Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Výživa športovcov

Výživa športovcov

Výživa športovcov

Výživa športovcov je veľká a dôležitá téma. Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv, ktorého rozsah sa líši:

1. U jednotlivých športových odvetví.
Je logické, že jedálniček súťažného kulturistu by mal vyzerať úplne inak, než strava maratónca.

2. Vo vzťahu k úrovni záťaže.
Koncepcia výživy sa vždy bude líšiť u športovcov trénujúcich raz denne od športovcov trénujúcich dvoj- a viacfázovo. Pri viacerých tréningových fázach za deň sa zvyšuje energetický výdaj a súčasne znižuje časový priestor na nasýtenie vyčerpaného organizmu. To znamená, že športovec je nútený prijať dostatok všetkého v obmedzenom počte porcií. Zväčšuje sa tak objem ich porcií, zďaleka nie každý je schopný či ochotný sa v praxi prejedať.

3. S ohľadom na individualitu jedince.
Tu platia rovnaké pravidlá, ako u nešportujúcej populácie, tzn. je potrebné snažiť sa pracovať s metabolickým profilovaním a vypozorovať, ako telo reaguje na zmenu stravy v rôznych záťažových situáciách.

Napriek tomu platia pre športovcov všeobecné pravidlá, ktoré by mali byť pri snahe upravovať systém stravovania vždy rešpektované:

A) Kontrolovať energetickú bilanciu

Športovci vydávajú veľa energie, preto je potrebné pozorne sledovať príjem a výdaj energie. V praxi sa bežne stáva, že sa športovec dlhodobo pohybuje vo výraznom energetickom deficite, následky katabolických pochodov potom bývajú katastrofálne:

  • únava,
  • zhoršená regenerácia,
  • zranenia,
  • znižovanie hustoty kostí (s rizikom vzniku únavových zlomenín - častejšie u žien),
  • zníženie výkonnosti,
  • zhoršená imunitná odpoveď so vznikom mnohých porúch imunitného systému.

Vieme, že merať výdaj energie s väčšou presnosťou je komplikované a diskutabilné, na stranu druhú sa v dnešnej dobe rozširuje používanie rôznych športtesterov, ktoré vedia poskytnúť pomerne presný výsledok.

B) Nastaviť vhodný pomer makrozložiek

Obsah makroživín je previazaný s riešením energetickej bilancie. Rieši sa podielové zastúpenie sacharidov, bielkovín a tukov, a to vo dvoch smeroch:

- Prvým je vysokosacharidová koncepcia, kedy hlavným zdrojom energie sú sacharidy (najčastejšie sa prezentuje model energetických pomerov S:B:T - 60: 20:20, kedy podiel sacharidov kolíše v rozmedzí 45-60 % a tukov 20-30 % v súvislosti s typom športu).

- Druhým potom systém nízkosacharidový, kedy sa obmedzujú sacharidy a navyšuje sa podiel tukov ako zdroja "pomalé" energie (pomery S:B:T sú približne 35-45:15-20:30-45).

Pretože výživa nie je až tak úplne jednoduchá, vo voľbe stravovacích režimov ponúka i ďalšie - hovorme im "hybridné" - varianty, ktorých princíp je postavený na striedaní vysokosacharidových a nízkosacharidových fáz. Okrem týchto "hybridov" je možné sa stretávať ešte s názormi o výhodnosti ketogénnych diét v športe (primárne vo vzťahu k vytrvalostným aktivitám). Tieto síce metabolicky fungujú, sú však vo svojej realizácii veľmi náročné.

C) Zaistiť dostatok mikroživín

Vitamínov, minerálov, antioxidantov. Vzhľadom na zvýšenú záťaž sa u niektorých látok (neplatí ale u všetkých) môže ich príjem v porovnaní s nešportujúcou populáciou líšiť aj v nižších násobkoch. Týka sa to predovšetkým vápnika, horčíka, vitamínov C, E, D a B.

U všetkých živín (makro aj mikro) súčasne platí, že popri ich celkovom množstve je potrebné (na rozdiel od nešportujúcej poulácie) počítať aj s rozmiestnením v priebehu dňa, a to v súvislosti s tréningovou záťažou. Povedané inak - je potrebné sledovať, aké množstvo sacharidov, bielkovín, tukov a minerálov športovec prijíma pred záťažou a aké po tréningu.

D) Sledovať kvalitu pitného režimu

Športovci sa vždy viac potia, preto treba klásť dôraz na pitný režim. V situácii nedostatku tekutín vzniká nebezpečná dehydratácia, pri ktorej dochádza k vzniku svalových kŕčov, rýchlej únave a celkovému poklesu výkonnosti.
Okrem potreby dostatočného zavodnenia je hydratácia spojená aj s prísunom niektorých minerálnych látok, ktoré odchádzajú z tela. Ich nedostatok môže spôsobiť rozladenie elektrolytickej rovnováhy, pri ktorej sú typickým prejavom kŕče a zvýšená únava s neschopnosťou podať adekvátny výkon.

Celkové množstvo prijatých tekutín vždy závisí od:

  • hmotnosti tela,
  • teplote okolia, 
  • typu športovej aktivity.

V športovej oblasti sú veľmi populárne iónové nápoje. Tak sú nazývané prakticky všetky tekutiny, ktoré majú schopnosť hydratovať organizmus a dodávať mu rôzne živiny (nie len ióny). Podľa zloženia sa delia do 3 kategórií:

  1. Hypotonické.
    Ich osmolalita sa pohybuje okolo 250 (popr. nižšie) miliosmolov v 1 litri nápoja. Sú určené primárne pre hydratáciu organizmu, nie dodanie živín. V súvislosti so športom sa používajú najviac pred pohybovou aktivitou alebo ako súčasť celodenného pitného režimu.
     
