Celiakia

Celiakia je závažné celoživotné črevné autoimunitné ochorenie, spôsobená neznášanlivosťou bielkoviny lepku v strave. Ide o problém imunitného systému, kedy je lepok imunitou chybne rozpoznaný (ako látka škodlivá pre organizmus) a telo proti nemu začne vytvárať protilátky. To spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva (= vrstvy enterocytov) a zápal sliznice. Poškodený povrch sliznice sa nedokáže zregenerovať a dochádza k úbytku (= vyhladeniu) klkov, najmä v oblasti lačníka a dvanástnika.

Lepok (glutén) je lepivá bielkovina, ktorá obsahuje dve zložky:

1. Prolamíny.
Spôsobujú celiakiu. Prolamíny sa nachádzajú v:

  • pšenici - gliadín,
  • raži - sekalín,
  • jačmeni - hordein,
  • ovsu - avenin.

Ovos neobsahuje lepok, ale peptidy (aveníny), z ktorých niektoré sú schopné viazať protilátky proti gliadínovým peptidom. Z tohto dôvodu sa ovos prezentuje ako relatívne "bezpečná" obilnina s lepkom pre celiatikov (= vykazuje najnižšiu toxicitu, naopak najvyššia je pri pšenici). Neznášanlivosť vzniká len na jeden proteín.

2. Glutelíny.
Podieľajú sa skôr na alergii na lepok.

Uvádza sa, že bežná západná strava obsahuje v priemere asi 10 g lepku denne. Na vyvolanie celiakie však stačí iba 100 mg lepku denne. Z týchto dôvodov sa za bezpečnú dávku považuje 20-50 mg lepku (= 10-25 mg gliadínu) denne.

Celiakia sa vyskytuje u detí a dospelých a v rodinách sa často dedí z generácie na generáciu. U detí sa niekedy prejaví počas prvých mesiacov, keď začnú jesť pevnú stravu obsahujúcu lepok (sušienky, pečivo), alebo sa ochorenie môže rozvinúť neskôr v živote. U dospelých sa celiakia bežne vyskytuje pri dlhodobej konzumácii nadmerného množstva lepku, na ktorý nie je ľudský tráviaci trakt vrátane imunitného systému adaptovaný a reaguje vznikom tohto veľmi nepríjemného ochorenia.

Rozvoj celiakie nie je podmienený len genetikou a prítomnosťou lepku v strave, ale často aj spúšťacím faktorom (dlhodobý stres, vírusová infekcia, tehotenstvo...). Predpokladá sa, že celiakiou trpí približne 1% populácie, dignostikovaných sa ale pohybuje len okolo 20% z toho počtu. Môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku a častejšie postihuje ženy ako mužov.

U citlivých osôb spôsobuje lepok narušenie povrchu tenkého čreva (postupný zánik klkov a mikroklkov), čo vedie k zhoršenému vstrebávaniu živín zo stravy.
Typické príznaky sú:

  • žalúdočná nevoľnosť,
  • nadúvanie,
  • hnačka,
  • anémia,
  • chudnutie,
  • zvýšená únava,
  • dermatitída,
  • depresie.

Presná diagnóza sa stanoví na základe biopsie - odoberie sa vzorka tenkého čreva a vyšetrí sa.

Niektorí ľudia pociťujú po konzumácii potravín obsahujúcich lepok negatívne reakcie (nevoľnosť, hnačka, nadúvanie), ale sliznica tenkého čreva nie je poškodená - v týchto prípadoch nejde priamo o celiakiu, ale zvyčajne "len" o neznášanlivosť lepku.

Vplyv stravy na celiakiu

Všetky tieto problémy spôsobené príjmom lepku sú v súčasnosti nevyliečiteľné, je nutné držať bezlepkovú diétu. Tá spočíva vo výraznom obmedzení až vylúčení lepku zo stravy.

V súvislosti s obsahom lepku v potravinách sú definované 2 kategórie:

  1. Bez lepku.
    Obsahujú do 2 mg lepku v 100 g potraviny.
     
  2. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku.
    Obsahujú menej ako 10 mg lepku na 100 g.

Pri bezlepkovej diéte je teda možné bezpečne konzumovať bezlepkové potraviny. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku je ale nutné v ich použitom množstve počítať a sledovať tak podiel lepku celkom

Potraviny určené pre bezlepkovú diétu sú vždy označené symbolom prečiarknutého klasu.

Celiakiu často sprevádzajú nielen iné potravinové intolerancie (najčastejšie intolerancia laktózy), ale aj rôzne potravinové alergie. Takéto zistenia potom z pochopiteľných dôvodov komplikujú prístup k diéte. Keďže sprievodným prejavom celiakie je zhoršená schopnosť čreva vstrebávať živiny, dochádza (spravidla) k nedostatku určitých látok, na ktoré by sa mala strava zamerať alebo ich doplniť:

  • vápnik,
  • železo,
  • vitamíny komplexu B,
  • vitamín D.

Intenzívne sa skúma aj účinok probiotických organizmov na obnovu poškodenej črevnej sliznice. Zaujímavosťou je zistenie, že riziko prepuknutia celiakie sa výrazne znižuje u dojčených detí.

Praktická koncepcia bezlepkovej diéty sa zdá byť jednoduchá, pretože ide v podstate o nahradenie lepkových obilnín bezlepkovými. Faktom je, že celiak musí byť pri ich výbere opatrný z dôvodu rizika prítomnosti „skrytého“ lepku. Nie je to malá výzva, pretože súčasťou stravy sú technologicky spracované výrobky, do ktorých výrobcovia pridávajú lepok. Najčastejšie sú to mäsové výrobky vrátane klobás, sójové výrobky (omáčky, pasta miso), zmrzliny, kečupy, horčica, cukrovinky a mnohé ďalšie.

Keďže celiakia je problémom imunitného systému, oplatí sa zamerať na faktory, ktoré vedú k harmonizácii imunitných reakcií. Cieľom je predovšetkým obnoviť rozmanitosť a aktivitu črevného biómu, ktorá bola poškodená autoimunitnými reakciami organizmu a neplní svoju funkciu pri zabezpečovaní rovnováhy vnútorného prostredia. Keďže celiakia postihuje všetky skupiny obyvateľstva, venujeme sa problematike lepku nielen v šesťmesačnom kurze Poradca pre výživu, ale aj v kurzoch Strava a imunitný systém, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi a Výživa detí. Hlavným cieľom je naučiť sa, ako preniesť teóriu do praxe, študenti preto vytvárajú vzorové bezlepkové jedálníčky vo vzdelávacej aplikácii ZOF.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Libuše Pelikánová

Chcel by som poďakovať pánovi Jelínkovi za jeho kurzy. Prihlásila som sa na kurz Výživový a doplnkový poradca a išla som do kurzu s pozitívnymi očakávaniami. Bol som nielen spokojný, ale aj príjemne prekvapený kvalitou kurzu, intenzitou a prístupom pána Jelínka. Naučila som sa všetko, čo som potrebovala vedieť a určite budem chodiť aj na ďalšie obohacujúce kurzy pána Jelínka, pretože sú to veľmi dobre investované peniaze do seba, do môjho vzdelania. Veľmi si cením aj to, že vždy, keď som potrebovala radu, vysvetlenie, pán Jelínek mi bol k dispozícii, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Či už sa chcete vydať na profesionálnu dráhu, alebo absolvovať kurz len pre seba, neváhajte. Vrelo ju odporúčam.

Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.

www.hitzdravi.cz

Som šťastná a nesmierne vďačná, že som dostala dar a príležitosť šíriť zdravie, krásu a výživu medzi verejnosťou - na podporu kvalitného a plnohodnotného života. Na kurzy Mgr. Knihy a prednášky Martina Jelínka sú TOP, odborné, zaujímavé, praktické, pútavé a ľahko prenosné do každodenného života bežných ľudí. Po prečítaní knihy Výživa pri rakovine som chcela ďalšiu, a tak som sa plynule dostala do online kurzov ATAC. WOW - bolo to presne to, čo som potreboval. V pohodlí môjho domova, v čase a tempe, ktoré mi vyhovuje, bez stresu a dochádzania. Kurzy odporúčam každému, bez ohľadu na to, čo robí. Zaradil by som ich medzi povinné školské predmety a povinnú výučbu. Páči sa mi rozsah učebných osnov, odbornosť, praktická časť kurzov (hra na učenie), testovacia časť, videá, ale aj poradenstvo pre študentov, ktoré je veľmi prínosným prvkom. Spôsob stravovania, ktorý sám uprednostňujem a tiež ho odovzdávam ďalej, krásne rezonuje s celým kurzom a podstatou pána Jelínka. Kurzy sú postavené na veľmi pevných a stabilných základoch - t. j. na ČERSTVOSTI, VÝHODE, KVALITNÝCH POTRAVINÁCH, pričom všetko musí byť v súlade s konkrétnymi potrebami jednotlivca. Pracujem s ľuďmi trpiacimi histamínovou intoleranciou (sama mám označenie HIT), potravinovými alergiami, ekzémami, tráviacimi problémami atď. a v tejto oblasti je skutočnou výzvou zostaviť jedálny lístok tak, aby boli potraviny vyvážené a chutné. Ktoré potraviny uprednostniť a ktorým sa vyhnúť. Aký štýl výživy používať pri prevencii a rozvoji rôznych problémov... Osobné a negatívne skúsenosti z oblasti medicíny, farmaceutického priemyslu a výživových poradcov mi pomohli otvoriť si vlastnú prax a pánovi. Martin Jelínek mi poskytol ďalšie vedomosti a know-how, ktoré som potreboval, v podobe úžasných kurzov ATAC.

Ing. Barbora Harvišová

Krásne veci považujeme za krásne, pretože iné veci sú škaredé. Dobré veci považujeme za dobré, pretože iné veci sú zlé. Bytie vzniká z nebytia a ťažké podporuje ľahké.... S takýmito protikladmi sa hráme celý život, ale orientovať sa medzi tým, čo je zdravé a čo nezdravé v dnešnej mediálnej dobe? Základné informácie, ktoré by sa mali vyučovať v našich školách, chýbajú a my sme potom odkázaní na stravovacie návyky, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu a potom na dostupné zdroje. Ale je to, čo viem, správne? "Jednoduchosť a zdravý rozum" - jedna z prvých viet, ktoré zazneli na prvej hodine kurzu Martina Jelínka. Nič nové, pomyslel som si, ale čo už. Následne sa ku mne dostalo množstvo informácií vo forme každodenných lekcií, ktoré neboli vždy veľmi jednoduché, a v polovici kurzu som sa opäť pýtala, čo ďalej? Na konci kurzu sa však kruh uzavrel, ako pán Martin Jelínek sľúbil, a ja teraz vnímam množstvo informácií, o ktorých som si tajne myslel, že ich ani nedokážem využiť, ako veľmi bohaté a cenné podnety, ktoré treba ďalej šíriť. Každý človek je individuálny, nachádza sa na inej úrovni svojej životnej cesty, a preto každý potrebuje inú starostlivosť. Ak vnímate stravu ako liek na takmer všetky dnes rozšírené choroby a potrebujete pomoc pri orientácii v tejto problematike, ste na správnom mieste - presne to pre vás urobí kurz Poradca pre výživu a doplnky stravy. Navyše v podobe pána Jelínka budete mať nablízku nielen špičkového odborníka, ale aj človeka, ktorý dokáže "nenútene" otvoriť ďalšie témy, ktoré vás ako človeka posunú v živote o niekoľko krokov ďalej vo veľmi krátkom čase. Kurz určite vnímam ako skvelú životnú investíciu.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu