecné princípy sú nasledujúce:

1. Vylúčenie problematických (= prozápalových) potravín:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Biela múka,
- Kvasnice (droždie),
- Zdroje škrobu (zemiaky, batáty, obilniny).

2. Zvýšenie príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom alebo podporujúcich imunitný systém:

- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšujú pH (= potláčajú prekyslenie spôsobené premnožením kvasiniek).

- Fermentované potraviny.
S výnimkou dosladzovaných (kombucha, niektoré sladké mliečne výrobky). Podporujú aktivitu črevnej mikrobioty, sú zdrojom mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré podporujú imunitný systém a vyrovnávajú acidobázické deje v črevnom trakte.

- Cesnak, cibuľa.
Obsahujú látky s vysokým podielom síry s antibiotickým účinkom. Súčasne sú bohatým zdrojom prebiotík (inulín), ktoré vyživujú probiotické kultúry v črevách (tieto potom majú schopnosť potláčať aktivitu candidy).

- Kokosový olej.
Má antimikrobiálne účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíja kvasinky).

- Ocot z jablčného muštu.
Kyseliny a enzýmy v tomto octe pomáhajú zabíjať kvasinky.

- Ľanové a chia semienka.
Obsahujú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v tráviacom trakte. Tieto je potrebné konzumovať dôkladne rozomletá.

- Kurkuma.
Obsahuje kurkumín, ktorý potláča množenie candidy.

- Mäsokostné vývary.
Sú zdrojom bielkovín a minerálov vo forme, ktorá je skvelým zdrojom výživy pre niektoré črevné mikroorganizmy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahujú horčiny a antioxidanty, ktoré potláčajú kyselinotvorné reakcie v tele a podporujú imunitný systém.

Podporná suplementácia zahŕňa spektrum produktov s obsahom látok, ktoré majú antibiotické účinky. Medzi veľmi výhodné patrí:

  • extrakt z grepových jadier,
  • produkty z cesnaku,
  • produkty s echinaceou.

Problematike kandidózy v zmysle jej riešenia pomocou úpravy stravy sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu . Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať taký systém stravovania, ktorý zodpovedá známym požiadavkám na potlačenie prejavov kandidózy a súčasne vykazuje potrebnú nutričnú rovnováhu.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Diana Glumbíková

Už niekoľko rokov sa zaujímam o výživu, zdravý životný štýl, prírodné liečiteľstvo a východnú filozofiu anatómie pre svoje zdravie. Jedného dňa mi prišla na um myšlienka, že začnem študovať komplexný kurz pod vedením lektora so skúsenosťami, aby som sa o zdraví dozvedela ešte viac a dokonca sa pokúsila pomôcť sebe aj iným v oblasti zdravia a začala sa živiť tým, čo ma baví. Keď som sa na kurz prihlásila, v prvom rade ma zaujal fakt, že kurz Výživový a doplnkový poradca je kompletne online, potom som si o ňom prečítala viac a veľmi ma zaujal jeho rozsah, dĺžka, počet študijných hodín, zaradenie východných teórií. Online forma mi vyhovovala, pretože som mohol študovať, kedy som chcel a kde som chcel. Počas kurzu som sa dozvedela veľa nových informácií o výžive a zdraví, o mnohých prírodných doplnkoch stravy a o tom, ako ich používať pri rôznych zdravotných problémoch. Páčil sa mi holistický pohľad na zdravie a výživu, kombinácia západných a východných výživových teórií, možnosť vyskúšať si doplnky v online vzdelávacej hre. Majster Jelínek mi bol vždy k dispozícii a vždy ochotne odpovedal a poradil. Snaží sa, aby výsledkom jeho kurzu boli ľudia, ktorí majú skutočné vedomosti o výžive a zdraví a aby sa vo svojej praxi zamerali na hľadanie príčin chorôb a stravovania. Naučila som sa zostavovať stravu nielen na mieru na základe kalórií, makro- a mikroživín, ale aj na základe acidobázickej rovnováhy, tepelného vplyvu potravín a energetických tendencií potravín, vnímania každej bytosti ako individuality a toho, že každý človek potrebuje individuálnu stravu podľa svojich skutočných potrieb. Počas šiestich mesiacov kurzu som sa naučila, ako viesť vlastnú výživovú prax, a po jeho skončení mám pocit, že všetky informácie sa mi zapísali do pamäti a nadobudnuté vedomosti môžem skutočne využiť pri vlastnom poradenstve a pomoci ľuďom v oblasti výživy. Veľmi mi pomohla seminárna práca, ktorú sme dostali na konci kurzu na overenie našich vedomostí. Dostali sme skutočný prípad z bývalej praxe pána magistra a museli sme sa zamyslieť nad tým, ako rozdeliť východné a západné teórie, hľadať príčinu zdravotných problémov a vytvoriť diétu na základe informácií a individuality klienta. Trochu som sa tejto seminárnej práce bála, ale veľmi mi pomohla, vyskúšala som si, ako naozaj postupovať.Veľmi sa mi páči aj prístup pána magistra po kurze, že je ochotný poradiť nám v našej vlastnej praxi a je to kolega, nie konkurent. Som rada, že som absolvovala kurz a učila sa od niekoho, kto sa tak úprimne zaujíma o výživu a zdravie a rozvíja sa.

