Kandidóza

Kandidóza je označenie pre nadmernú aktivitu kvasiniek Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách, pohlavných orgánoch, ústnej dutine, pažeráku a krku v rovnováhe s ostatnými baktériami, k jej premnoženiu dochádza predovšetkým v situáciách oslabenia imunitného systému (stres, užívanie liekov, konzumácia vyššieho množstva alkoholu, prebytok cukrov v strave, ochorenie a pod.).

Príznaky tohto ochorenia sú všeobecné, väčšinou je ťažké bez podrobného vyšetrenia určiť presnú diagnózu. Bežne sa ale prejavuje:

  • Bolesťami hlavy a kĺbov,
  • Chronickou infekciou,
  • Zápachom z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Tráviacimi problémami (grúhanie, nadúvanie, hnačky, zápchy),
  • Svrbením kože,
  • Tvorbou pľuzgierikov a akné,
  • Plesňovým ochorením kože a nechtov,
  • Pálením, svrbením a slzením očí,
  • Precitlivenosťou na svetlo,
  • Poruchami menštruácie,
  • Zápaly močopohlavného ústrojenstva.

Kandidóza postihuje ľudí všetkých generácií a jej liečba býva z dôvodu nesprávnej diagnózy časovo náročná. Moderná medicína sa sústreďuje najčastejšie na podávanie antibiotík a protiplesňových a protikvasinkových liekov.

Vplyv stravy na kandidózu

Aby liečba kandidózy bola úspešná, mala by byť komplexná a zahŕňať viac liečebných postupov. Pokiaľ už dôjde na užívanie antibiotík, je dôležité obnoviť prirodzenú črevnú mikrobiotu a posilniť imunitný systém. Tieto postupy sú v strave dobre známe:

- Zvýšenie príjmu prebiotík,

- Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín ako zdroja probiotík (s výnimkou potravín s obsahom cukrov vrátane laktózy, pretože sa nimi candida živí),

- Podporná suplementácia probiotík a prebiotík.

Prezentuje sa aj tzv. protikvasinková diéta, jej všeobecné princípy sú nasledujúce:

1. Vylúčenie problematických (= prozápalových) potravín:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Biela múka,
- Kvasnice (droždie),
- Zdroje škrobu (zemiaky, batáty, obilniny).

2. Zvýšenie príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom alebo podporujúcich imunitný systém:

- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšujú pH (= potláčajú prekyslenie spôsobené premnožením kvasiniek).

- Fermentované potraviny.
S výnimkou dosladzovaných (kombucha, niektoré sladké mliečne výrobky). Podporujú aktivitu črevnej mikrobioty, sú zdrojom mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré podporujú imunitný systém a vyrovnávajú acidobázické deje v črevnom trakte.

- Cesnak, cibuľa.
Obsahujú látky s vysokým podielom síry s antibiotickým účinkom. Súčasne sú bohatým zdrojom prebiotík (inulín), ktoré vyživujú probiotické kultúry v črevách (tieto potom majú schopnosť potláčať aktivitu candidy).

- Kokosový olej.
Má antimikrobiálne účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíja kvasinky).

- Ocot z jablčného muštu.
Kyseliny a enzýmy v tomto octe pomáhajú zabíjať kvasinky.

- Ľanové a chia semienka.
Obsahujú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v tráviacom trakte. Tieto je potrebné konzumovať dôkladne rozomletá.

- Kurkuma.
Obsahuje kurkumín, ktorý potláča množenie candidy.

- Mäsokostné vývary.
Sú zdrojom bielkovín a minerálov vo forme, ktorá je skvelým zdrojom výživy pre niektoré črevné mikroorganizmy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahujú horčiny a antioxidanty, ktoré potláčajú kyselinotvorné reakcie v tele a podporujú imunitný systém.

Podporná suplementácia zahŕňa spektrum produktov s obsahom látok, ktoré majú antibiotické účinky. Medzi veľmi výhodné patrí:

  • extrakt z grepových jadier,
  • produkty z cesnaku,
  • produkty s echinaceou.

Problematike kandidózy v zmysle jej riešenia pomocou úpravy stravy sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu . Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať taký systém stravovania, ktorý zodpovedá známym požiadavkám na potlačenie prejavov kandidózy a súčasne vykazuje potrebnú nutričnú rovnováhu.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Marcela Krejčířová

Pri hľadaní vhodného kurzu v oblasti zdravej výživy som ocenila možnosť online štúdia, ktoré mi umožnilo zvládnuť kurz aj pri starostlivosti o 2 malé deti - princíp priebežných testov nútil študovať naozaj priebežne.O problematiku zdravej výživy som sa zaujímala už dlhšie, ale až po absolvovaní kurzu som si utriedila informácie v hlave a získala potrebný prehľad. Veľmi som ocenila možnosť oboznámiť sa s rôznymi alternatívnymi trendmi stravovania a tiež možnosť konzultácie s lektorom. Teraz rozmýšľam, ktorý kurz si vyberiem ako ďalší.

Ing. Kateřina Šviráková

www.vyzivasport.cz

Kurz výživového poradcu je jedným slovom fenomenálny. Obsah a celkový dizajn vzdelávacieho formátu je zvolený perfektne. Každý deň si môžem otvoriť lekcie a prečítať si, čo potrebujem, aj po skončení kurzov. Nemusím nikde nič ukladať a sťahovať. Prevažná väčšina tém je "denným chlebom" a informácie v lekciách sú vždy dostatočné na orientáciu a pochopenie. Forma výkladu je zvolená tak dômyselne, že si každý - úplný začiatočník aj pokročilejší študent - príde na svoje. Úprimne obdivujem schopnosť Martina Jelínka vybrať z pomerne zložitej témy to najdôležitejšie a podať to čitateľnou, zrozumiteľnou formou, pričom poučenie málokedy presiahne niekoľko strán. Sprievodné otázky ku každej lekcii sú skvelou študijnou pomôckou a fantasticky dopĺňajú informácie, vedomosti a pochopenie celej témy. Ako čerešničku na torte oceňujem audio nahrávky, ktoré môžem počúvať pri športe alebo pri jazde autom, čo sa okamžite mení na obľúbenú činnosť.Vzdelávací systém Martina Jelínka mi dal absolútne najviac z mnohých kurzov a škôl, ktoré som už absolvoval. Nedá sa porovnať s ničím iným. Tento systém je jedinečný a mimoriadne užitočný. Veľmi by som si priala, aby bol zoznam kurzov nevyčerpateľný.Navyše osobný prístup tak zaneprázdneného človeka, akým je autor všetkých pochúťok v podobe kurzov, je absolútne výnimočný. S čistým svedomím môžem povedať, že Martin Jelínek mi zmenil život a tento a vlastne všetky kurzy, ktoré som už absolvoval, ma posunuli niekam, o čom sa mi ani nesnívalo.

Ing. Ján Kopaničák

Kurz výživy s pánom Jelínkom ma nesmierne obohatil. Nikde inde som sa nestretol s toľkými rôznymi pohľadmi na stravovanie, z ktorých žiadny nie je preferovaný ako jediný správny. Je cítiť a vidieť obrovskú snahu o to, aby sa absolventi tohto kurzu dokázali pozrieť na veci z viacerých uhlov pohľadu, aby vopred neodmietli žiadnu filozofiu stravovania, ale naopak, aby hľadali možnosti a oblasti, kde sa dajú problémy riešiť z viacerých uhlov pohľadu. Takýto komplexný, zaujímavý, pútavý, praktický a ucelený kurz výživového poradcu môžem vrelo odporučiť všetkým záujemcom.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu