Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Výživa športovcov

Výživa športovcov

Výživa športovcov

Výživa športovcov je veľká a dôležitá téma. Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv, ktorého rozsah sa líši:

1. U jednotlivých športových odvetví.
Je logické, že jedálniček súťažného kulturistu by mal vyzerať úplne inak, než strava maratónca.

2. Vo vzťahu k úrovni záťaže.
Koncepcia výživy sa vždy bude líšiť u športovcov trénujúcich raz denne od športovcov trénujúcich dvoj- a viacfázovo. Pri viacerých tréningových fázach za deň sa zvyšuje energetický výdaj a súčasne znižuje časový priestor na nasýtenie vyčerpaného organizmu. To znamená, že športovec je nútený prijať dostatok všetkého v obmedzenom počte porcií. Zväčšuje sa tak objem ich porcií, zďaleka nie každý je schopný či ochotný sa v praxi prejedať.

3. S ohľadom na individualitu jedince.
Tu platia rovnaké pravidlá, ako u nešportujúcej populácie, tzn. je potrebné snažiť sa pracovať s metabolickým profilovaním a vypozorovať, ako telo reaguje na zmenu stravy v rôznych záťažových situáciách.

Napriek tomu platia pre športovcov všeobecné pravidlá, ktoré by mali byť pri snahe upravovať systém stravovania vždy rešpektované:

A) Kontrolovať energetickú bilanciu

Športovci vydávajú veľa energie, preto je potrebné pozorne sledovať príjem a výdaj energie. V praxi sa bežne stáva, že sa športovec dlhodobo pohybuje vo výraznom energetickom deficite, následky katabolických pochodov potom bývajú katastrofálne:

  • únava,
  • zhoršená regenerácia,
  • zranenia,
  • znižovanie hustoty kostí (s rizikom vzniku únavových zlomenín - častejšie u žien),
  • zníženie výkonnosti,
  • zhoršená imunitná odpoveď so vznikom mnohých porúch imunitného systému.

Vieme, že merať výdaj energie s väčšou presnosťou je komplikované a diskutabilné, na stranu druhú sa v dnešnej dobe rozširuje používanie rôznych športtesterov, ktoré vedia poskytnúť pomerne presný výsledok.

B) Nastaviť vhodný pomer makrozložiek

Obsah makroživín je previazaný s riešením energetickej bilancie. Rieši sa podielové zastúpenie sacharidov, bielkovín a tukov, a to vo dvoch smeroch:

- Prvým je vysokosacharidová koncepcia, kedy hlavným zdrojom energie sú sacharidy (najčastejšie sa prezentuje model energetických pomerov S:B:T - 60: 20:20, kedy podiel sacharidov kolíše v rozmedzí 45-60 % a tukov 20-30 % v súvislosti s typom športu).

- Druhým potom systém nízkosacharidový, kedy sa obmedzujú sacharidy a navyšuje sa podiel tukov ako zdroja "pomalé" energie (pomery S:B:T sú približne 35-45:15-20:30-45).

Pretože výživa nie je až tak úplne jednoduchá, vo voľbe stravovacích režimov ponúka i ďalšie - hovorme im "hybridné" - varianty, ktorých princíp je postavený na striedaní vysokosacharidových a nízkosacharidových fáz. Okrem týchto "hybridov" je možné sa stretávať ešte s názormi o výhodnosti ketogénnych diét v športe (primárne vo vzťahu k vytrvalostným aktivitám). Tieto síce metabolicky fungujú, sú však vo svojej realizácii veľmi náročné.

C) Zaistiť dostatok mikroživín

Vitamínov, minerálov, antioxidantov. Vzhľadom na zvýšenú záťaž sa u niektorých látok (neplatí ale u všetkých) môže ich príjem v porovnaní s nešportujúcou populáciou líšiť aj v nižších násobkoch. Týka sa to predovšetkým vápnika, horčíka, vitamínov C, E, D a B.

U všetkých živín (makro aj mikro) súčasne platí, že popri ich celkovom množstve je potrebné (na rozdiel od nešportujúcej poulácie) počítať aj s rozmiestnením v priebehu dňa, a to v súvislosti s tréningovou záťažou. Povedané inak - je potrebné sledovať, aké množstvo sacharidov, bielkovín, tukov a minerálov športovec prijíma pred záťažou a aké po tréningu.

D) Sledovať kvalitu pitného režimu

Športovci sa vždy viac potia, preto treba klásť dôraz na pitný režim. V situácii nedostatku tekutín vzniká nebezpečná dehydratácia, pri ktorej dochádza k vzniku svalových kŕčov, rýchlej únave a celkovému poklesu výkonnosti.
Okrem potreby dostatočného zavodnenia je hydratácia spojená aj s prísunom niektorých minerálnych látok, ktoré odchádzajú z tela. Ich nedostatok môže spôsobiť rozladenie elektrolytickej rovnováhy, pri ktorej sú typickým prejavom kŕče a zvýšená únava s neschopnosťou podať adekvátny výkon.

Celkové množstvo prijatých tekutín vždy závisí od:

  • hmotnosti tela,
  • teplote okolia, 
  • typu športovej aktivity.

V športovej oblasti sú veľmi populárne iónové nápoje. Tak sú nazývané prakticky všetky tekutiny, ktoré majú schopnosť hydratovať organizmus a dodávať mu rôzne živiny (nie len ióny). Podľa zloženia sa delia do 3 kategórií:

  1. Hypotonické.
    Ich osmolalita sa pohybuje okolo 250 (popr. nižšie) miliosmolov v 1 litri nápoja. Sú určené primárne pre hydratáciu organizmu, nie dodanie živín. V súvislosti so športom sa používajú najviac pred pohybovou aktivitou alebo ako súčasť celodenného pitného režimu.
     
  2. Izotonické.
    Osmolalita sa pohybuje od 250 do 290 miliosmolov v 1 litri nápoje. Používajú sa predovšetkým pri pohybe, pri ktorom dochádza k intenzívnemu poteniu.  
     
  3. Hypertonické.
    Ich osmolalita presahuje 340 (príp. vyššie) miliosmolov v 1 litre nápoje. Ich použitie je smerované prevažne po ukončenie pohybu ako doplnenie energie a základných živín v rýchlo využiteľnej podobe.

Zloženie iónových nápojov sa síce tvári sofistikovane, pri ich voľbe ale myslite na to, že vždy obsahujú zmes syntetických vitamínov a antioxidantov, jednoduchých cukrov a minerálov v rôznom spektre aj kvalite.

E) Rozlišovať súťažné a odpočinkové obdobie.

V tréningovom režime z dôvodu vyššej záťaže organizmus vždy požaduje vyšší príjem energie aj živín. Toto je potrebné rešpektovať vo vzťahu k odpočinkovým fázam, kedy by sa strava mala upravovať predovšetkým smerom k optimalizácii príjmu energie.

Športovou výživou sa kompletne zaoberá kurz Výživa v športe, kde stravu riešime skutočne do detailu. Laická populácia (rekreační, teda nesúťažní športovci) sa základy športovej výživy učia v kurze Cesta k vysnívanej postave. Plnohodnotne sa tejto oblasti ale venujeme aj v polročnom studiu Poradca pre výživu. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia každého kurzu je snaha naučiť sa vytvárať také stravovacie režimy, ktoré zodpovedajú potrebám športovcov jednotlivých športových odvetví. Na tento účel študenti používajú výukovú aplikáciu ZOF, ktorá vyhodnocuje všetky nevyhnutné nutričné požiadavky a pomáha tak záujemcom dosiahnuť požadované ciele.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Marcela Sikorová

Pred časom som si sama prešla redukciou hmotnosti, keď som začínala s váhou niečo vyše 100 kg. Keď som dostala od svojej poradkyne prvý jedálniček, tak som neverila, koľko toho mám vlastne zjesť – pre mňa to bolo nepredstaviteľné množstvo jedla a niektoré potraviny som chuťovo ani nepoznala. Postupom času, kedy som sa dostávala do "tajov" vyváženej stravy, ma to začalo baviť natoľko, že som sa rozhodla pre zdokonalenie sa :-) Bol mi odporúčaný kurz poradcu pre výživu pána Jelínka. Lekcie sú napísané zrozumiteľne, priebežné testy sú skvelým zopakovaním a videá sú čerešničkou na torte. Pre mňa osobne je dôležité aj to, že pán Jelínek je úžasný lektor, ktorý vás "drží za ruku" nielen do dovŕšenia certifikátu. Kurzy Atac odporúčam a za seba ešte raz ďakujem :)

Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.

O vzdelávacom programe ATAC som sa dozvedel z vlastnej iniciatívy z jeho internetovej on-line propagácie webových stránok. Z hľadiska vlastných intuitívnych preferencií som logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sebe nejakú predstavu, na základe ktorej potom podvedome selektujeme, čo je pre nás prínosné. Síce som nedostal žiadne odporúčania, ale ATAC úplne prirodzene "prešiel" mojím sitom. Martin Jelínek sa prezentuje na vysokej odbornej úrovni. Má široký multidisciplinárny rozhľad a okrem svojho odborového renomé sa prezentuje jasne, zrozumiteľne a predovšetkým atraktívnou formou. Vo veľmi širokom spektre ponúk som mohol nájsť množstvo programov, kurzov a projektov, ktoré komplexne pokrývajú takmer všetky oblasti zdravej výživy, metabolizmu a všeobecne filozofiu stravovania spájajúcej fyzické a psychické aktivity. Konkrétne aplikácia ZOF poskytuje snáď všetok servis aktivít a sprievodných efektov sprevádzajúci denný režim stravovania (a to od samotného nákupu, prípravy, receptov na varenie, konzumáciu, energetického príjmu, výdaja a celkovej dlhodobej analýze s rôznymi typmi exportov). Vychádza z toho, že naše stravovanie je zaťažené sociálnymi aspektmi a rutinnými vzorcami. Ponúkané kurzy neposkytujú iba informácie v oblasti výživového poradenstva, ale aj v kategórii podnikania, PR a manažmentu. Keďže oceňujem multidisciplinárny a flexibilný prístup v každej problematike ľudského organizmu (fyziológia, anatómia, psychológia atď.) a ako sa všetko premieta do osobného života, tak si veľmi vážim aj spôsob, akým Martin Jelínek a celý jeho kolektív komunikuje s klientmi a zákazníkmi. Veľmi si vážim osobný prístup, ústretovosť, otvorenosť aj celkovú energiu, ktorú do celkovej problematiky to investujú. Z toho všetkého je jasné, že je to životné povolanie.

Helena Hájková

Ako fitness inštruktorka a aj ako školiteľka v oblasti fitness sa často stretávam s otázkami svojich klientov či žiakov na tému výživa. A výživa vždy bola a je nevyhnutnou súčasťou nielen zdravého životného štýlu, ale samozrejme aj úspešného a efektívneho tvarovania postavy, dobrej výkonnosti a celkového zdravia, dobrej nálady a rovnováhy nielen fyzickej, ale aj psychickej. Tieto "spojité nádoby" výborne riešia práve tento kurz Poradca pre výživu a suplementáciu. Osobne oceňujem hlavne širokú základňu informácií naprieč výživovým spektrom a rôzne pohľady na výživu (napr. ajurvéda a pod.). Kurz je veľmi dobre spracovaný, dobre vedený a doplnený naozaj výbornou poradňou pána doktora Jelínka. Aplikácia ZOF je skvelým pomocníkom. Teším sa, že si doplním vzdelanie kurzom Výživa v športe a všeobecne kurzy ATAC vrelo odporúčam.