Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Celiakia

Celiakia

Celiakia

Celiakia je závažné celoživotné črevné autoimunitné ochorenie, spôsobená neznášanlivosťou bielkoviny lepku v strave. Ide o problém imunitného systému, kedy je lepok imunitou chybne rozpoznaný (ako látka škodlivá pre organizmus) a telo proti nemu začne vytvárať protilátky. To spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva (= vrstvy enterocytov) a zápal sliznice. Poškodený povrch sliznice sa nedokáže zregenerovať a dochádza k úbytku (= vyhladeniu) klkov, najmä v oblasti lačníka a dvanástnika.

Lepok (glutén) je lepivá bielkovina, ktorá obsahuje dve zložky:

1. Prolamíny.
Spôsobujú celiakiu. Prolamíny sa nachádzajú v:

  • pšenici - gliadín,
  • raži - sekalín,
  • jačmeni - hordein,
  • ovsu - avenin.

Ovos neobsahuje lepok, ale peptidy (aveníny), z ktorých niektoré sú schopné viazať protilátky proti gliadínovým peptidom. Z tohto dôvodu sa ovos prezentuje ako relatívne "bezpečná" obilnina s lepkom pre celiatikov (= vykazuje najnižšiu toxicitu, naopak najvyššia je pri pšenici). Neznášanlivosť vzniká len na jeden proteín.

2. Glutelíny.
Podieľajú sa skôr na alergii na lepok.

Uvádza sa, že bežná západná strava obsahuje v priemere asi 10 g lepku denne. Na vyvolanie celiakie však stačí iba 100 mg lepku denne. Z týchto dôvodov sa za bezpečnú dávku považuje 20-50 mg lepku (= 10-25 mg gliadínu) denne.

Celiakia sa vyskytuje u detí a dospelých a v rodinách sa často dedí z generácie na generáciu. U detí sa niekedy prejaví počas prvých mesiacov, keď začnú jesť pevnú stravu obsahujúcu lepok (sušienky, pečivo), alebo sa ochorenie môže rozvinúť neskôr v živote. U dospelých sa celiakia bežne vyskytuje pri dlhodobej konzumácii nadmerného množstva lepku, na ktorý nie je ľudský tráviaci trakt vrátane imunitného systému adaptovaný a reaguje vznikom tohto veľmi nepríjemného ochorenia.

Rozvoj celiakie nie je podmienený len genetikou a prítomnosťou lepku v strave, ale často aj spúšťacím faktorom (dlhodobý stres, vírusová infekcia, tehotenstvo...). Predpokladá sa, že celiakiou trpí približne 1% populácie, dignostikovaných sa ale pohybuje len okolo 20% z toho počtu. Môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku a častejšie postihuje ženy ako mužov.

U citlivých osôb spôsobuje lepok narušenie povrchu tenkého čreva (postupný zánik klkov a mikroklkov), čo vedie k zhoršenému vstrebávaniu živín zo stravy.
Typické príznaky sú:

  • žalúdočná nevoľnosť,
  • nadúvanie,
  • hnačka,
  • anémia,
  • chudnutie,
  • zvýšená únava,
  • dermatitída,
  • depresie.

Presná diagnóza sa stanoví na základe biopsie - odoberie sa vzorka tenkého čreva a vyšetrí sa.

Niektorí ľudia pociťujú po konzumácii potravín obsahujúcich lepok negatívne reakcie (nevoľnosť, hnačka, nadúvanie), ale sliznica tenkého čreva nie je poškodená - v týchto prípadoch nejde priamo o celiakiu, ale zvyčajne "len" o neznášanlivosť lepku.

Vplyv stravy na celiakiu

Všetky tieto problémy spôsobené príjmom lepku sú v súčasnosti nevyliečiteľné, je nutné držať bezlepkovú diétu. Tá spočíva vo výraznom obmedzení až vylúčení lepku zo stravy.

V súvislosti s obsahom lepku v potravinách sú definované 2 kategórie:

  1. Bez lepku.
    Obsahujú do 2 mg lepku v 100 g potraviny.
     
  2. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku.
    Obsahujú menej ako 10 mg lepku na 100 g.

Pri bezlepkovej diéte je teda možné bezpečne konzumovať bezlepkové potraviny. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku je ale nutné v ich použitom množstve počítať a sledovať tak podiel lepku celkom

Potraviny určené pre bezlepkovú diétu sú vždy označené symbolom prečiarknutého klasu.

Celiakiu často sprevádzajú nielen iné potravinové intolerancie (najčastejšie intolerancia laktózy), ale aj rôzne potravinové alergie. Takéto zistenia potom z pochopiteľných dôvodov komplikujú prístup k diéte. Keďže sprievodným prejavom celiakie je zhoršená schopnosť čreva vstrebávať živiny, dochádza (spravidla) k nedostatku určitých látok, na ktoré by sa mala strava zamerať alebo ich doplniť:

  • vápnik,
  • železo,
  • vitamíny komplexu B,
  • vitamín D.

Intenzívne sa skúma aj účinok probiotických organizmov na obnovu poškodenej črevnej sliznice. Zaujímavosťou je zistenie, že riziko prepuknutia celiakie sa výrazne znižuje u dojčených detí.

Praktická koncepcia bezlepkovej diéty sa zdá byť jednoduchá, pretože ide v podstate o nahradenie lepkových obilnín bezlepkovými. Faktom je, že celiak musí byť pri ich výbere opatrný z dôvodu rizika prítomnosti „skrytého“ lepku. Nie je to malá výzva, pretože súčasťou stravy sú technologicky spracované výrobky, do ktorých výrobcovia pridávajú lepok. Najčastejšie sú to mäsové výrobky vrátane klobás, sójové výrobky (omáčky, pasta miso), zmrzliny, kečupy, horčica, cukrovinky a mnohé ďalšie.

Keďže celiakia je problémom imunitného systému, oplatí sa zamerať na faktory, ktoré vedú k harmonizácii imunitných reakcií. Cieľom je predovšetkým obnoviť rozmanitosť a aktivitu črevného biómu, ktorá bola poškodená autoimunitnými reakciami organizmu a neplní svoju funkciu pri zabezpečovaní rovnováhy vnútorného prostredia. Keďže celiakia postihuje všetky skupiny obyvateľstva, venujeme sa problematike lepku nielen v šesťmesačnom kurze Poradca pre výživu, ale aj v kurzoch Strava a imunitný systém, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi a Výživa detí. Hlavným cieľom je naučiť sa, ako preniesť teóriu do praxe, študenti preto vytvárajú vzorové bezlepkové jedálníčky vo vzdelávacej aplikácii ZOF.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Symůnková Miloslava

Kurz „Poradca pre výživu a suplementáciu“ bol naozaj skvelý a pre mňa obrovským prínosom ako v profesnom tak v súkromnom živote. Ďalej nasledoval kurz „Výživa detí“. Za tento ucelený, komplexný, holistický prístup z oboch kurzov som pánovi Mgr. Jelinkovi veľmi vďačná. Zaujala ma unikátna metóda výučby – používanie myšlienkových máp. Vďaka skvelému lektorovi som sa naučila nazerať na človeka ako na celok a ako je možné ovplyvniť stravou a správnym životným štýlom – zdravie človeka. Pán Mgr. Jelínek je veľký profesionál, svoje kurzy vedie veľmi premysleným, zrozumiteľným a osobitým prístupom. Aj vo svojich 58 rokoch som kurz absolvovala úspešne, je pravda, že zo začiatku na mňa kurz pôsobil dosť náročne, ale všetko sa dá zvládnuť za pomoci vzdelávacieho systému „Kurzy ATAC“ a ústretového lektora. Rozhodne všetkým záujemcom o zdravé, vyvážené a unikátne stravovanie vrelo všetky kurzy od p. Jelínka odporúčam!

Martina Rubínová

S obzretím pár rokov späť by som veľmi rada aj s odstupom času poďakovala z celého srdca Mgr. Martinovi Jelínkovi za nasmerovanie na moje nové životné ceste. Vyštudovaním kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu sa mi otvorila úplne nová profesijná cesta, kedy sa z môjho koníčka stala postupne hlavná profesie. To považujem za obrovskú životnú výhru, za ktorú nikdy neprestanem byť vďačná. Mám svoju vlastnú poradňu zdravého životného štýlu, som svoju pani. A toto všetko ešte umocňuje neopísateľná radosť z výsledkov mojej „práce“. ĎAKUJEM ZA TO, MARTINE! Moderný on-line spôsob štúdia spolu s myšlienkovými mapami mi ani po štyridsiatke, keď už mozog nie je zvyknutý sa učiť, nepripadal náročný. Pred 2 rokmi som pridala k výživovej poradenskej činnosti aj prácu s biorezonančným prístrojom Bicom. Rokmi praxe sa mi na zdravotných výsledkoch svojich klientov potvrdilo, že keď sa spoja celkom 3 princípy - úprava jedálnička + úľava od zdravotných problémov pomocou kvantových vĺn + pochopenie odkazu tela cez choroba a bolesť, ľudia naštartujú svoj život na nových základoch a zažívajú "zázračná" uzdravenie.

Ing. Václav Solanský

Dlho som hľadal kurz, ktorý by zjednotil a utriedil moje doterajšie nadobudnuté znalosti v oblasti zdravia a výživy. V dnešnej dobe dochádza často k rozhodovacej paralýze – internet a ďalšie zdroje chrlia kvanta informácií, ktorých je ťažké sa pragmaticky vyznať. Hľadal som ale nielen celistvých informácie, hlavne som pátral po tej správnej osobe, človeku z dlhoročnej prax, lektorovi, ktorý to, čo hovorí, tiež sám robí. Pán Mgr. Martin Jelínek, ktorý osobne kurz vedie, je presne tou osobou, ktorá tieto parametre spĺňa. Stretnutie s ním ďaleko presahuje mantinely tohto kurzu, pretože ukončením kurzu nič nekončí, ale ešte len začína spolupráca na ceste k lepšiemu a zdravšiemu životu nás všetkých. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, budú to jedny z najlepšie investovaných prostriedkov vo Vašom živote.