  2. Izotonické.
    Osmolalita sa pohybuje od 250 do 290 miliosmolov v 1 litri nápoje. Používajú sa predovšetkým pri pohybe, pri ktorom dochádza k intenzívnemu poteniu.  
     
  3. Hypertonické.
    Ich osmolalita presahuje 340 (príp. vyššie) miliosmolov v 1 litre nápoje. Ich použitie je smerované prevažne po ukončenie pohybu ako doplnenie energie a základných živín v rýchlo využiteľnej podobe.

Zloženie iónových nápojov sa síce tvári sofistikovane, pri ich voľbe ale myslite na to, že vždy obsahujú zmes syntetických vitamínov a antioxidantov, jednoduchých cukrov a minerálov v rôznom spektre aj kvalite.

E) Rozlišovať súťažné a odpočinkové obdobie.

V tréningovom režime z dôvodu vyššej záťaže organizmus vždy požaduje vyšší príjem energie aj živín. Toto je potrebné rešpektovať vo vzťahu k odpočinkovým fázam, kedy by sa strava mala upravovať predovšetkým smerom k optimalizácii príjmu energie.

Športovou výživou sa kompletne zaoberá kurz Výživa v športe, kde stravu riešime skutočne do detailu. Laická populácia (rekreační, teda nesúťažní športovci) sa základy športovej výživy učia v kurze Cesta k vysnívanej postave. Plnohodnotne sa tejto oblasti ale venujeme aj v polročnom studiu Poradca pre výživu. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia každého kurzu je snaha naučiť sa vytvárať také stravovacie režimy, ktoré zodpovedajú potrebám športovcov jednotlivých športových odvetví. Na tento účel študenti používajú výukovú aplikáciu ZOF, ktorá vyhodnocuje všetky nevyhnutné nutričné požiadavky a pomáha tak záujemcom dosiahnuť požadované ciele.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Petr Nytra

Pred 8 rokmi, keď som začal robiť fitness trénera, som vo fitness-centre spoznal Martina Jelínka. Začalo to pár otázok, ktoré som si pozorne overil a uistil sa, že v tom, na čo sa pýtam, má úplnú pravdu. Veľakrát to boli odpovede, ktoré sa opierali o informácie-fakty aj na internete ťažko vyhľadateľná. Už vtedy som si uvedomil, že som našiel niekoho, kto mi poskytne dostatočne kvalitné odpovede na moje veľmi zákerné a dosť špecifické otázky v oblasti stravovacích režimov a suplementácie. Netrvalo dlho a absolvoval som kurz Poradca pre výživu a suplementáciu. Dalo by sa povedať, že jeho vecnosť, fakty a forma, akou je prezentovaný, mi kompletne zmenila pohľad na potraviny a spôsob ich konzumácie. Rozloženie kurzu je vyvážené a podrobné, nie však natoľko, aby Vás to odradilo od toho ho dokončiť. Spätne to hodnotím ako tú najlepšiu možnú bránu do sveta tejto problematiky doplnenú o skvelého lektora, ktorého prejav je zrozumiteľný a je vždy k dispozícii objasniť akýkoľvek dotaz či problém. Skúsenosti viac ako 15 rokov hovorí za všetko, prístup k životu, sebe samému, forme štúdia musí na Martinovi Jelínkovi spoznať každý, ako laik, tak aj skúsený "matador" z brandže. Na záver by som veľmi rád podotkol, že dnešné svet, možnosť prístupu na internet z tejto oblasti robí doslovnú panenskú džungľu, kde potrebujete “mačetu” a skúseného domorodca na to, aby ste jej systematicky a bezpečne prechádzali. Tieto nabité vedomosti ďalej odovzdávam svojim klientom, skúšam sám na sebe a pokračujem na svojej ceste vzdelania v ďalších kurzoch.

Michal Pelc

Kurz výživy od pána Jelínka som si vybral predovšetkým kvôli možnosti študovať on-line a vypracovávať študijné materiály tak, ako sa mi to časovo hodilo, bez akéhokoľvek nátlaku či stresu. Študijné materiály sú skvele spracované a predovšetkým prispôsobené na to, aby študenti mohli informácie čo najlepšie uviesť do praxe. Navyše je kurz všestranne obsiahly a okrem bežného vedeckého prístupu k strave sa v ňom nachádzajú aj rozsiahle informácie o rade alternatívnych smerov ako je napríklad ajurvéda alebo tradičná čínska medicína.

Pavla Brožová

Pre dištančný kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som sa rozhodla krátko po narodení tretej dcéry. Predtým som pracovala v jednej spoločnosti zaoberajúce sa redukciou hmotností. Cítila som, že mi v systéme chýba individuálna starostlivosť a pohľad na človeka ako celok. Ako prvou lastovičkou mi boli knihy od Martina Jelínka venovanej výžive detí, pôstu a strave pri nádorových ochorení. Pohľad na zdravie, aký prezentuje Martin Jelínek ma oslovil natoľko, že som neváhala ani chvíľku a do kurzu sa prihlásila. Kurz predčil moje očakávania vo všetkých parametroch - celistvosti, odbornosti a predovšetkým prístupu samotného lektora. Jednu z najväčších výhod tohto kurzu vidím vo výukovej hre ZOF, ktorá nám vykazuje pri tvorbách individuálnych jedálnych lístkov všetky možné parametre, ktorými jedálniček disponuje. Domnievam sa, že na slovenskom trhu nič podobné v takej kvalite nenájdete. Po ukončení kurzu som sa rozhodla postupne absolvovať ďalšie kurzy, ktoré spoločnosť kurzyatac.cz ponúka. Myslím, že nemajú u nás konkurenciu.