Termický vplyv stravy

Jedna zo zaujímavých vlastností potravín, s ktorou už dlhé tisícročia pracujú niektoré východné kultúry a ktorá sa do povedomia modernej vedy dostáva veľmi pomaly, je ich termický vplyv na organizmus. Vychádza z faktu, že väčšina potravín má schopnosť vyvolávať po konzumácii pocity tepla alebo chladu v tele. Táto vlastnosť stravy ovplyvňujúca správanie metabolizmu je v poradí piatym pravidlom Zóny optimálneho fungovania, na princípoch ktorých učíme záujemcov celostnému prístupu k stravovaniu a zdraviu.

Pri bližšom skúmaní tejto charakteristiky sa zistilo, že za výsledkom stojí spektrum niektorých faktorov. U väčšiny rastlín sú to predovšetkým rôzne fytochemické látky, všeobecne potom zloženie bielkovín, štruktúra sacharidov, úroveň stráviteľnosti potraviny, pri ktorej sa uvoľňuje energia potrebná na vyvolanie tohto efektu, v neposlednom rade aj energetická charakteristika (jin a jang).

Termický vplyv stravy

 

Nadpolovičná väčšina odborníkov zaoberajúcich sa výživou túto vlastnosť nerešpektuje a vôbec ju neberie do úvahy. Často ju dokonca odbúdajú argumentom, že sa jedná o nezmysel a nemerateľný parameter. Tak ako vo väčšine iných prípadov majú pravdu iba sčasti, konkrétne až v druhom tvrdení. Teda že sa bavíme o nemerateľnom parametri. To, akým spôsobom bude potravina po jej konzumácii vyvolávať pocity tepla alebo chladu, poprípade či sa bude prejavovať termicky neutrálne, záleží na mnohých faktoroch a nie je vyjadriteľné konkrétnou veličinou. Jedinou spätnou väzbou tak zostáva vlastný pocit po konzumácii danej potraviny.

Schopnosť potravín ovplyvňovať skrze sympatický a parasympatický systém autonómnej nervovej sústavy pocity tepla a chladu na sebe pocíti v určitom rozsahu úplne každý. Typickým príkladom sú ochladzujúce pocity po vypití piva uprostred zimy (osviežujúce v lete), poprípade horúco po zjedení chilli papričky. Aj napriek tomu, že spomíname extrémy, podobnú schopnosť, ale v menšom rozsahu, má prevažná väčšina potravín (s výnimkou neutrálnych).

S určitou mierou rozptylu tak môžeme definovať potraviny s horúcim alebo ohrievajúcim účinkom, na opačnom póle potom nájdeme osviežujúce a ochladzujúce skupiny. Zvyšok pripadá na neutrálne pôsobenie, kedy sa potravina po konzumácii termicky v tele neprejavuje.

U tohto pravidla platí, že termický účinok potravín je silne subjektívny a je ovplyvňovaný širokým spektrom faktorov. Je preto vhodnejšie sa naučiť tieto parametre odvodzovať, než sa učiť naspamäť. Na toto dbáme aj pri výučbe – aplikácia ZOF, na ktorej sa študenti našich kurzov učia vytvárať rôzne stravovacie režimy, vie vyhodnocovať termický vplyv potravín. Výsledná hodnota je ale vždy orientačná a potreba počítať s tým, že v praxi môže byť výsledok mierne odlišný.

Vyberte si z našich kurzov

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Miroslav Zeman

Ako "fitnesák" sa okrem tréningu zaujímam aj o výživu, preto som sa rozhodol absolvovať kurz výživy a najviac ma na internete oslovila spoločnosť ATAC. Do odborníka na výživu som mal ďaleko, vedel som to, po začatí tohto kurzu sa mi to len potvrdilo - príliš veľa informácií, ktoré som nebol schopný tak rýchlo vstrebať. Veľmi sa mi páčili myšlienkové pochody, ktoré mi uľahčili učenie a prípravu na praktické testy. Hra ZOF je tiež neuveriteľne solídnym nástrojom na to, aby som si mohol osvojiť ďalšie veci z toho, čo som sa naučil, a dokázal ich aplikovať v reálnom živote. Zhrnuté, nič som nevedel a teraz konečne niečo viem. Kurz nám poskytne široký obzor a je len na nás, ktorý si vyberieme.

Bc. Zuzana Hajduková, DiS.

Sú to už dva roky, čo som absolvovala kurz Výživový poradca a sumplementacipod vedením Mgr. Martin Jelínek. A aj po týchto dvoch rokoch môžem so stopercentnou istotou povedať, že to neľutujem a nikdy ľutovať nebudem, pretože zdravý životný štýl sa stal súčasťou môjho každodenného života. Počas polročného kurzu v rozsahu 410 hodín som získal veľa informácií, ktoré ma posunuli vpred. Spojil som zdravý životný štýl so športom, ktorému sa naplno venujem. Na kurze Poradca pre výživu a fitness som sa dozvedela veľa cenných informácií, ktoré som zaviedla do praxe, stále ich využívam a budem ich využívať aj naďalej. Chcem sa v tomto smere ďalej vzdelávať, preto postupne navštevujem ďalšie kurzy pod vedením Martina Jelínka. Páči sa mi, ako vedie kurzy - vždy vytvára atmosféru pokoja. Obdivujem jeho vyrovnanosť a prirodzenú inteligenciu s citom viesť prednášky. Vždy, keď sa naňho obrátim s otázkami, a vždy dostanem vyčerpávajúcu odpoveď bezchybne :-). Kurzy podvodu Mgr. Martin Jelinek Môžem len odporučiť. Nielenže sa budete cítiť dobre v uvoľnenej atmosfére, ale získate toľko komplexných informácií, že budete chcieť siahnuť po ďalších. Ďakujem, Martin, úprimne :-)

Mgr. Eva Bílá

Veľmi príjemne ma prekvapil rozsah informácií a holistický pohľad na výživu v kurze Poradca pre výživu a doplnky výživy. Bavilo ma využívať informácie v praxi vytváraním stravovacích plánov v hre ZOF, vďaka čomu som teoretické informácie oveľa ľahšie vstrebala a pochopila. Počas šiestich mesiacov trvania kurzu naša rodina výrazne zmenila stravu a ja som sa prestala stresovať neustálym premýšľaním o tom, čo mám dať svojim deťom, aby dobre prospievali a neboli tak často choré. Klíčíme, fermentujeme, odšťavujeme, pretože v rodine máme potravinové intolerancie, vďaka ktorým vieme nahradiť potraviny, ktoré nám nevyhovujú. Obávala som sa, že ako mama dvoch detí na materskej dovolenke kurz nezvládnem, ale išlo to lepšie, ako som očakávala. Výživa ma po absolvovaní tohto kurzu oslovila natoľko, že by som sa jej v budúcnosti chcela venovať profesionálne. Kurz vrelo odporúčam všetkým.

Ďalšie ohlasy absolventov

Vyberte si z našich kurzov

Späť do sekcie Všetko o štúdiu