Termický vplyv stravy

Jedna zo zaujímavých vlastností potravín, s ktorou už dlhé tisícročia pracujú niektoré východné kultúry a ktorá sa do povedomia modernej vedy dostáva veľmi pomaly, je ich termický vplyv na organizmus. Vychádza z faktu, že väčšina potravín má schopnosť vyvolávať po konzumácii pocity tepla alebo chladu v tele. Táto vlastnosť stravy ovplyvňujúca správanie metabolizmu je v poradí piatym pravidlom Zóny optimálneho fungovania, na princípoch ktorých učíme záujemcov celostnému prístupu k stravovaniu a zdraviu.

Pri bližšom skúmaní tejto charakteristiky sa zistilo, že za výsledkom stojí spektrum niektorých faktorov. U väčšiny rastlín sú to predovšetkým rôzne fytochemické látky, všeobecne potom zloženie bielkovín, štruktúra sacharidov, úroveň stráviteľnosti potraviny, pri ktorej sa uvoľňuje energia potrebná na vyvolanie tohto efektu, v neposlednom rade aj energetická charakteristika (jin a jang).

Termický vplyv stravy

 

Nadpolovičná väčšina odborníkov zaoberajúcich sa výživou túto vlastnosť nerešpektuje a vôbec ju neberie do úvahy. Často ju dokonca odbúdajú argumentom, že sa jedná o nezmysel a nemerateľný parameter. Tak ako vo väčšine iných prípadov majú pravdu iba sčasti, konkrétne až v druhom tvrdení. Teda že sa bavíme o nemerateľnom parametri. To, akým spôsobom bude potravina po jej konzumácii vyvolávať pocity tepla alebo chladu, poprípade či sa bude prejavovať termicky neutrálne, záleží na mnohých faktoroch a nie je vyjadriteľné konkrétnou veličinou. Jedinou spätnou väzbou tak zostáva vlastný pocit po konzumácii danej potraviny.

Schopnosť potravín ovplyvňovať skrze sympatický a parasympatický systém autonómnej nervovej sústavy pocity tepla a chladu na sebe pocíti v určitom rozsahu úplne každý. Typickým príkladom sú ochladzujúce pocity po vypití piva uprostred zimy (osviežujúce v lete), poprípade horúco po zjedení chilli papričky. Aj napriek tomu, že spomíname extrémy, podobnú schopnosť, ale v menšom rozsahu, má prevažná väčšina potravín (s výnimkou neutrálnych).

S určitou mierou rozptylu tak môžeme definovať potraviny s horúcim alebo ohrievajúcim účinkom, na opačnom póle potom nájdeme osviežujúce a ochladzujúce skupiny. Zvyšok pripadá na neutrálne pôsobenie, kedy sa potravina po konzumácii termicky v tele neprejavuje.

U tohto pravidla platí, že termický účinok potravín je silne subjektívny a je ovplyvňovaný širokým spektrom faktorov. Je preto vhodnejšie sa naučiť tieto parametre odvodzovať, než sa učiť naspamäť. Na toto dbáme aj pri výučbe – aplikácia ZOF, na ktorej sa študenti našich kurzov učia vytvárať rôzne stravovacie režimy, vie vyhodnocovať termický vplyv potravín. Výsledná hodnota je ale vždy orientačná a potreba počítať s tým, že v praxi môže byť výsledok mierne odlišný.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Andrea Svinčiak

www.viacenergieprezivot.sk

Ďakujeme za možnosť absolvovať váš kurz. Som veľmi spokojná, pretože hoci sa stravovaním zaoberám už dlho (je to môj koníček už viac ako 20 rokov), nemala som odvahu venovať sa poradenstvu profesionálne. Podporil ma v tom môj manžel, ktorý ma doslova nakopol, aby som sa zúčastnila kurzu. Mal som pocit, že nikdy neviem dosť na to, aby som mohol radiť iným. Váš kurz je systematický, premyslený a v testoch som súťažil sám so sebou, čo viem a čo som sa naučil :) Každodenné vzdelávanie sa v tejto oblasti je pre mňa samozrejmosťou a zlepšovanie kvality výživy je podľa mňa umením sebazdokonaľovania. Veľmi radi budeme spolupracovať v oblasti poradenstva, keďže máme s manželom záujem pracovať s klientmi v rámci našich komplexných služieb - masáže - pohyb - výživa - diagnostika energetických systémov. Teší ma aj to, že som sa stala trénerkou fitness a kulturistiky I. úrovne a môj manžel bol profesionálny športovec, takže verím, že máme čo odovzdať a naši klienti budú spokojní. V dnešnej uponáhľanej dobe je potrebné byť fyzicky a psychicky FIT a mať dostatok ENERGIE.

Šárka Šedá

Z kurzu pána Jelínka som bola doslova nadšená, predčil všetky moje očakávania. Po niekoľkých týždňoch štúdia tohto kurzu som vedel, že určite nebude posledný. Najviac ma zaujala (viem, že sa opakujem, ale inak sa to povedať nedá) hra na učiteľa ZOF, pretože jedna vec je niečo sa naučiť, druhá vec je vedieť to správne použiť v praxi, čo je v porovnaní s inými kurzami ďalšia vec, na ktorú kurzy pána Jelínka myslia. Ochota, priateľskosť, individuálny prístup - to je to, o čom sú kurzy Atac.

Petra Šináklová

Kurz "Poradca pre výživu a doplnky výživy" je z mnohých dôvodov celkom jedinečný. Pre mňa je prvou z nich možnosť študovať online z domu, ako mi to časovo vyhovuje, druhou je holistický pohľad na zdravie, výživu a našu "psychiku". Predovšetkým holistická integrácia výživy, fyzického tela a mysle je to, čo som doteraz márne hľadal. Ďalším dôvodom, prečo som sa rozhodla zapojiť do kurzu, bola jeho dĺžka, hra na učenie ZOF a vytváranie učebných menu, kde si danú tému precvičujete (z môjho pohľadu sa naučíte oveľa viac). Posledným dôvodom, prečo študovať práve tento kurz, je prístup pána Martina Jelínka, ktorý všetko dokonale vysvetľuje z rôznych uhlov pohľadu, aby to každý pochopil. Určite využijem aj ďalšie ponúkané kurzy. Chcel by som mu srdečne poďakovať a popriať mu v živote veľa krásnych vecí.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu