Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Termický vplyv stravy

Termický vplyv stravy

Termický vplyv stravy

Jedna zo zaujímavých vlastností potravín, s ktorou už dlhé tisícročia pracujú niektoré východné kultúry a ktorá sa do povedomia modernej vedy dostáva veľmi pomaly, je ich termický vplyv na organizmus. Vychádza z faktu, že väčšina potravín má schopnosť vyvolávať po konzumácii pocity tepla alebo chladu v tele. Táto vlastnosť stravy ovplyvňujúca správanie metabolizmu je v poradí piatym pravidlom Zóny optimálneho fungovania, na princípoch ktorých učíme záujemcov celostnému prístupu k stravovaniu a zdraviu.

Pri bližšom skúmaní tejto charakteristiky sa zistilo, že za výsledkom stojí spektrum niektorých faktorov. U väčšiny rastlín sú to predovšetkým rôzne fytochemické látky, všeobecne potom zloženie bielkovín, štruktúra sacharidov, úroveň stráviteľnosti potraviny, pri ktorej sa uvoľňuje energia potrebná na vyvolanie tohto efektu, v neposlednom rade aj energetická charakteristika (jin a jang).

Termický vplyv stravy

 

Nadpolovičná väčšina odborníkov zaoberajúcich sa výživou túto vlastnosť nerešpektuje a vôbec ju neberie do úvahy. Často ju dokonca odbúdajú argumentom, že sa jedná o nezmysel a nemerateľný parameter. Tak ako vo väčšine iných prípadov majú pravdu iba sčasti, konkrétne až v druhom tvrdení. Teda že sa bavíme o nemerateľnom parametri. To, akým spôsobom bude potravina po jej konzumácii vyvolávať pocity tepla alebo chladu, poprípade či sa bude prejavovať termicky neutrálne, záleží na mnohých faktoroch a nie je vyjadriteľné konkrétnou veličinou. Jedinou spätnou väzbou tak zostáva vlastný pocit po konzumácii danej potraviny.

Schopnosť potravín ovplyvňovať skrze sympatický a parasympatický systém autonómnej nervovej sústavy pocity tepla a chladu na sebe pocíti v určitom rozsahu úplne každý. Typickým príkladom sú ochladzujúce pocity po vypití piva uprostred zimy (osviežujúce v lete), poprípade horúco po zjedení chilli papričky. Aj napriek tomu, že spomíname extrémy, podobnú schopnosť, ale v menšom rozsahu, má prevažná väčšina potravín (s výnimkou neutrálnych).

S určitou mierou rozptylu tak môžeme definovať potraviny s horúcim alebo ohrievajúcim účinkom, na opačnom póle potom nájdeme osviežujúce a ochladzujúce skupiny. Zvyšok pripadá na neutrálne pôsobenie, kedy sa potravina po konzumácii termicky v tele neprejavuje.

U tohto pravidla platí, že termický účinok potravín je silne subjektívny a je ovplyvňovaný širokým spektrom faktorov. Je preto vhodnejšie sa naučiť tieto parametre odvodzovať, než sa učiť naspamäť. Na toto dbáme aj pri výučbe – aplikácia ZOF, na ktorej sa študenti našich kurzov učia vytvárať rôzne stravovacie režimy, vie vyhodnocovať termický vplyv potravín. Výsledná hodnota je ale vždy orientačná a potreba počítať s tým, že v praxi môže byť výsledok mierne odlišný.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Martin Prašivka

Pretože ma moja súčasná práca nenapĺňa, vydal som sa smerom, ktorý ma zaujíma a súčasne pomáha ľuďom k lepšiemu životu. Rozhodol som sa teda absolvovať kurz Výživového poradcu a nasledovať túto cestu.

Kateřina Hrňová

Kurz bol skutočne čo sa informácií týka veľmi komplexný. Mala som radosť, že sa v kurze neučia iba, že je niečo čierne alebo biele, že je dôležité hľadať príčinu problémov a tiež celkovo komplexnosť a ucelenosť informácií, ktoré pre prax potrebujeme. Živé stretnutia boli vždy prínosné a pán Jelínek je skutočne odborník a profesionál na svojom mieste. Určite v budúcnosti využijem ďalšie doplňujúce kurzy.

Mgr. Petra Kuderová

Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Mgr. Martina Jelínka som si vybrala predovšetkým kvôli svojim deťom. Chcela som si rozšíriť znalosti o zdravej výžive a získať nové informácie o skladbe potravín, ktoré deťom podávam. Počas kurzu som tieto informácie získala v komplexnej a ucelenej podobe a vďaka seminárom aj zábavnou formou. Napriek tomu, že som pôvodne nemala v úmysle ja sama poskytovať rady v oblasti výživy, záujem mojich priateľov i širšieho okolia ma uistil, že môžem skĺbiť svoje záľuby s prácou a odovzdávať nadobudnuté vedomosti ďalej. Kurz pána Mgr. Jelínka môžem vrelo odporučiť všetkým, ktorí sa chcú v danej oblasti vzdelať aj tým, ktorí chcú v tomto odbore pracovať. Tento kurz je podľa môjho názoru svojim širokým záberom najobsiahlejším z ponuky na slovenskom trhu.