Chuť stravy

V posledných desaťročiach sa stalo tradíciou obohacovať potraviny o rôzne zložky. Týmto spôsobom sa cielene zvyšuje obsah základných živín - najčastejšie vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo bielkovín. Dôvody sú rôzne, najčastejšie je to nedostatok týchto živín v potravinách alebo snaha zvýšiť ich príjem v populácii. To viedlo k vzniku pojmu "funkčné potraviny" - teda také, ktoré sú obohatené o väčšie množstvo biologicky aktívnych látok, než sa nachádza v ich pôvodnej podobe.

Účelom ich konzumácie je predchádzať vzniku určitých ochorení spojených s nedostatkom živín v strave. Príkladom sú prospešné črevné baktérie, ktoré ovplyvňujú správnu funkciu hrubého čreva, rastlinné steroly v margarínoch, ktoré ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu, alebo zvýšené množstvo určitých druhov vlákniny (prebiotiká) na podporu výživy črevnej mikrobioty.

Medzi najčastejšie funkčné potraviny na trhu patria:

Pečivo.
Obohacuje sa napríklad o kyselinu listovú.

Jogurty.
Obsahujú baktérie mliečneho kvasenia (tzv. probiotiká) alebo rozpustnú vlákninu (tzv. prebiotiká) a niekedy sa pridávajú vitamíny (D) a minerálne látky (vápnik).

Nátierkové tuky (nielen margaríny).
Pridávajú sa omega-3 aj omega-6 tuky, rôzne vitamíny (betakarotén, vit. D, E).

Műsli zmesi.
Okrem vitamínov a minerálov sú to rôzne druhy sacharidov, ktoré sa používajú ako sladidlá.

Obohacovanie potravín sa môže vykonávať viacerými spôsobmi, vždy za špecifickým účelom:

Fortifikácia.
Pridanie základných živín na vyššiu úroveň, ako je pôvodne prítomná v potravine (napríklad vitamín E v oleji).

Nutrifikácia.
Pridanie živín na zlepšenie výživovej hodnoty potraviny (napríklad vitamínu C do detskej ovocnej výživy).

Reštitúcia.
Pridávanie živín s cieľom nahradiť straty spôsobené výrobou, skladovaním a distribúciou (napríklad vitamíny skupiny B v múke).

Štandardizácia.
Pridávanie živín ako doplnok k prirodzene sa vyskytujúcej hladine v danej skupine potravín (napríklad obohatenie jablkového džúsu vitamínom C na úroveň v pomarančovom džúse).

Suplementácia.
Pridávanie mikroživín vo farmaceutických prípravkoch a potravinových doplnkoch, zvyčajne v situáciách, ktoré si vyžadujú vyššie množstvá, než sú bežne pokryté stravou (všetky potravinové doplnky).

Oblasť funkčných potravín sa rozvíja rýchlym tempom a výrobcovia potravín prinášajú na trh nové výrobky. Z dôvodu kvality používaných živín pre tieto procesy fortifikácie ale nemusí platiť, že všetky takto upravené potraviny sú pre naše zdravie skutočne nevyhnutné. Jedným z kľúčových faktorov, ktorým treba venovať pozornosť pri výbere týchto potravín, je kvalita použitých surovín (napríklad v prípade vitamínov rozdiel medzi synteticky vyrobenými a prírodnými látkami, pri mineráloch zase väzba na organické alebo naopak anorganické soli). V našich kurzoch sa v žiadnom prípade nestaviame k tejto skupine potravín chrbtom. Mnohé funkčné potraviny majú v strave svoje neoddeliteľné miesto a my im samozrejme pri štúdiu venujeme náležitú pozornosť. Dôkazom toho je aj výber vhodných zástupcov v aplikácii ZOF, na ktorej si študenti nacvičujú tvorbu stravovacích režimov pre rôzne situácie.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Výživové centrum Prima hubnutí

primahubnuti.cz

Za 8 rokov, počas ktorých sa naplno venujeme výživovému poradenstvu, naši klienti pod naším vedením schudli viac ako 62 000 kg. Keď prijímame do nášho tímu odborníka na výživu, ktorý bude pracovať s klientmi v našom mene, je veľmi dôležité, aby sme si mohli byť istí, že vyberáme dostatočného odborníka so znalosťami a ideálne aj skúsenosťami. V minulosti sme poradcom odporúčali kurzy ATAC, v súčasnosti sú však už podmienkou spolupráce.Okrem cenných poznatkov sa poradcovia dozvedia, ako jednotlivé informácie navzájom súvisia a ako ich vhodne dopĺňať.V kurzoch ATAC Mgr. Jelinekových školení vieme, že ich prístup je nestranný a ako majitelia poradenského centra ich môžeme 100-krát odporučiť.

Miriam Onyedumbi

Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a doplnenie" zachránil môj život. Roky som sa snažil dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítal, hľadal, dúfal, skúšal som sa sám a keď som začal strácať nádej, našiel som tento kurz. Som za ňu nesmierne vďačný a vždy ju budem odporúčať ďalej. Dozvedel som sa veľa nových informácií a potvrdilo sa mi, čo som už vedel. Vďaka tomuto kurzu som sa na všetko dokázal pozrieť objektívnejšie, a to mi všetko objasnilo. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujeme!

Lenka Mouchová

Som rád, že existujú kurzy, ako je tento, ktoré poskytujú slobodu štúdia.Vzhľadom na vysoký výskyt zdravotných komplikácií spôsobených nevhodným stravovaním môžeme teraz ako absolventi pomôcť ukázať správnu cestu, ktorá zlepší náš život. Metóda štúdia založená na tvorbe myšlienkových máp (ktorej som sa na začiatku bála) sa ukázala ako veľmi zábavný a efektívny spôsob zapamätania si obsahu.Ak sa rozhodnete absolvovať tento kurz, čo môžem len odporučiť, objavíte ďalšie šikovné nástroje:-))

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu