Kurzy ATAC

Celiakia

Celiakia

Celiakia je závažné celoživotné črevné autoimunitné ochorenie, spôsobená neznášanlivosťou bielkoviny lepku v strave. Ide o problém imunitného systému, kedy je lepok imunitou chybne rozpoznaný (ako látka škodlivá pre organizmus) a telo proti nemu začne vytvárať protilátky. To spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva (= vrstvy enterocytov) a zápal sliznice. Poškodený povrch sliznice sa nedokáže zregenerovať a dochádza k úbytku (= vyhladeniu) klkov, najmä v oblasti lačníka a dvanástnika.

Lepok (glutén) je lepivá bielkovina, ktorá obsahuje dve zložky:

1. Prolamíny.
Spôsobujú celiakiu. Prolamíny sa nachádzajú v:

  • pšenici - gliadín,
  • raži - sekalín,
  • jačmeni - hordein,
  • ovsu - avenin.

Ovos neobsahuje lepok, ale peptidy (aveníny), z ktorých niektoré sú schopné viazať protilátky proti gliadínovým peptidom. Z tohto dôvodu sa ovos prezentuje ako relatívne "bezpečná" obilnina s lepkom pre celiatikov (= vykazuje najnižšiu toxicitu, naopak najvyššia je pri pšenici). Neznášanlivosť vzniká len na jeden proteín.

2. Glutelíny.
Podieľajú sa skôr na alergii na lepok.

Uvádza sa, že bežná západná strava obsahuje v priemere asi 10 g lepku denne. Na vyvolanie celiakie však stačí iba 100 mg lepku denne. Z týchto dôvodov sa za bezpečnú dávku považuje 20-50 mg lepku (= 10-25 mg gliadínu) denne.

Celiakia sa vyskytuje u detí a dospelých a v rodinách sa často dedí z generácie na generáciu. U detí sa niekedy prejaví počas prvých mesiacov, keď začnú jesť pevnú stravu obsahujúcu lepok (sušienky, pečivo), alebo sa ochorenie môže rozvinúť neskôr v živote. U dospelých sa celiakia bežne vyskytuje pri dlhodobej konzumácii nadmerného množstva lepku, na ktorý nie je ľudský tráviaci trakt vrátane imunitného systému adaptovaný a reaguje vznikom tohto veľmi nepríjemného ochorenia.

Rozvoj celiakie nie je podmienený len genetikou a prítomnosťou lepku v strave, ale často aj spúšťacím faktorom (dlhodobý stres, vírusová infekcia, tehotenstvo...). Predpokladá sa, že celiakiou trpí približne 1% populácie, dignostikovaných sa ale pohybuje len okolo 20% z toho počtu. Môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku a častejšie postihuje ženy ako mužov.

U citlivých osôb spôsobuje lepok narušenie povrchu tenkého čreva (postupný zánik klkov a mikroklkov), čo vedie k zhoršenému vstrebávaniu živín zo stravy.
Typické príznaky sú:

  • žalúdočná nevoľnosť,
  • nadúvanie,
  • hnačka,
  • anémia,
  • chudnutie,
  • zvýšená únava,
  • dermatitída,
  • depresie.

Presná diagnóza sa stanoví na základe biopsie - odoberie sa vzorka tenkého čreva a vyšetrí sa.

Niektorí ľudia pociťujú po konzumácii potravín obsahujúcich lepok negatívne reakcie (nevoľnosť, hnačka, nadúvanie), ale sliznica tenkého čreva nie je poškodená - v týchto prípadoch nejde priamo o celiakiu, ale zvyčajne "len" o neznášanlivosť lepku.

Vplyv stravy na celiakiu

Všetky tieto problémy spôsobené príjmom lepku sú v súčasnosti nevyliečiteľné, je nutné držať bezlepkovú diétu. Tá spočíva vo výraznom obmedzení až vylúčení lepku zo stravy.

V súvislosti s obsahom lepku v potravinách sú definované 2 kategórie:

  1. Bez lepku.
    Obsahujú do 2 mg lepku v 100 g potraviny.
     
  2. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku.
    Obsahujú menej ako 10 mg lepku na 100 g.

Pri bezlepkovej diéte je teda možné bezpečne konzumovať bezlepkové potraviny. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku je ale nutné v ich použitom množstve počítať a sledovať tak podiel lepku celkom

Potraviny určené pre bezlepkovú diétu sú vždy označené symbolom prečiarknutého klasu.

Celiakiu často sprevádzajú nielen iné potravinové intolerancie (najčastejšie intolerancia laktózy), ale aj rôzne potravinové alergie. Takéto zistenia potom z pochopiteľných dôvodov komplikujú prístup k diéte. Keďže sprievodným prejavom celiakie je zhoršená schopnosť čreva vstrebávať živiny, dochádza (spravidla) k nedostatku určitých látok, na ktoré by sa mala strava zamerať alebo ich doplniť:

  • vápnik,
  • železo,
  • vitamíny komplexu B,
  • vitamín D.

