Úvod / Čo sa u nás študuje / Menopauza
Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa, a v danej situácii dôjde k zastaveniu menštruačného cyklu. Tento stav najčastejšie prichádza medzi 50.-55. rokom veku ženy, často sa ale posúva na jednu či druhú stranu, preto sa všeobecne uvádza rozpätie medzi 45-60 rokmi. V tomto období dochádza k rýchlemu poklesu produkcie estrogénov, čo je sprevádzané množstvom metabolických, psychických a hormonálnych zmien. Klimaktérium trvá bežne aj niekoľko rokov.
Nástup menopauzy je ovplyvnený niekoľkými faktormi. Niektoré z nich žena ovplyvniť nemôže, iné ovplyvniť možno:
1. Neovplyvniteľné.
2. Ovplyvniteľné.
Hormonálne zmeny majú za následok:
Úprava stravy v tomto období zahŕňa dodržiavanie niekoľkých pravidiel:
1. Úprava podielu a kvality bielkovín.
Hormonálne zmeny majú za následok úbytok svalovej hmoty. Je preto žiaduce sledovať podiel bielkovín v jedálničku.
2. Dostatočný príjem vápnika a horčíka.
Vápnik spoločne s ďalšími faktormi rozhodujú aj o hustote kostí, tzn. prevencii pred vznikajúcou osteoporózou.
3. Zvýšenie príjmu vitamínu D.
Ten je dôležitý predovšetkým ako podpora využívania vápnika. Tohto vitamínu máme výrazný nedostatok, okrem stravy sa tak oplatí aj podporná suplementácia.
4. Zaistenie dostatku vlákniny.
Toto pravidlo sa prelína u väčšiny výživových odporúčaní. V rámci menopauzy má význam predovšetkým kvôli podpore aktivity črevnej mikrobioty, ktorá riadi celý rad metabolických pochodov v tele.
5. Úprava množstva a kvality tukov.
Kľúčové je kontrolovať pomery mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, prípadne omega-3 vs. omega-6).
6. Zvýšenie príjmu fytoestrogénov.
Do stravy je vhodné pravidelne zaradiť zdroje fytoestrogénov, tzn. strukoviny, ľanové semienka, prípadne doplnky stravy.
Tieto úpravy stravy sú základné a súčasne dobre prevediteľné na skutočný tanier. Venujeme sa im predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Tajomstvo biologického veku, kde študenti na výučbovej aplikácii ZOF vytvárajú modelové jedálničky pre rôzne situácie.
Linda Vykouková
Kurz bol veľkým prínosom nielen pre moju prácu, ale aj do života. Z mojich počiatočných obáv, ako budem zvládať denne tri lekcie, prácu a rodinu, sa stala samozrejmosťou aj príjemným zvykom. Kurz pána Jelínka je naozaj kvalitné, som rada, že som ho absolvovala.
Slávka Čabalová
Niekoľko mesiacov predtým, ako som sa rozhodol absolvovať tento kurz, som skúmal možnosti na Slovensku a v Českej republike. Väčšinou to boli kurzy, ktoré trvali 3 až 5 dní. Chcela som však niečo komplexnejšie, čo by mi poskytlo viacero pohľadov na výživu ako celok. Som veľmi spokojný s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Až ako absolvent môžem získať radu od poradne pre absolventov a navyše sa môžem ďalej vzdelávať. Spôsob, akým pán Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí výnimočne.Dúfam, že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu (Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať osobne.
Alena Rudolf Honolková, DiS.
Na kurz Poradca pre výživu som narazila "náhodou" pri internetovom vyhľadaní výživového poradcu v mieste môjho bydliska. Ponuka kurzu ma veľmi zaujala, ako formou štúdia, tak aj obsahom. Absolvovaním kurzu som získala veľmi široký rozhľad nielen v oblasti stravovania, ale aj fungovania tela. Vďaka tomu, že ma táto tematika veľmi baví a zaujíma, som sa rozhodla v tomto odbore pokračovať ďalej v profesnej rovine. Oceňujem profesionálne vedenie kurzu, náhľad do oblasti výživy je skutočne komplexný zo všetkých rôznych uhlov pohľadu. Zaujímavá je tiež ponuka ďalších kurzov, ktoré do budúcna určite využijem na rozšírenie svojich zručností.