Úvod / Čo sa u nás študuje / Funkčné potraviny
V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny o rôzne zložky. Týmto spôsobom sa cielene zvyšuje obsah základných živín - najčastejšie vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo bielkovín. Dôvody sú rôzne, najčastejšie je to nedostatok týchto živín v potravinách alebo snaha zvýšiť ich príjem v populácii. To viedlo k vzniku pojmu "funkčné potraviny" - teda také, ktoré sú obohatené o väčšie množstvo biologicky aktívnych látok, než sa nachádza v ich pôvodnej podobe.
Účelom ich konzumácie je predchádzať vzniku určitých ochorení spojených s nedostatkom živín v strave. Príkladom sú prospešné črevné baktérie, ktoré ovplyvňujú správnu funkciu hrubého čreva, rastlinné steroly v margarínoch, ktoré ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu, alebo zvýšené množstvo určitých druhov vlákniny (prebiotiká) na podporu výživy črevnej mikrobioty.
Medzi najčastejšie funkčné potraviny na trhu patria:
Pečivo.
Obohacuje sa napríklad o kyselinu listovú.
Jogurty.
Obsahujú baktérie mliečneho kvasenia (tzv. probiotiká) alebo rozpustnú vlákninu (tzv. prebiotiká) a niekedy sa pridávajú vitamíny (D) a minerálne látky (vápnik).
Nátierkové tuky (nielen margaríny).
Pridávajú sa omega-3 aj omega-6 tuky, rôzne vitamíny (betakarotén, vit. D, E).
Műsli zmesi.
Okrem vitamínov a minerálov sú to rôzne druhy sacharidov, ktoré sa používajú ako sladidlá.
Obohacovanie potravín sa môže vykonávať viacerými spôsobmi, vždy za špecifickým účelom:
Fortifikácia.
Pridanie základných živín na vyššiu úroveň, ako je pôvodne prítomná v potravine (napríklad vitamín E v oleji).
Nutrifikácia.
Pridanie živín na zlepšenie výživovej hodnoty potraviny (napríklad vitamínu C do detskej ovocnej výživy).
Reštitúcia.
Pridávanie živín s cieľom nahradiť straty spôsobené výrobou, skladovaním a distribúciou (napríklad vitamíny skupiny B v múke).
Štandardizácia.
Pridávanie živín ako doplnok k prirodzene sa vyskytujúcej hladine v danej skupine potravín (napríklad obohatenie jablkového džúsu vitamínom C na úroveň v pomarančovom džúse).
Suplementácia.
Pridávanie mikroživín vo farmaceutických prípravkoch a potravinových doplnkoch, zvyčajne v situáciách, ktoré si vyžadujú vyššie množstvá, než sú bežne pokryté stravou (všetky potravinové doplnky).
Oblasť funkčných potravín sa rozvíja rýchlym tempom a výrobcovia potravín prinášajú na trh nové výrobky. Z dôvodu kvality používaných živín pre tieto procesy fortifikácie ale nemusí platiť, že všetky takto upravené potraviny sú pre naše zdravie skutočne nevyhnutné. Jedným z kľúčových faktorov, ktorým treba venovať pozornosť pri výbere týchto potravín, je kvalita použitých surovín (napríklad v prípade vitamínov rozdiel medzi synteticky vyrobenými a prírodnými látkami, pri mineráloch zase väzba na organické alebo naopak anorganické soli). V našich kurzoch sa v žiadnom prípade nestaviame k tejto skupine potravín chrbtom. Mnohé funkčné potraviny majú v strave svoje neoddeliteľné miesto a my im samozrejme pri štúdiu venujeme náležitú pozornosť. Dôkazom toho je aj výber vhodných zástupcov v aplikácii ZOF, na ktorej si študenti nacvičujú tvorbu stravovacích režimov pre rôzne situácie.
Mgr. Martina Wilczkeová
Som veľmi vďačná, že som mohla absolvovať kurz pána Martina Jelínka. Zaujal ma perfektne spracovaný obsah, informácie, ktoré sa dopĺňajú a tvoria jeden celistvý celok. Všetko je videné a predkladané v súvislostiach. Čo sa mi páči najviac, že pohľad na stravu je riešený z komplexnosti človeka, spája jeho fyzickú, duševnú i emočnú podstatu. Naučila som sa o strave premýšľať inak, než len o potrebe alebo zážitku z jedla. Dnes premýšľam nad tým, ako sa stravujem, v akom emočnom rozpoložení a viem, ako sa jednotlivé potraviny budú správať v mojom tele. Stala som sa zodpovedným tvorcom svojho zdravia prostredníctvom stravy. A tieto moje znalosti využívam aj pri zostavovaní jedálnička pre moju rodinu a tiež vo svojej práci koordinátorky programu Skutočne zdravé školy.
Eva Šulcová
Zúčastniť sa kurzu Výživový poradca Atac bolo skvelé rozhodnutie. Kurz ponúka neuveriteľné množstvo informácií spojených s overením vedomostí v podobe testov, ktoré ma donútili sa do tém naozaj začítať a snažiť sa porozumieť a skvelou hrou, ktorá ponúka užásnu príležitosť uviesť nadobudnuté informácie rovno do jedálnička. Rada by som sa pánovi Jelínkovi a celému jeho tímu poďakovala a popriala mnoho spokojných študentov.
Petra Menšíková
Pán Jelínok, chcela by som Vám veľmi poďakovať za možnosť vzdelávať sa pod Vašim vedením v odbore poradenstvo vo výžive. Na rozdiel od študijných rokov, som sa na každú prednášku veľmi tešila a som vďačná za túto skúsenosť a veľa prínosných informácií. Tiež voľba školiteľov je super a tým, že je každý prednášajúci, z iného "cesta", prináša na danú tému, iný spôsob osvety a to vnímam ako veľký prínos. V každom prípade to nebol môj posledný kurz "u Vás" a hneď ako mi možnosti dovolia, budem sa tešiť opäť na videnie ;-) Tiež veľmi vítam Vašu ústretovosť v zodpovedaní všetečných otázok a snahu absolventov, ktorí kurz už absolvovali, motivovať na ich ceste ďalej av rámci svojich možností ich podporovať, čím vloženú investíciu do kurzu robíte zanedbateľnou položkou, ktorá sa mnohonásobne vráti! Majte sa veľmi fajn a vďaka za túto prínosnú skúsenosť!