Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza

Kandidóza je označenie pre nadmernú aktivitu kvasiniek Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách, pohlavných orgánoch, ústnej dutine, pažeráku a krku v rovnováhe s ostatnými baktériami, k jej premnoženiu dochádza predovšetkým v situáciách oslabenia imunitného systému (stres, užívanie liekov, konzumácia vyššieho množstva alkoholu, prebytok cukrov v strave, ochorenie a pod.).

Príznaky tohto ochorenia sú všeobecné, väčšinou je ťažké bez podrobného vyšetrenia určiť presnú diagnózu. Bežne sa ale prejavuje:

  • Bolesťami hlavy a kĺbov,
  • Chronickou infekciou,
  • Zápachom z úst,
  • Tvorbou aft,
  • Tráviacimi problémami (grúhanie, nadúvanie, hnačky, zápchy),
  • Svrbením kože,
  • Tvorbou pľuzgierikov a akné,
  • Plesňovým ochorením kože a nechtov,
  • Pálením, svrbením a slzením očí,
  • Precitlivenosťou na svetlo,
  • Poruchami menštruácie,
  • Zápaly močopohlavného ústrojenstva.

Kandidóza postihuje ľudí všetkých generácií a jej liečba býva z dôvodu nesprávnej diagnózy časovo náročná. Moderná medicína sa sústreďuje najčastejšie na podávanie antibiotík a protiplesňových a protikvasinkových liekov.

Vplyv stravy na kandidózu

Aby liečba kandidózy bola úspešná, mala by byť komplexná a zahŕňať viac liečebných postupov. Pokiaľ už dôjde na užívanie antibiotík, je dôležité obnoviť prirodzenú črevnú mikrobiotu a posilniť imunitný systém. Tieto postupy sú v strave dobre známe:

- Zvýšenie príjmu prebiotík,

- Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín ako zdroja probiotík (s výnimkou potravín s obsahom cukrov vrátane laktózy, pretože sa nimi candida živí),

- Podporná suplementácia probiotík a prebiotík.

Prezentuje sa aj tzv. protikvasinková diéta, jej všeobecné princípy sú nasledujúce:

1. Vylúčenie problematických (= prozápalových) potravín:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Biela múka,
- Kvasnice (droždie),
- Zdroje škrobu (zemiaky, batáty, obilniny).

2. Zvýšenie príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom alebo podporujúcich imunitný systém:

- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšujú pH (= potláčajú prekyslenie spôsobené premnožením kvasiniek).

- Fermentované potraviny.
S výnimkou dosladzovaných (kombucha, niektoré sladké mliečne výrobky). Podporujú aktivitu črevnej mikrobioty, sú zdrojom mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré podporujú imunitný systém a vyrovnávajú acidobázické deje v črevnom trakte.

- Cesnak, cibuľa.
Obsahujú látky s vysokým podielom síry s antibiotickým účinkom. Súčasne sú bohatým zdrojom prebiotík (inulín), ktoré vyživujú probiotické kultúry v črevách (tieto potom majú schopnosť potláčať aktivitu candidy).

- Kokosový olej.
Má antimikrobiálne účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíja kvasinky).

- Ocot z jablčného muštu.
Kyseliny a enzýmy v tomto octe pomáhajú zabíjať kvasinky.

- Ľanové a chia semienka.
Obsahujú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v tráviacom trakte. Tieto je potrebné konzumovať dôkladne rozomletá.

- Kurkuma.
Obsahuje kurkumín, ktorý potláča množenie candidy.

- Mäsokostné vývary.
Sú zdrojom bielkovín a minerálov vo forme, ktorá je skvelým zdrojom výživy pre niektoré črevné mikroorganizmy.

- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahujú horčiny a antioxidanty, ktoré potláčajú kyselinotvorné reakcie v tele a podporujú imunitný systém.

Podporná suplementácia zahŕňa spektrum produktov s obsahom látok, ktoré majú antibiotické účinky. Medzi veľmi výhodné patrí:

  • extrakt z grepových jadier,
  • produkty z cesnaku,
  • produkty s echinaceou.

Problematike kandidózy v zmysle jej riešenia pomocou úpravy stravy sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu . Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať taký systém stravovania, ktorý zodpovedá známym požiadavkám na potlačenie prejavov kandidózy a súčasne vykazuje potrebnú nutričnú rovnováhu.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Vladimíra Vavroušková

Zdravím sa zaoberám už nejaký čas. Došla som k nemu cez svoj osobný rozvoj a keď sa ku mne dostali knižky od Luisy Hay, tak sa mi tento pohľad na choroby cez psychosomatickú stránku páčil. Postupne som začala vnímať choroby inak a keď sa mi niekto zmienil, že má nejakú chorobu, tak mi hneď napadlo, čo za tým je. Na samom začiatku mojej cesty k zdraviu ale bola moja cukrovka, ktorou som mala asi 5 rokov. Postupne som sa jej zbavovala a vďaka svojmu prístupu k výžive sa mi vracala do života. Vlani som sa ale rozhodla, že zmením svoje stravovanie. Prešla som zo dňa na deň z "masaritánstva" na raw 4till av septembra toho istého roku, som už hodnoty mala v poriadku. Zvládla som vďaka zmene životného štýlu zlikvidovať aj ďalšie choroby (napr. Candida). A tak som sa rozhodla že budem pomáhať pochopiť túto chorobu - Cukrovku "Dvojku" aj ostatným, ktorí túto chorobu majú. Bála som sa však, že by som ľuďom mohla ublížiť a tak som najskôr absolvovala u Mgr. Martina Jelínka kurz Výživa pri cukrovke. Poctivo som si jeho spracovanie prepísala slovo od slova do zošita. Vtedy som pochopila, že na to aby som mohla pomáhať ďalej a bezpečne, sa musím ešte viac vzdelávať. Po dlhom hľadaní na internete som dospela k názoru, že aj ďalšie štúdium budem absolvovať u M. Jelínka. Som veľmi rada, že som sa tak rozhodla, pretože kurz splnil to, čo som od neho očakávala. Pochopila som súvislosti ako to v tele funguje, keď niečo zjeme, čo je pre cukrovkára veľmi dôležité. Tiež som pochopila, že aj keď mi pomohla radikálna zmena bez mäsa, živočíšnych produktov, len na ovocí a zelenine, nemusí toto fungovať u iných. Naučila som sa tu rešpektovať ostatných v tom, čo jedia. Počas pol roka som tiež pripustila, že aj suplementy vo výžive sú veľmi dôležité. Získala som k nim dôveru, ktorá mi pred vstupom do kurzu chýbala. Som tiež rada, že som sa dozvedela, ako je to so somatotypmi v oblasti výživy. Také informácie som na internete nikde nenašla. Páčilo sa mi aj nahliadnutie do Ajurvédy a TČM. Aj keď teraz nie som rozhodnutá, ktorým smerom sa vydám. Po technickej stránke som si kurz tiež obľúbila. V kurze som sa naučila pracovať s myšlienkovými mapami, vďaka ktorým som si učivo lepšie zapamätala. Ale čo ma najviac zaujalo, bola možnosť vytvárať jedálničky cez hru ZOF. Veľmi sa mi páči. Našla som na internete podobné aplikácie, ale "ZOFku" nikto nemá. Je jednoduchá, prehľadná, dobre a jednoducho sa s ňou pracuje. V kurze je aj online poradňa, kde Martin Jelínek trpezlivo odpovedá na otázky študentov. Teším sa na ďalšie kurzy Martina Jelínka. Ďakujem týmto za možnosť kurz absolvovať online, pretože žijem mimo SR a tiež za to, že svoje skúsenosti odovzdáva ďalej. Kurz môžem odporučiť, pretože som s touto výučbou bola veľmi spokojná.

Ing. Irena Lakosilová

Oblasťou výživy a jej spojitosťou s chorobami sa venujem viac ako 15 rokov, posledných 10 rokov sa moja záľuba stala mojím povolaním. V súčasnej dobe naša firma dodáva jedlo do viac ako 20 materských škôl v Brne, rade obchodov so zdravou výživou, firmám aj súkromným osobám. Ľuďom, ktorým nie je ľahostajné, čo konzumujú. Môžem povedať, že Mgr. Jelínek svojou erudíciou a úžasným presahom svojich znalostí v oblasti výživy splnil moje očakávania v oblasti celostného pohľadu na výživu naozaj bezo zvyšku. Veľmi kvalitne som si rozšírila moje súčasné know-how v oblasti výživy, redukcie nadváhy, prírodnej suplementácie aj tvorbu konkrétnych jedálnikov. Kurz môžem vrelo odporučiť. Myslím, že jeho komplexnosť v Česku nemá naozaj obdobu.

Zdeňka Hlavenková

Kurz Martina Jelínka som si vybrala na odporúčanie Mudr. Petra Fořta, ktorého som oslovila bezradná a zmätená z ponuky kurzov, väčšinou nekorektných školiacich firiem. To hovorí samo za seba. Keď sa chcem niečo dobre naučiť, treba brať skúsenosti od tých najlepších :-). Štúdium bolo zábavné a nechalo sa zvládnuť aj pri práci. Som úplne nadšená aj z postudijného servisu. Dnes ešte nepodnikám, ale ochotne dávam rady sebe aj svojim známym.