Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Termický vplyv stravy

Termický vplyv stravy

Termický vplyv stravy

Jedna zo zaujímavých vlastností potravín, s ktorou už dlhé tisícročia pracujú niektoré východné kultúry a ktorá sa do povedomia modernej vedy dostáva veľmi pomaly, je ich termický vplyv na organizmus. Vychádza z faktu, že väčšina potravín má schopnosť vyvolávať po konzumácii pocity tepla alebo chladu v tele. Táto vlastnosť stravy ovplyvňujúca správanie metabolizmu je v poradí piatym pravidlom Zóny optimálneho fungovania, na princípoch ktorých učíme záujemcov celostnému prístupu k stravovaniu a zdraviu.

Pri bližšom skúmaní tejto charakteristiky sa zistilo, že za výsledkom stojí spektrum niektorých faktorov. U väčšiny rastlín sú to predovšetkým rôzne fytochemické látky, všeobecne potom zloženie bielkovín, štruktúra sacharidov, úroveň stráviteľnosti potraviny, pri ktorej sa uvoľňuje energia potrebná na vyvolanie tohto efektu, v neposlednom rade aj energetická charakteristika (jin a jang).

Termický vplyv stravy

 

Nadpolovičná väčšina odborníkov zaoberajúcich sa výživou túto vlastnosť nerešpektuje a vôbec ju neberie do úvahy. Často ju dokonca odbúdajú argumentom, že sa jedná o nezmysel a nemerateľný parameter. Tak ako vo väčšine iných prípadov majú pravdu iba sčasti, konkrétne až v druhom tvrdení. Teda že sa bavíme o nemerateľnom parametri. To, akým spôsobom bude potravina po jej konzumácii vyvolávať pocity tepla alebo chladu, poprípade či sa bude prejavovať termicky neutrálne, záleží na mnohých faktoroch a nie je vyjadriteľné konkrétnou veličinou. Jedinou spätnou väzbou tak zostáva vlastný pocit po konzumácii danej potraviny.

Schopnosť potravín ovplyvňovať skrze sympatický a parasympatický systém autonómnej nervovej sústavy pocity tepla a chladu na sebe pocíti v určitom rozsahu úplne každý. Typickým príkladom sú ochladzujúce pocity po vypití piva uprostred zimy (osviežujúce v lete), poprípade horúco po zjedení chilli papričky. Aj napriek tomu, že spomíname extrémy, podobnú schopnosť, ale v menšom rozsahu, má prevažná väčšina potravín (s výnimkou neutrálnych).

S určitou mierou rozptylu tak môžeme definovať potraviny s horúcim alebo ohrievajúcim účinkom, na opačnom póle potom nájdeme osviežujúce a ochladzujúce skupiny. Zvyšok pripadá na neutrálne pôsobenie, kedy sa potravina po konzumácii termicky v tele neprejavuje.

U tohto pravidla platí, že termický účinok potravín je silne subjektívny a je ovplyvňovaný širokým spektrom faktorov. Je preto vhodnejšie sa naučiť tieto parametre odvodzovať, než sa učiť naspamäť. Na toto dbáme aj pri výučbe – aplikácia ZOF, na ktorej sa študenti našich kurzov učia vytvárať rôzne stravovacie režimy, vie vyhodnocovať termický vplyv potravín. Výsledná hodnota je ale vždy orientačná a potreba počítať s tým, že v praxi môže byť výsledok mierne odlišný.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Monika Jeglová

Tento kurz bol pre mňa na začiatku dosť náročný – opäť sa dostať do stavu prijímať viac informácií, znova sa naučiť učiť a keďže som úplný laik, tak to pre mňa často nebolo jednoduché. U niektorých jedálnych lístkov som skutočne strácala nervy a notebook chcela doslova vyhodiť z okna :), ale postupom času som bola ako „závislá“. Hltala som každé slovo, tešila som sa na to, že si uvarím kávičku a sadnem k výukovým textom. Postupne sa aj zostavovanie jedálnych lístkov stávalo jednoduchším. Kurz so mnou strávil posledného pol roka (dokonca na dovolenkách, pláži, cestách) a fakt je, že mi bude chýbať. Je neskutočné, ako byo štúdium poňaté - kompletne zo všetkých smerov a pohľadov! Páčilo sa mi, že nekladiete úplný dôraz na to "drviť" všetky definície naspamäť (zvlášť v súčasnej dobe, keď si človek môže nájsť všetko postupne na nete - samozrejme nie takto komplexne, nechcem to vôbec porovnávať), ale dôraz bol kladený na to osvojiť si učivo hlavne v praxi. Dôležité pre mňa bolo tiež uvedomiť si a nájsť svoju vlastnú cestu tým, že ste nám neurčili len jedom smer, ale dal rôzne pohľady. Takže za mňa veľké VĎAKA!

Jan Shejbal

Pomerne dlhú dobu som sa snažil nájsť nejaký kurz, ktorý by bolo možné zvládať k môjmu zamestnaniu. Keďže akékoľvek dochádzanie na kurz pre mňa nepripadalo do úvahy, snažil som sa nájsť niečo čo by som mohol diaľkovo študovať z domu. Keď som narazil na kurz Online Poradca pre Výživu a Suplementáciu bola to pre mňa jasná voľba. Hoci sa mi kurz zdal zo začiatku náročný, postupom času som si našiel systém ao výživu som sa začal zaujímal aj mimo obsahu kurzu. Od tej doby som už so štúdiom nemal problém. V priebehu kurzu som musel odísť na mesiac do Londýna az toho dôvodu nemal čas študovať. Veľmi ma preto potešilo že mi bola bez akýchkoľvek problémov dĺžka môjho štúdia predĺžená a mohol som po mojom návrate pokračovať tam, kde som skončil. Tento kurz ma veľmi obohatil a rozšíril obzory predovšetkým aj v oblasti alternatívnych spôsobov stravovania. Chcel by som Vám preto poďakovať za možnosť absolvovania Vášho kurzu a vrelo ho všetkým odporúčam.

MUDr. Ladislav Horváth

Ako praktického lekára sa ma moji pacienti často pýtajú, ako sa správne stravovať. Preto som preštudoval veľa kníh a prešiel niekoľkými kurzami, ale aj naďalej som v záplave rôznych výživových informácií a dezinformácií, výživových štýlov a moderných diét tápal a nenašiel odpovede na moje otázky – až som narazil na p. Mgr. Jelínka a jeho kurzy. Po niekoľkých mesačnom štúdiu sa mi informácie, ktoré som v kurzoch získal, začali postupne spájať do jedného celku a teraz viem mojim pacientom oveľa lepšie poradiť. Pokiaľ si vážite svoje zdravie, premýšľate nad tým, čo jete a pijete a chcete sa v danej problematike zdokonaliť, osobne Vám môžem vrelo odporučiť kurzy Martina Jelínka, predovšetkým kurz Poradca pre výživu. Veľmi sa mi páčila komplexnosť a objektivita, s ktorou pán Jelínek pristupoval k jednotlivým výživovým smerom – so všetkými plusmi a mínusmi. Naučil ma kráčať tým správnym smerom v oblasti výživy. Za to mu veľmi ďakujem!