MUDr. Ladislav Horváth

Moji pacienti sa ma ako všeobecného lekára často pýtajú, ako sa správne stravovať. Preto som si preštudovala množstvo kníh a absolvovala niekoľko kurzov, ale stále som sa strácala v záplave rôznych výživových informácií a dezinformácií, výživových štýlov a moderných diét a nevedela som nájsť odpovede na svoje otázky - až kým som nenarazila na pána Mgr. Jelinek a jeho kurzy. Po niekoľkých mesiacoch štúdia sa mi informácie získané v kurzoch začali postupne spájať a teraz dokážem svojim pacientom poradiť oveľa lepšie.Ak si vážite svoje zdravie, premýšľate o tom, čo jete a pijete, a chcete sa zdokonaliť v tejto oblasti, môžem vám osobne odporučiť kurzy Martina Jelínka, najmä kurz Poradca pre výživu. Veľmi sa mi páčila komplexnosť a objektívnosť, s akou pán Jelínek pristupoval k rôznym výživovým smerom - so všetkými kladmi a zápormi. Naučil ma ísť správnym smerom v oblasti výživy. Za to mu veľmi pekne ďakujem!

Petra Fenclová

5kilo.cz

Poradca pre výživu a suplementáciu pod vedením Mgr. Martina Jelinka som si vybral po veľmi podrobnom vyhľadávaní na internete. A musím povedať a vlastne aj napísať, že sa mi podarilo vybrať najlepší a najkomplexnejší kurz výživy na našom trhu. Kurz Výživa a výživové doplnky ma zaujal ako prvý zo všetkých kurzov, ktoré som si vybrala a ktoré som medzi sebou porovnávala. Bola pre mňa aktuálna a moderná: online verzia mi vyhovovala, pretože som počas kurzu nemusela nikam dochádzať a riešiť opatrovanie detí a mohla som naplno využiť čas, ktorý by som musela investovať do cestovania na kurz.To je naozaj veľká výhoda a v dnešnej dobe internetovej komunikácie a bežného používateľa počítača veľmi jednoduchá vec.Aj v prípade dodatočných konzultácií je možnosť obrátiť sa priamo na Mgr.Martina Jelínka, ktorý vždy okamžite reagoval a príjemne odpovedal na všetky moje otázky.Celý kurz je zrozumiteľný aj pre úplných laikov v oblasti výživy a jeho holistický pohľad na výživu je úplne jedinečný. Navyše, kurz nie je koniec!Mgr. Jelínek ponúka aj ďalšie nadväzujúce alebo doplnkové kurzy a možnosti.V mojom mene patrí veľké poďakovanie Mgr. Som rád, že som sa rozhodol absolvovať tento kurz a úspešne ho dokončil.Kurz Výživa a výživové doplnky mi pomohol získať informácie o výžive, ktoré teraz využívam vo svojom osobnom živote a v poradenstve.Pre všetkých, ktorí ešte stále váhajú, či ho absolvovať, mám krátku a naozaj dobrú radu... Choďte do toho a nebudete ľutovať!

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu