Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Funkčné potraviny

Funkčné potraviny

Chuť stravy

V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny o rôzne zložky. Týmto spôsobom sa cielene zvyšuje obsah základných živín - najčastejšie vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo bielkovín. Dôvody sú rôzne, najčastejšie je to nedostatok týchto živín v potravinách alebo snaha zvýšiť ich príjem v populácii. To viedlo k vzniku pojmu "funkčné potraviny" - teda také, ktoré sú obohatené o väčšie množstvo biologicky aktívnych látok, než sa nachádza v ich pôvodnej podobe.

Účelom ich konzumácie je predchádzať vzniku určitých ochorení spojených s nedostatkom živín v strave. Príkladom sú prospešné črevné baktérie, ktoré ovplyvňujú správnu funkciu hrubého čreva, rastlinné steroly v margarínoch, ktoré ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu, alebo zvýšené množstvo určitých druhov vlákniny (prebiotiká) na podporu výživy črevnej mikrobioty.

Medzi najčastejšie funkčné potraviny na trhu patria:

Pečivo.
Obohacuje sa napríklad o kyselinu listovú.

Jogurty.
Obsahujú baktérie mliečneho kvasenia (tzv. probiotiká) alebo rozpustnú vlákninu (tzv. prebiotiká) a niekedy sa pridávajú vitamíny (D) a minerálne látky (vápnik).

Nátierkové tuky (nielen margaríny).
Pridávajú sa omega-3 aj omega-6 tuky, rôzne vitamíny (betakarotén, vit. D, E).

Műsli zmesi.
Okrem vitamínov a minerálov sú to rôzne druhy sacharidov, ktoré sa používajú ako sladidlá.

Obohacovanie potravín sa môže vykonávať viacerými spôsobmi, vždy za špecifickým účelom:

Fortifikácia.
Pridanie základných živín na vyššiu úroveň, ako je pôvodne prítomná v potravine (napríklad vitamín E v oleji).

Nutrifikácia.
Pridanie živín na zlepšenie výživovej hodnoty potraviny (napríklad vitamínu C do detskej ovocnej výživy).

Reštitúcia.
Pridávanie živín s cieľom nahradiť straty spôsobené výrobou, skladovaním a distribúciou (napríklad vitamíny skupiny B v múke).

Štandardizácia.
Pridávanie živín ako doplnok k prirodzene sa vyskytujúcej hladine v danej skupine potravín (napríklad obohatenie jablkového džúsu vitamínom C na úroveň v pomarančovom džúse).

Suplementácia.
Pridávanie mikroživín vo farmaceutických prípravkoch a potravinových doplnkoch, zvyčajne v situáciách, ktoré si vyžadujú vyššie množstvá, než sú bežne pokryté stravou (všetky potravinové doplnky).

Oblasť funkčných potravín sa rozvíja rýchlym tempom a výrobcovia potravín prinášajú na trh nové výrobky. Z dôvodu kvality používaných živín pre tieto procesy fortifikácie ale nemusí platiť, že všetky takto upravené potraviny sú pre naše zdravie skutočne nevyhnutné. Jedným z kľúčových faktorov, ktorým treba venovať pozornosť pri výbere týchto potravín, je kvalita použitých surovín (napríklad v prípade vitamínov rozdiel medzi synteticky vyrobenými a prírodnými látkami, pri mineráloch zase väzba na organické alebo naopak anorganické soli). V našich kurzoch sa v žiadnom prípade nestaviame k tejto skupine potravín chrbtom. Mnohé funkčné potraviny majú v strave svoje neoddeliteľné miesto a my im samozrejme pri štúdiu venujeme náležitú pozornosť. Dôkazom toho je aj výber vhodných zástupcov v aplikácii ZOF, na ktorej si študenti nacvičujú tvorbu stravovacích režimov pre rôzne situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Lívia Melicharová

Dlho som hľadala kurz, ktorý nie je zameraný jednostranne, kde sa nerieši diéty, ale komplexný pohľad na stravovanie na mieru každého z nás. Poradca pre výživu spĺňa všetky tieto kritériá. Bol pre mňa štartovacou dráhou v podnikaní v tomto odbore. Vďaka seminárom a nadstavbovým kurzom Atac mám možnosť ísť stále ďalej za stále podpory Mgr. Jelínka a spolupráca s kolegami z kurzu.

Radek Pelikán

Keď som pred časom hľadal nejaký odborný kurz na zdravú výživu a výživové poradenstvo, tak ma ponuka kurzov spoločnosti ATAC zaujala okamžite, predovšetkým svojim rozsiahlym obsahom a faktom, že nejde o žiadne víkendové "rýchlokurzy". Kurz poradcu pre výživu je naozaj veľmi obsiahly, má široký záber a je kvalitne a starostlivo zostavený. Zaoberá sa všetkými okruhmi, ktoré do oblasti správnej výživy patria. Kurz je určite vhodný a obohacujúci ako pre človeka, ktorý sa chce výživovému poradenstvu venovať profesne, tak aj pre toho, kto len chce zlepšiť stravovanie pri sebe, alebo svojich známych. Veľmi sa mi páči komplexný prístup k stravovaniu, na ktorý je v celom kurze kladený dôraz, aj kladný vzťah a otvorenosť k alternatívnym spôsobom stravovania, ako je vegánstvo a ďalšie alternatívne smery. Zo začiatku som mal trochu obavy s prácou s myšlienkovými mapami, pretože som sa s nimi nikdy predtým nestretol. Ale obavy boli zbytočné, je to výborná metóda, ktorá má aj širšie využitie, než len na učenie. Som rád, že som na spoločnosť ATAC a ich kurzy narazil as tým aj na osobu Mgr. Martina Jelínka, je to naozajstný odborník a tomu, čomu sa venuje, naozaj rozumie. A nejedná sa iba o smer v oblasti výživy. Mám doma aj všetky jeho knihy, ktoré sú tiež výborné. Púšťam si a počúvam rád jeho tematické videá. Veľmi ma zaujala ponuka ďalších kurzov, zameraním aj na iné oblasti, ako je napr. reč tela alebo sila myšlienky. Verím, že sú rovnako skvelé a obohacujúce, ako kurzy zaoberajúce sa čisto výživovým poradenstvom.

Iva Brožovičová

Vami organizovaný kurz som si vybrala na odporúčanie známej, ktorá sa o ňom zmienila na kurze pre fitness inštruktorov. Po nastúpení do fitness som zistila, že cvičenie a výživa ide ruka v ruke, že môžem klientkám poradiť s cvičením, ale ak to nespojí aj so zdravou stravou je to iba polovičné riešenie. Na kurze som sa veľa dozvedela, vyhovoval mi online kurz, odpadlo mi časovo náročné dochádzanie. Kurz bol výborný a dúfam, že na základe získaných vedomostí, sa mi bude dariť aj ako výživovému poradcovi. Som rada, že absolvovaním kurzu práce pána Jelínka nekončí a že ponúka aj poradňu pre absolventov a venuje sa im naďalej. Tento kurz môžem len odporučiť.