Úvod / Čo sa u nás študuje / Výživa športovcov

Výživa športovcov je veľká a dôležitá téma. Rastúca profesionalizácia športu tlačí na jeho aktérov, aby venovali pozornosť prakticky každému detailu, platí to samozrejme aj o výžive. Faktom je, že strava má na športovú výkonnosť zásadný vplyv, ktorého rozsah sa líši:
1. U jednotlivých športových odvetví.
Je logické, že jedálniček súťažného kulturistu by mal vyzerať úplne inak, než strava maratónca.
2. Vo vzťahu k úrovni záťaže.
Koncepcia výživy sa vždy bude líšiť u športovcov trénujúcich raz denne od športovcov trénujúcich dvoj- a viacfázovo. Pri viacerých tréningových fázach za deň sa zvyšuje energetický výdaj a súčasne znižuje časový priestor na nasýtenie vyčerpaného organizmu. To znamená, že športovec je nútený prijať dostatok všetkého v obmedzenom počte porcií. Zväčšuje sa tak objem ich porcií, zďaleka nie každý je schopný či ochotný sa v praxi prejedať.
3. S ohľadom na individualitu jedince.
Tu platia rovnaké pravidlá, ako u nešportujúcej populácie, tzn. je potrebné snažiť sa pracovať s metabolickým profilovaním a vypozorovať, ako telo reaguje na zmenu stravy v rôznych záťažových situáciách.
Napriek tomu platia pre športovcov všeobecné pravidlá, ktoré by mali byť pri snahe upravovať systém stravovania vždy rešpektované:
Športovci vydávajú veľa energie, preto je potrebné pozorne sledovať príjem a výdaj energie. V praxi sa bežne stáva, že sa športovec dlhodobo pohybuje vo výraznom energetickom deficite, následky katabolických pochodov potom bývajú katastrofálne:
Vieme, že merať výdaj energie s väčšou presnosťou je komplikované a diskutabilné, na stranu druhú sa v dnešnej dobe rozširuje používanie rôznych športtesterov, ktoré vedia poskytnúť pomerne presný výsledok.
Obsah makroživín je previazaný s riešením energetickej bilancie. Rieši sa podielové zastúpenie sacharidov, bielkovín a tukov, a to vo dvoch smeroch:
- Prvým je vysokosacharidová koncepcia, kedy hlavným zdrojom energie sú sacharidy (najčastejšie sa prezentuje model energetických pomerov S:B:T - 60: 20:20, kedy podiel sacharidov kolíše v rozmedzí 45-60 % a tukov 20-30 % v súvislosti s typom športu).
- Druhým potom systém nízkosacharidový, kedy sa obmedzujú sacharidy a navyšuje sa podiel tukov ako zdroja "pomalé" energie (pomery S:B:T sú približne 35-45:15-20:30-45).
Pretože výživa nie je až tak úplne jednoduchá, vo voľbe stravovacích režimov ponúka i ďalšie - hovorme im "hybridné" - varianty, ktorých princíp je postavený na striedaní vysokosacharidových a nízkosacharidových fáz. Okrem týchto "hybridov" je možné sa stretávať ešte s názormi o výhodnosti ketogénnych diét v športe (primárne vo vzťahu k vytrvalostným aktivitám). Tieto síce metabolicky fungujú, sú však vo svojej realizácii veľmi náročné.
Vitamínov, minerálov, antioxidantov. Vzhľadom na zvýšenú záťaž sa u niektorých látok (neplatí ale u všetkých) môže ich príjem v porovnaní s nešportujúcou populáciou líšiť aj v nižších násobkoch. Týka sa to predovšetkým vápnika, horčíka, vitamínov C, E, D a B.
U všetkých živín (makro aj mikro) súčasne platí, že popri ich celkovom množstve je potrebné (na rozdiel od nešportujúcej poulácie) počítať aj s rozmiestnením v priebehu dňa, a to v súvislosti s tréningovou záťažou. Povedané inak - je potrebné sledovať, aké množstvo sacharidov, bielkovín, tukov a minerálov športovec prijíma pred záťažou a aké po tréningu.
Športovci sa vždy viac potia, preto treba klásť dôraz na pitný režim. V situácii nedostatku tekutín vzniká nebezpečná dehydratácia, pri ktorej dochádza k vzniku svalových kŕčov, rýchlej únave a celkovému poklesu výkonnosti.
Okrem potreby dostatočného zavodnenia je hydratácia spojená aj s prísunom niektorých minerálnych látok, ktoré odchádzajú z tela. Ich nedostatok môže spôsobiť rozladenie elektrolytickej rovnováhy, pri ktorej sú typickým prejavom kŕče a zvýšená únava s neschopnosťou podať adekvátny výkon.
Celkové množstvo prijatých tekutín vždy závisí od:
V športovej oblasti sú veľmi populárne iónové nápoje. Tak sú nazývané prakticky všetky tekutiny, ktoré majú schopnosť hydratovať organizmus a dodávať mu rôzne živiny (nie len ióny). Podľa zloženia sa delia do 3 kategórií:
Zloženie iónových nápojov sa síce tvári sofistikovane, pri ich voľbe ale myslite na to, že vždy obsahujú zmes syntetických vitamínov a antioxidantov, jednoduchých cukrov a minerálov v rôznom spektre aj kvalite.
