Úvod / Čo sa u nás študuje / Dna
Dna je forma artritídy (zápalové ochorenie kĺbov), ktorú spôsobujú kryštáliky kyseliny močovej usadené v kĺbovom tkanive. Kyselina močová je konečný produkt metabolizmu purínov, ktorý sa vo veľkom množstve nachádza v niektorých druhoch potravín, pričom najbohatšími zdrojmi sú vnútornosti, zverina, sardely, sardinky, hydina, morské plody alebo strukoviny.
Zvyčajne je postihnutý jeden kĺb, najčastejšie palec na nohe, ale problém sa môže vyskytnúť aj v členkoch, kolenách, zápästiach a kĺboch prstov. Keďže ľudia neprodukujú enzým urikázu, ktorý má schopnosť rozpúšťať kryštáliky kyseliny močovej, sú pri dne nútení obmedziť príjem purínov v potrave.
Ako najčastejšia príčina dny sa uvádza dedičná dispozícia. Existujú však faktory, ktoré podporujú jeho výskyt, medzi najdôležitejšie patria:
Najčastejšie (80-90 % prípadov) sú postihnutí muži vo veku 40-50 rokov. Ochorenie sa prejavuje bolestivými záchvatmi sprevádzanými opuchom kĺbov, a horúcou začervenanou pokožkou. Príležitostne ich môže sprevádzať horúčka (často tieto problémy prichádzajú po nadmernej fyzickej námahe, konzumácii mäsa a alkoholu). V pokročilom štádiu dny sa na niektorých častiach tela tvoria tzv. tofy (usadeniny kyseliny močovej, ktoré sa zvyčajne prejavujú veľkými hrčami na rukách). Ťažká dna môže spôsobiť napríklad aj tvorbu obličkových kameňov.
Dna vzniká, keď krvné testy preukážu vysokú hladinu kyseliny močovej a postihnutie kĺbu. Vo väčšine prípadov sa predpisujú lieky na podporu vylučovania kyseliny močovej, ktoré spomaľujú tvorbu jej kryštálov.
Koncepcia stravovania má zásadný význam pre vývoj a priebeh dny. Jedálniček je nutné upravovať s cieľom:
1. Znížiť obsah purínov v potravinách.
Všeobecne sa odporúča vylúčiť z jedálnička potraviny, ktoré obsahujú viac ako 150 mg purínov (v 100 gramoch danej potraviny), a uprednostniť tie, ktoré obsahujú menej ako 50 mg purínov.
2. Upraviť acidobázickú rovnováhu.
Odporúča sa vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré zaťažujú acidobázickú rovnováhu kyslotvornými reakciami. Patrí medzi ne káva, alkohol, zdroje cukru alebo nadbytok mäsa a obilných múk.
3. Upraviť telesnú hmotnosť.
Častou príčinou záchvatov dny je nadváha. V situáciách, keď sa snažíte znížiť hmotnosť, je žiaduce vyhnúť sa drastickým diétam v zmysle príliš rýchleho chudnutia, pretože náhle obmedzenie príjmu potravy spôsobuje po niekoľkých dňoch zvýšenú tvorbu kyseliny močovej v krvi.
4. Zabezpečiť prísun živín, ktoré majú schopnosť predchádzať záchvatom.
Platí to najmä pre zdroje kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a vitamínu E, ktorých nedostatok zvyšuje hladinu kyseliny močovej v krvi. Podobný účinok má aj konzumácia jahôd a čerešní. Ďalšou zaujímavou možnosťou je apiterapia, ktorá zahŕňa aplikáciu včelieho jedu, ktorý pôsobí protizápalovo a podporuje imunitný systém.
Pri snahe vytvoriť stravu, ktorá nebude podporovať záchvaty spôsobené nadbytkom kyseliny močovej, je potrebné zamerať sa na dodržiavanie niekoľkých pravidiel. Sledovanie obsahu purínov v strave vrátane zastúpenia živín, ktoré podporujú znižovanie tvorby kyseliny močovej, je jednoduché, ak máme k dispozícii nutričný softvér, ktorý tieto vybrané hodnoty meria. V snahe zvládnuť aj tému dny využívajú študenti na našich kurzoch potenciál výučbovej aplikácie ZOF, pomocou ktorej si precvičujú tvorbu stravovacích režimov pre rôzne situácie. Na dnu sa zameriavame v kurze Výživový poradca, ktorý je založený na holistickom pohľade na vzťah medzi stravou a zdravím.
Kateřina Pešatová
Pracujem ako fitness trénerka a ľudia za mnou často chodia pre rady aj ohľadom stravovania. Vďaka odboru som nejaké povedomie o stravovaní mala, ale to boli naozaj základné a nedostačujúce informácie. Keď som vyberala kurz, jedna moja klientka medička mi odporučila ATAC, na ktorý počula dobré recenzie, išla som teda do toho a musím povedať jedno veľké wau :). Zvolila som variant Poradca pre výživu a suplementáciu online koncipovanú na pol roka, informácie a témy v kurze úplne prekonali moje očakávania, predtým ma naozaj nenapadlo, do akej hĺbky strava môže ovplyvňovať náš zdravotný stav, naše každodenné fungovanie vrátane spánku a emócií. Obsahom informácií je za mňa tento kurz naozaj unikát - štandardne kurzy na túto tému trvajú o dosť kratší čas. Veľmi si cením spôsob, akým pán Jelínek podáva informácie, počas kurzu Vás prevedie rôznymi prístupmi a typmi stravovania, ale nič Vám nenúti, ako to už u niektorých odborníkov býva. Nechá na Vás, nech si vyberiete svoju cestu :) Komunikácia bola vždy perfektná. Ďakujem pánovi Jelínkovi, že mi otvoril cestu do tohto úžasného odboru a čo viac, namotivoval ma k ďalšiemu štúdiu - tento kurz bol pre mňa zatiaľ len začiatkom.
Nela Peterková
Do kurzu som sa prihlásila s nadšením a zvedavosťou, ale už na začiatku kurzu som vedela, že to prekoná všetky moje očakávania. To, čo som nadobudla za znalostí na polročnom kurze poradcu pre výživu a suplementáciu, mi pomohlo pochopiť zložitú problematiku výživy a stal sa pre mňa odrazovým mostíkom pre môj nový smer v kariére, a to pracovať ako poradkyňa zdravej výživy. Po skončení kurzu ma to silne motivovalo k ďalšiemu štúdiu ešte s väčším nadšením ako na samotnom začiatku. Odporúčam ho teda všetkým, ktorí hľadajú kvalitný zdroj informácií aj precízne spracovaný výukový program.
Dana Švestková
Rada by som poďakovala p. Martinovi Jelínkovi za profesionálny a komplexný spôsob výučby. V oblasti celostného zdravia pracujem 23 rokov a cítila som, že mi v starostlivosti o klientov ešte chýbajú informácie okolo stravovania. Sama ako experimentátor s RAW stravovaním som zistila, že extrémy nie sú pre ľudský organizmus vhodné, aj keď sa niektoré spôsoby stravovania tvárou, ako tie jediné najzdravšie. Individuálny prístup k jednotlivcovi (klientovi) je ten najdôležitejší. V ATAC kurze som pochopila súvislosti niektorých mne známych vecí, ale aj nové fakty, ktoré mi prekvapili. Som niekoľko rokov vegetariánka, získala som v podaní skvelého učiteľa pána Jelínka dôležité podnety a rady na vyvážené stravovanie. Keď sme boli opýtaní prečo sme si vybrali práve toto školiace centrum, moja odpoveď bola, podľa intuície. Pri hľadaní vhodného kurzu – Výživový poradca prevážil fakt, že v ATAC kurzoch je kombinovaný západný medicínsky prístup spoločne so starými východnými náukami. Som terapeut TČM a Energetickej psychológie. Takže náplň kurzu priamo na moje zameranie, to je skvelé a štúdium som si užívala. Kamarátka, ktorú som presvedčila, aby študovala so mnou, mi niekoľkokrát povedala: ,,dobre si vybrala“. A ja som o tom 100% presvedčená. Ešte raz ďakujem za milý prístup a ústretové jednanie. Všetkým záujemcom môžem kurz jedine odporučiť. Myslím, že lepší v SR nenájdete.