Intenzívne sa skúma aj účinok probiotických organizmov na obnovu poškodenej črevnej sliznice. Zaujímavosťou je zistenie, že riziko prepuknutia celiakie sa výrazne znižuje u dojčených detí.

Praktická koncepcia bezlepkovej diéty sa zdá byť jednoduchá, pretože ide v podstate o nahradenie lepkových obilnín bezlepkovými. Faktom je, že celiak musí byť pri ich výbere opatrný z dôvodu rizika prítomnosti „skrytého“ lepku. Nie je to malá výzva, pretože súčasťou stravy sú technologicky spracované výrobky, do ktorých výrobcovia pridávajú lepok. Najčastejšie sú to mäsové výrobky vrátane klobás, sójové výrobky (omáčky, pasta miso), zmrzliny, kečupy, horčica, cukrovinky a mnohé ďalšie.

Keďže celiakia je problémom imunitného systému, oplatí sa zamerať na faktory, ktoré vedú k harmonizácii imunitných reakcií. Cieľom je predovšetkým obnoviť rozmanitosť a aktivitu črevného biómu, ktorá bola poškodená autoimunitnými reakciami organizmu a neplní svoju funkciu pri zabezpečovaní rovnováhy vnútorného prostredia. Keďže celiakia postihuje všetky skupiny obyvateľstva, venujeme sa problematike lepku nielen v šesťmesačnom kurze Poradca pre výživu, ale aj v kurzoch Strava a imunitný systém, Vegetariánstvo a vegánstvo v praxi a Výživa detí. Hlavným cieľom je naučiť sa, ako preniesť teóriu do praxe, študenti preto vytvárajú vzorové bezlepkové jedálníčky vo vzdelávacej aplikácii ZOF.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Petr Novotný

Významnú časť môjho života sprevádza túžba spoznávať rôzne aspekty komplexného pohľadu a vplyvu rôznych faktorov na ľudské zdravie. Či už ide o vzťah medzi fyzickou kondíciou a psychologickými a emocionálnymi vplyvmi, alebo o vplyv telesného cvičenia či výživy atď. Viac ako 20 rokov života s diagnózou ulceróznej kolitídy, ku ktorej sa neskôr pridala celiakia, ma prinútilo zamerať sa na vyššie uvedené faktory. Práve s posledným spomínaným faktorom - teda s výživou - mám dlhoročné praktické skúsenosti na vlastnom tele alebo získané od svojho okolia. Vedela som, že môžem počúvať svoje telo a dať mu to, čo práve potrebuje, bez toho, aby som potrebovala lieky, ale nebola som si vždy istá, či moje úvahy a kroky idú z dlhodobého hľadiska správnym smerom. Po dlhšom uvažovaní a hodnotení som nadobudol dojem, že komplexnosť takéhoto prístupu by sa pravdepodobne našla a spresnila v priebehu Mgr. Kurz Martina Jelínka. A to sa aj stalo. Kurz pokrýval naozaj široké spektrum pohľadov a účinkov výživy na ľudský organizmus a zároveň bol perfektnou informačnou bránou do sveta výživy. Vo svete plnom dezinformácií o výžive dokázal kurz splniť moje očakávania a zároveň zlepšiť moje zdravie. Považujem to za kľúčové, aby som sa mohol sústrediť na rodinu, šport a prácu. Rozsah kurzu a časová náročnosť sa dajú zvládnuť aj s ďalšími pracovnými a mimopracovnými aktivitami. Bol som pozitívne prekvapený rýchlosťou odpovedí na všetky moje otázky a následnou starostlivosťou či službami po kurze.Dnes môžem s čistým svedomím povedať, že nielen vďaka dlhoročným skúsenostiam v oblasti zdravia, ale aj vďaka tomuto kurzu dokážem poradiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom. Určite sa teším na ďalšiu spoluprácu.

Gabriela Maršálková

Keď som bola mladšia, nikdy som sa nezaoberala stravou, ale ako matka som sa začala zaujímať o to, ako sa správne stravovať a čo dávať svojim deťom, aby mali všetko, čo potrebujú - najmä v dnešnom svete plnom polotovarov, cukrov a umelých prísad.Keď sme začali pracovať s výživovými doplnkami, táto zvedavosť sa zmenila na túžbu vedieť čo najviac o základnej ľudskej potrebe. Vďaka pánovi Jelínkovi som získal nielen holé fakty o potravinách, ale komplexný a holistický pohľad na výživu a vplyv toho, čo jeme alebo nejeme, na našu existenciu. Jeho prístup k vzdelávaniu je jedinečný a jeho kurzy vrelo odporúčam všetkým!

Martin Prašivka

Keďže ma moja súčasná práca nenapĺňa, vybrala som sa smerom, ktorý ma zaujíma a zároveň pomáha ľuďom žiť lepší život. Preto som sa rozhodla absolvovať kurz výživového poradcu a vydať sa touto cestou.