V tréningovom režime z dôvodu vyššej záťaže organizmus vždy požaduje vyšší príjem energie aj živín. Toto je potrebné rešpektovať vo vzťahu k odpočinkovým fázam, kedy by sa strava mala upravovať predovšetkým smerom k optimalizácii príjmu energie.
Športovou výživou sa kompletne zaoberá kurz Výživa v športe, kde stravu riešime skutočne do detailu. Laická populácia (rekreační, teda nesúťažní športovci) sa základy športovej výživy učia v kurze Cesta k vysnívanej postave. Plnohodnotne sa tejto oblasti ale venujeme aj v polročnom studiu Poradca pre výživu. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia každého kurzu je snaha naučiť sa vytvárať také stravovacie režimy, ktoré zodpovedajú potrebám športovcov jednotlivých športových odvetví. Na tento účel študenti používajú výukovú aplikáciu ZOF, ktorá vyhodnocuje všetky nevyhnutné nutričné požiadavky a pomáha tak záujemcom dosiahnuť požadované ciele.
Mgr. Martin Jelínek
Mgr. Andrea Hrušková
Som mamičkou sedemročnej dcérky, takže denne riešim, ako zostaviť jej jedálniček, aby bol chutný, vyvážený a zdravý. Informácie v kurze Výživa detí mi veľmi pomohli túto dilemu jednoducho vyriešiť. Oceňujem komplexný pohľad Mgr. Jelínka na túto problematiku a veľmi kvalitne spracovaný obsah kurzu.
Ing. Blanka Vašková
Hoci je moja profesia rýdzo technická, oblasť starostlivosti o zdravie ma zaujíma celý život. Už ako dieťa som chodila na bylinky a doma sme sa stravovali hlavne z toho, čo vyrástlo na záhrade. So záujmom som čítala knihy na túto tému. Potom pribudla práca s biorezonanciou a detoxikácia preparátmi Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré toto všetko v oblasti zdravia vie priniesť. Keď som potom dostala od svojej kamarátky v maile odkaz na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu s odporúčaním: „Jednu dobu prednášal pre našu firmu a bol fakt dobrý.“, povedala som si fajn, tu by som si tie informácie, vzhľadom na ich časté rozporuplnosti , mohla utriediť. Tak si ten kurz urobím. Musím priznať, že jediným, s čím som v priebehu kurzu bojovala, bol čas, ktorý sa mi stále nedostával, pretože som veľmi časovo vyťažená. Inak musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, ako komplexne a rozsiahlo je celý kurz postavený. Vždy som sa tešila na sobotu, keď som dobiehala viac-menej celý týždeň, až si budem čítať obsah ďalších tém a dozviem sa zase niečo nové. Kombinácia štúdia formou postupne zverejňovaných tém, možnosťou písomnej diskusie aj pravidelného mesačného stretnutia s lektorom robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosné aj to, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, a tak nebolo možné kurz prejsť iba formálne. Čo si tiež veľmi vážim, je skutočnosť, že materiály pre kurz sú absolventom sprístupnené aj po skončení štúdia a môžu sa tak dostávať k stále novým poznatkom v tomto odbore. Dnešný človek je vystavený veľkej záťaži (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby a pod.) a pokiaľ chce tieto záťaže zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem znalosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je zdravie svoje a svojich blízkych ľahostajné. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Ešte lepšie povedané ide o nebývalo priaznivý pomer ceny a kvality s celoživotným úžitkom.
Radek Pelikán
Keď som pred časom hľadal nejaký odborný kurz na zdravú výživu a výživové poradenstvo, tak ma ponuka kurzov spoločnosti ATAC zaujala okamžite, predovšetkým svojim rozsiahlym obsahom a faktom, že nejde o žiadne víkendové "rýchlokurzy". Kurz poradcu pre výživu je naozaj veľmi obsiahly, má široký záber a je kvalitne a starostlivo zostavený. Zaoberá sa všetkými okruhmi, ktoré do oblasti správnej výživy patria. Kurz je určite vhodný a obohacujúci ako pre človeka, ktorý sa chce výživovému poradenstvu venovať profesne, tak aj pre toho, kto len chce zlepšiť stravovanie pri sebe, alebo svojich známych. Veľmi sa mi páči komplexný prístup k stravovaniu, na ktorý je v celom kurze kladený dôraz, aj kladný vzťah a otvorenosť k alternatívnym spôsobom stravovania, ako je vegánstvo a ďalšie alternatívne smery. Zo začiatku som mal trochu obavy s prácou s myšlienkovými mapami, pretože som sa s nimi nikdy predtým nestretol. Ale obavy boli zbytočné, je to výborná metóda, ktorá má aj širšie využitie, než len na učenie. Som rád, že som na spoločnosť ATAC a ich kurzy narazil as tým aj na osobu Mgr. Martina Jelínka, je to naozajstný odborník a tomu, čomu sa venuje, naozaj rozumie. A nejedná sa iba o smer v oblasti výživy. Mám doma aj všetky jeho knihy, ktoré sú tiež výborné. Púšťam si a počúvam rád jeho tematické videá. Veľmi ma zaujala ponuka ďalších kurzov, zameraním aj na iné oblasti, ako je napr. reč tela alebo sila myšlienky. Verím, že sú rovnako skvelé a obohacujúce, ako kurzy zaoberajúce sa čisto výživovým poradenstvom.