Úvod / Čo sa u nás študuje / Kandidóza
Kandidóza je označenie pre nadmernú aktivitu kvasiniek Candida albicans v črevách, krvi a orgánoch. Táto parazitická kvasinka žije za normálnych podmienok v črevách, pohlavných orgánoch, ústnej dutine, pažeráku a krku v rovnováhe s ostatnými baktériami, k jej premnoženiu dochádza predovšetkým v situáciách oslabenia imunitného systému (stres, užívanie liekov, konzumácia vyššieho množstva alkoholu, prebytok cukrov v strave, ochorenie a pod.).
Príznaky tohto ochorenia sú všeobecné, väčšinou je ťažké bez podrobného vyšetrenia určiť presnú diagnózu. Bežne sa ale prejavuje:
Kandidóza postihuje ľudí všetkých generácií a jej liečba býva z dôvodu nesprávnej diagnózy časovo náročná. Moderná medicína sa sústreďuje najčastejšie na podávanie antibiotík a protiplesňových a protikvasinkových liekov.
Aby liečba kandidózy bola úspešná, mala by byť komplexná a zahŕňať viac liečebných postupov. Pokiaľ už dôjde na užívanie antibiotík, je dôležité obnoviť prirodzenú črevnú mikrobiotu a posilniť imunitný systém. Tieto postupy sú v strave dobre známe:
- Zvýšenie príjmu prebiotík,
- Pravidelná konzumácia fermentovaných potravín ako zdroja probiotík (s výnimkou potravín s obsahom cukrov vrátane laktózy, pretože sa nimi candida živí),
- Podporná suplementácia probiotík a prebiotík.
Prezentuje sa aj tzv. protikvasinková diéta, jej všeobecné princípy sú nasledujúce:
1. Vylúčenie problematických (= prozápalových) potravín:
- Zdroje cukru,
- Alkohol,
- Biela múka,
- Kvasnice (droždie),
- Zdroje škrobu (zemiaky, batáty, obilniny).
2. Zvýšenie príjmu potravín s protikvasinkovým účinkom alebo podporujúcich imunitný systém:
- Listová zelenina a zelené potraviny.
Zvyšujú pH (= potláčajú prekyslenie spôsobené premnožením kvasiniek).
- Fermentované potraviny.
S výnimkou dosladzovaných (kombucha, niektoré sladké mliečne výrobky). Podporujú aktivitu črevnej mikrobioty, sú zdrojom mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré podporujú imunitný systém a vyrovnávajú acidobázické deje v črevnom trakte.
- Cesnak, cibuľa.
Obsahujú látky s vysokým podielom síry s antibiotickým účinkom. Súčasne sú bohatým zdrojom prebiotík (inulín), ktoré vyživujú probiotické kultúry v črevách (tieto potom majú schopnosť potláčať aktivitu candidy).
- Kokosový olej.
Má antimikrobiálne účinky (kyselina laurová a kaprylová zabíja kvasinky).
- Ocot z jablčného muštu.
Kyseliny a enzýmy v tomto octe pomáhajú zabíjať kvasinky.
- Ľanové a chia semienka.
Obsahujú polyfenoly, ktoré podporujú rast probiotík v tráviacom trakte. Tieto je potrebné konzumovať dôkladne rozomletá.
- Kurkuma.
Obsahuje kurkumín, ktorý potláča množenie candidy.
- Mäsokostné vývary.
Sú zdrojom bielkovín a minerálov vo forme, ktorá je skvelým zdrojom výživy pre niektoré črevné mikroorganizmy.
- Nefiltrované oleje lisované za studena.
Obsahujú horčiny a antioxidanty, ktoré potláčajú kyselinotvorné reakcie v tele a podporujú imunitný systém.
Podporná suplementácia zahŕňa spektrum produktov s obsahom látok, ktoré majú antibiotické účinky. Medzi veľmi výhodné patrí:
Problematike kandidózy v zmysle jej riešenia pomocou úpravy stravy sa venujeme predovšetkým v kurze Poradca pre výživu . Študenti sa na výučbovej aplikácii ZOF učia zostavovať taký systém stravovania, ktorý zodpovedá známym požiadavkám na potlačenie prejavov kandidózy a súčasne vykazuje potrebnú nutričnú rovnováhu.
Tomáš Muczka
Hľadal som taký kurz, ktorý sa bude dať skĺbiť s ostatnými živnotnými povinnosťami tzn. kurz bez ďalekého dochádzania. Zistil som, že sa dajú absolvovať aj online kurzy. Bál som sa však, že kvôli tomu prídem o informačnú hodnotu, ktorú by poskytli kurzy s prezenčnou formou. Kurzatac ma natoľko presvedčil, že som sa do toho pustil, a neľutujem jediné sekundy či koruny. Iný kurz som zatiaľ neabsolvoval, takže nemám s čím porovnávať. Zároveň však nemám čo by som vytkol. Kurz bol systematicky zorganizovaný, obsahoval veľké množstvo dôležitých informácií, dal sa skĺbiť so životom, a absolvovať z pohodlia domova. Pre vás čo váhate, dovolím si povedať, že nemôžete tratiť :).
Martin Hajtmar
Som bývalý profesionálny športovec, u ktorého bolo jedlo na prvom mieste. Kurzy Atac pre mňa boli jednou veľkou neznámou. Za mňa jedno veľké odporúčanie a zároveň obrovské vďaka Mgr. Jelínkovi. Dokázal vytvoriť univerzálny študijný program, ktorý je prehľadný jednoduchý a dostupný pre väčšinu ľudí. Jednu vec musím uprednostniť, pretože moja práca bola prevažne v zahraničí, študovať skrátka nebolo možné. Mgr. Jelínek však myslel aj na tento problém a vďaka tomu sa zo mňa mohol stať výživový špecialista. Teraz sa venujem tomu, čo ma baví. Cestou zdravého a chutného stravovania ľuďom ukazujem, že nič nie je nemožné.
Ing. Markéta Petrová
Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ je báječný komplexný a ucelený návod, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať v oblasti výživy človeka, jeho zdravia aj problematiky suplementácie. Z časových dôvodov som si vybrala online verziu kurzu, takže som štúdium mohla prispôsobiť svojmu času. Jednotlivé témy sú prehľadne, jednoducho a čítavo spracované a veľmi ma bavila. Systém mentálnych máp chválim najviac, vďaka nemu sa pre mňa každá lekcia stala oveľa prehľadnejšou a lepšie zapamätateľnou a navyše podporil aj moju kreativitu. Pokiaľ sa o oblasť zdravého stravovania a životného štýlu zaujímate, potom je tento kurz jednoznačne to pravé orechové.