Kurzy ATAC

Strava v tehotenstve

Strava v tehotenstve

K hlavným zásadám výživy tehotnej ženy patrí konzumácia pestrej a rozmanitej stravy, v ktorej by mali byť zastúpené všetky hlavné skupiny potravín. V priebehu tehotenstva sa menia nároky na jedlo a pocit hladu a nasýtenosti, čo je dané zväčšovaním bruška a tlakom maternice na žalúdok a pečeň. Tieto zmeny vedú tehotné ženy k prirodzenej preferencii menšieho množstva potravy v kratších intervaloch. Tu je dobré rešpektovať fakt, že v priebehu večerných hodín nie je ideálne jesť ťažko stráviteľné potraviny.

V prípade energetickej bilancie by sa množstvo stravy počas tehotenstva nemalo zvýšiť viac ako o 200 kilokalórií za deň (830 kJ). Pre zdarný vývoj dieťaťa nie je potrebné prednostne zaraďovať sladké jedlá, ani veľké množstvo príloh (cestoviny, zemiaky, knedle, ryža). Je vcelku zbytočné tvrdiť, aby budúce mamičky nepodliehali rôznym chutiam – väčšina z týchto neobvyklých chutí je ovládaná hormonálnou reguláciou, preto sa takéto odporúčanie nie vždy stretne v praxi s pozitívnym ohlasom. Počet porcií by sa mal pohybovať v rozmedzí 4 až 6.

Celkový prírastok na váhe by na konci tehotenstva nemal presiahnuť viac ako 12 kg. Ak je zvyšovanie hmotnosti nepravidelné a príliš rýchle, môžu byť dôvody aj iné ako dôsledok nesprávnej výživy.

Špecifika výživy počas tehotenstva

Podiel sacharidov sa odporúča na rovnakej úrovni, ako u tehotných žien.

Spotreba bielkovín by v tehotenstve mala vzrásť oproti “normálnemu” stavu približne o 10-20 %. Nutrične je výhodné, aby určitý podiel bielkovín bol zastúpený mäsom (aj červeným), dôvodom je obsah hemového železa (v tehotenstve sa často objavuje chudokrvnosť, ktorej príčinou môže byť nedostatok železa). Faktom ale je, že železo je možné doplniť aj inými spôsobmi, než červeným mäsom, jeho konzumácia tak nie je podmienkou. Často sa diskutuje o vhodnosti konzumácie rýb v tehotenstve. Bývajú síce v tehotenstve odporúčané ako dobrý zdroj jódu (morské ryby) a kvalitných tukov, mnohokrát ale tiež aj ťažkých kovov. V súčasnej dobe sa rozdiel medzi sladkovodnými a morskými stiera, dôležitejší ukazovateľ spočíva predovšetkým vo zdroji samotnom - voľné prostredie vs. farmársky velkochov, a bylinožravce vs. mäsožravce (byložravce sú vhodnejšie).

Pri príjme tukov sa rešpektuje odporúčanie v rozmedzí 20-30 % z celkového energetického príjmu. Dôležité je dohliadať na ich kvalitu, kde všeobecne sú ako nevhodné považované tuky stužené a prepálené. Pozornosť treba smerovať na omega-3, kde sa ako výhodnejšie javia živočíšne zdroje.

S ohľadom na vývoj plodu je dôležité sledovať zastúpenie niektorých minerálov, medzi najdôležitejšie patrí vápnik, horčík, jód, selén a železo.

Z vitamínov má zásadný význam kyselina listová. Spoločne sa železom je dôležitá pro krvotvorbu, jej nedostatok u žien vytvára  megaloblastovú anémiu (chudokrvnosť s prítomnosťou nezrelých červených krviniek v kostnej dreni), naviac hrá významnú úlohu v prevencii vrodených vývojových vád nervovej sústavy. Jej bohatým zdrojom sú kel, brokolica, zelený šalát, špargľa, špenát, droždie, sója, fazuľa, cereálie.

Kontrolovať kvalitu stravy v priebehu tehotenstva je z pochopiteľných dôvodov dôležité. Celou touto oblasťou sa zaoberáme v kurze Poradca pre výživu, kde s pomocou výučbovej aplikácie ZOF riešime so študentmi všetky nutričné ​​detaily nevyhnutné pre úspešný priebeh tehotenstva.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Lisa Nosková, DiS.

Kurz som si vybrala, pretože ma zaujímajú alternatívne spôsoby stravovania a chcela som sa dozvedieť viac o výžive všeobecne. Keďže veľa cestujem a v Českej republike som len obmedzený čas, online kurz bol pre mňa ideálnym riešením. Štúdium sa mi nielen páčilo, ale prekonalo aj moje očakávania. Ďakujeme pánovi Jelínkovi za jeho komplexný, osobný a profesionálny prístup. Oceňujem aj to, že aj po skončení kurzu máme prístup do online poradne.Celý kurz bol veľmi obohacujúci a zmenil môj život k lepšiemu. Vrelo odporúčam!!

Robin Jastrzembski

S pánom Martinom Jelínkom som sa stretol pred mnohými rokmi na školení o prírodných potravinových doplnkoch. Každá jeho prednáška bola veľkým obohatením s celkovým pohľadom na zdravý životný štýl. Preto, keď som narazila na kurz Poradenstvo vo výžive a suplementácii, bola to pre mňa jasná voľba, ako sa ďalej rozvíjať.Najviac oceňujem možnosť štúdia doma, tvorbu myšlienkových máp, formu jednotlivých lekcií podanú odborne a zrozumiteľne pre širokú verejnosť a možnosť kedykoľvek kontaktovať pána Martina Jelínka, ktorý je pripravený pomôcť. Veľmi pekne ďakujem a odporúčam.

Bc. Tereza Kurfiřtová

V súčasnosti je ponuka podobných kurzov veľmi široká a pri objednávaní cez internet sa človek bojí, aby sa nespálil. Keď sa mi vo vyhľadávači objavil kurz Poradca pre výživu a suplementáciu od pána Jelínka, rozhodla som sa naň prihlásiť po vypočutí v relácii Sama doma ČT. Tak ako bol jeho výklad prirodzený a zrozumiteľný, keď som navštívil štúdio Českej televízie, tak boli zrozumiteľné aj jeho prednášky počas kurzu. Oceňujem priebeh štúdia, ktorý je založený na takmer každodennom štúdiu, a úlohy, ktoré nútia študenta neodkladať jednotlivé hodiny na neskôr. Ďakujem pánovi Jelínkovi za jeho komplexný pohľad na človeka, ktorý mi je blízky. Telo je najdokonalejší stroj, ktorý sa môže pokaziť v dôsledku jednej malej chyby. Preto je nielen zaujímavé, ale aj dôležité rozšíriť si vedomosti v tejto oblasti, a to najlepšie zo všetkých možných uhlov pohľadu. Tento kurz rozšíril môj pohľad na zdravie tým, že študentov oboznámil s klasickým západným myslením, ale aj s myslením východných kultúr.