Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Menopauza

Menopauza

Menopauza

Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa, a v danej situácii dôjde k zastaveniu menštruačného cyklu. Tento stav najčastejšie prichádza medzi 50.-55. rokom veku ženy, často sa ale posúva na jednu či druhú stranu, preto sa všeobecne uvádza rozpätie medzi 45-60 rokmi. V tomto období dochádza k rýchlemu poklesu produkcie estrogénov, čo je sprevádzané množstvom metabolických, psychických a hormonálnych zmien. Klimaktérium trvá bežne aj niekoľko rokov.

Nástup menopauzy je ovplyvnený niekoľkými faktormi. Niektoré z nich žena ovplyvniť nemôže, iné ovplyvniť možno:

1. Neovplyvniteľné.

  • vek nástupu menarche (čím neskorší je nástup prvej menštruácie, tým neskorší bude nástup menopauzy),
  • doba trvania menštruačného cyklu (čím dlhší menštruačný cyklus žena má, tým neskôr možno predpokladať nástup menopauzy),
  • ľudská rasa.

2. Ovplyvniteľné.

  • počet pôrodov (čím viac detí žena porodí, tým neskoršie možno očakávať nástup menopauzy),
  • fajčenie (ak je žena fajčiarka, nástup menopauzy bude skorší),
  • socioekonomické faktory,
  • zemepisná poloha,
  • nadmorská výška.

Hormonálne zmeny majú za následok:

  • zmeny v telesnej hmotnosti,
  • redistribúciu podkožného tuku,
  • prejavy osteoporózy,
  • zvýšenie pigmentácie kože,
  • zmenšenie pŕs,
  • návaly tepla a potenie,
  • poruchy spánku,
  • psychické poruchy,
  • inkontinenciu,
  • zmeny krvného tlaku,
  • zvýšenie krvných tukov a s ním aj riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

Vplyv stravy na priebeh menopauzy

Úprava stravy v tomto období zahŕňa dodržiavanie niekoľkých pravidiel:

1. Úprava podielu a kvality bielkovín.
Hormonálne zmeny majú za následok úbytok svalovej hmoty. Je preto žiaduce sledovať podiel bielkovín v jedálničku.

2. Dostatočný príjem vápnika a horčíka.
Vápnik spoločne s ďalšími faktormi rozhodujú aj o hustote kostí, tzn. prevencii pred vznikajúcou osteoporózou.

3. Zvýšenie príjmu vitamínu D.
Ten je dôležitý predovšetkým ako podpora využívania vápnika. Tohto vitamínu máme výrazný nedostatok, okrem stravy sa tak oplatí aj podporná suplementácia.

4. Zaistenie dostatku vlákniny.
Toto pravidlo sa prelína u väčšiny výživových odporúčaní. V rámci menopauzy má význam predovšetkým kvôli podpore aktivity črevnej mikrobioty, ktorá riadi celý rad metabolických pochodov v tele.

5. Úprava množstva a kvality tukov.
Kľúčové je kontrolovať pomery mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, prípadne omega-3 vs. omega-6).

6. Zvýšenie príjmu fytoestrogénov.
Do stravy je vhodné pravidelne zaradiť zdroje fytoestrogénov, tzn. strukoviny, ľanové semienka, prípadne doplnky stravy.

Tieto úpravy stravy sú základné a súčasne dobre prevediteľné na skutočný tanier. Venujeme sa im predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Tajomstvo biologického veku, kde študenti na výučbovej aplikácii ZOF vytvárajú modelové jedálničky pre rôzne situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Blanka Vašková

Hoci je moja profesia rýdzo technická, oblasť starostlivosti o zdravie ma zaujíma celý život. Už ako dieťa som chodila na bylinky a doma sme sa stravovali hlavne z toho, čo vyrástlo na záhrade. So záujmom som čítala knihy na túto tému. Potom pribudla práca s biorezonanciou a detoxikácia preparátmi Joalis a nadšenie z výsledkov, ktoré toto všetko v oblasti zdravia vie priniesť. Keď som potom dostala od svojej kamarátky v maile odkaz na kurz Poradca pre výživu a suplementáciu s odporúčaním: „Jednu dobu prednášal pre našu firmu a bol fakt dobrý.“, povedala som si fajn, tu by som si tie informácie, vzhľadom na ich časté rozporuplnosti , mohla utriediť. Tak si ten kurz urobím. Musím priznať, že jediným, s čím som v priebehu kurzu bojovala, bol čas, ktorý sa mi stále nedostával, pretože som veľmi časovo vyťažená. Inak musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, ako komplexne a rozsiahlo je celý kurz postavený. Vždy som sa tešila na sobotu, keď som dobiehala viac-menej celý týždeň, až si budem čítať obsah ďalších tém a dozviem sa zase niečo nové. Kombinácia štúdia formou postupne zverejňovaných tém, možnosťou písomnej diskusie aj pravidelného mesačného stretnutia s lektorom robila kurz pestrým a zaujímavým. Určite bolo prínosné aj to, že naše vedomosti boli pravidelne preverované, a tak nebolo možné kurz prejsť iba formálne. Čo si tiež veľmi vážim, je skutočnosť, že materiály pre kurz sú absolventom sprístupnené aj po skončení štúdia a môžu sa tak dostávať k stále novým poznatkom v tomto odbore. Dnešný človek je vystavený veľkej záťaži (stres, znečistené životné prostredie, civilizačné choroby a pod.) a pokiaľ chce tieto záťaže zvládnuť v relatívne dobrom zdraví, považujem znalosti a súvislosti v oblasti výživy za jedny z primárnych vedomostí, ktoré by mal mať. Preto tento kurz odporúčam všetkým, ktorým nie je zdravie svoje a svojich blízkych ľahostajné. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Ešte lepšie povedané ide o nebývalo priaznivý pomer ceny a kvality s celoživotným úžitkom.

Tomáš Kuřátko

Do kurzu som vstupoval najmä kvôli tomu, že som hľadal hlbšie poznanie s cieľom sa v tejto profesii do budúcna realizovať. Tento kurz mi priniesol veľa zmien do môjho života. Ocenil som, že si udávate vlastné tempo akým chcete študovať, aj keď informácií občas bolo príliš, všetko sa dalo s prehľadom zvládnuť a ťažím z toho doteraz. Samotný prístup Pána Jelínka, bol veľmi obohacujúci a ispiratívny. V skratke kurz môžem len odporučiť, splnil všetky moje očakávania a bolo to skvelé nakopnutie do mojej budúcej praxe, s Kurzy ATAC rozhodne neurobíte chybu:)

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Keď som sa rozhodol, že sa prihlásim na kurz poradcu pre výživu a suplementáciu u Martina Jelínka, očakával som, že sa mi tým otvoria nové dvere poznania. Stalo sa však oveľa viac, pretože za onými dverami bola celá rad ďalších dverí, ktoré vedú do najrôznejších zákutí oblasti výživy. Človek tak počas štúdia poznáva pestrosť rôznych prístupov k otázke výživy a vlastne zisťuje, čo všetko nevie. Ona pestrosť je niečo, čo oceňujem na kurzu najviac. Vzbudzuje totiž ďalšie otázky a doslova motivuje k ďalšiemu, vlastnému štúdiu, hľadaniu a objavovaniu. Z praktického hľadiska som veľmi ocenil dištančnú formu kurzu a teda možnosť študovať on-line, avšak doplnenou možnosťou opýtať sa lektora v prípade akejkoľvek nejasnosti.