Kurzy ATAC

Menopauza

Menopauza

Menopauza (označovaná ako ženský prechod alebo klimaktérium) prichádza v živote žien v období, keď organizmus nie je schopný rozmnožovania a donosenia dieťaťa, a v danej situácii dôjde k zastaveniu menštruačného cyklu. Tento stav najčastejšie prichádza medzi 50.-55. rokom veku ženy, často sa ale posúva na jednu či druhú stranu, preto sa všeobecne uvádza rozpätie medzi 45-60 rokmi. V tomto období dochádza k rýchlemu poklesu produkcie estrogénov, čo je sprevádzané množstvom metabolických, psychických a hormonálnych zmien. Klimaktérium trvá bežne aj niekoľko rokov.

Nástup menopauzy je ovplyvnený niekoľkými faktormi. Niektoré z nich žena ovplyvniť nemôže, iné ovplyvniť možno:

1. Neovplyvniteľné.

  • vek nástupu menarche (čím neskorší je nástup prvej menštruácie, tým neskorší bude nástup menopauzy),
  • doba trvania menštruačného cyklu (čím dlhší menštruačný cyklus žena má, tým neskôr možno predpokladať nástup menopauzy),
  • ľudská rasa.

2. Ovplyvniteľné.

  • počet pôrodov (čím viac detí žena porodí, tým neskoršie možno očakávať nástup menopauzy),
  • fajčenie (ak je žena fajčiarka, nástup menopauzy bude skorší),
  • socioekonomické faktory,
  • zemepisná poloha,
  • nadmorská výška.

Hormonálne zmeny majú za následok:

  • zmeny v telesnej hmotnosti,
  • redistribúciu podkožného tuku,
  • prejavy osteoporózy,
  • zvýšenie pigmentácie kože,
  • zmenšenie pŕs,
  • návaly tepla a potenie,
  • poruchy spánku,
  • psychické poruchy,
  • inkontinenciu,
  • zmeny krvného tlaku,
  • zvýšenie krvných tukov a s ním aj riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

Vplyv stravy na priebeh menopauzy

Úprava stravy v tomto období zahŕňa dodržiavanie niekoľkých pravidiel:

1. Úprava podielu a kvality bielkovín.
Hormonálne zmeny majú za následok úbytok svalovej hmoty. Je preto žiaduce sledovať podiel bielkovín v jedálničku.

2. Dostatočný príjem vápnika a horčíka.
Vápnik spoločne s ďalšími faktormi rozhodujú aj o hustote kostí, tzn. prevencii pred vznikajúcou osteoporózou.

3. Zvýšenie príjmu vitamínu D.
Ten je dôležitý predovšetkým ako podpora využívania vápnika. Tohto vitamínu máme výrazný nedostatok, okrem stravy sa tak oplatí aj podporná suplementácia.

4. Zaistenie dostatku vlákniny.
Toto pravidlo sa prelína u väčšiny výživových odporúčaní. V rámci menopauzy má význam predovšetkým kvôli podpore aktivity črevnej mikrobioty, ktorá riadi celý rad metabolických pochodov v tele.

5. Úprava množstva a kvality tukov.
Kľúčové je kontrolovať pomery mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, prípadne omega-3 vs. omega-6).

6. Zvýšenie príjmu fytoestrogénov.
Do stravy je vhodné pravidelne zaradiť zdroje fytoestrogénov, tzn. strukoviny, ľanové semienka, prípadne doplnky stravy.

Tieto úpravy stravy sú základné a súčasne dobre prevediteľné na skutočný tanier. Venujeme sa im predovšetkým v kurzoch Poradca pre výživu a Tajomstvo biologického veku, kde študenti na výučbovej aplikácii ZOF vytvárajú modelové jedálničky pre rôzne situácie.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ing. Martin Pala

O výživu a zdravý životný štýl sa zaujímam už niekoľko rokov. Po absolvovaní potravinárskej chémie a biotechnológie na Chemickej fakulte v Brne, kde bola téma výživy len načrtnutá, som hľadal odbor, ktorý by ma posunul o niečo ďalej. Priebeh výučby Mgr. Kurz Martina Jelínka ma zaujal najmä pre jeho komplexný pohľad na výživu (prepojenie západnej vedy a princípov východných filozofií). Vďaka tomuto kurzu som začala vnímať zdravie z viacerých uhlov pohľadu a zaujal ma aj holistický prístup, ktorý kladie dôraz na celého človeka vrátane emócií a prostredia, v ktorom sa pohybujeme. Štúdium bolo vďaka tvorbe myšlienkových máp zábavné a ocenila som množstvo praktických pripomienok. Kurz úplne splnil moje očakávania,ďakujem.

Hana Vašíčková

Mojím snom je užívať si zdravý život. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla absolvovať kurz výživového poradenstva. Keď som objavil kurzyATAC, bolo rozhodnuté. A rozhodne to neľutujem! Najviac oceňujem možnosť online štúdia a systém - myšlienkové mapy, vďaka ktorým sa učenie stalo hrou, poskytnuté zázemie a možnosť nadväzujúcich kurzov.

Bc. Hana Brabec

Kurz Výživový a doplnkový poradca je naozaj veľmi komplexný, niektoré témy si v hlave usadíte na správne miesto až po niekoľkých mesiacoch. Pred kurzom som mala pocit, že sa o výživu zaujímam, ale počas kurzu som si uvedomila, aká rozsiahla je táto téma. Diskutovali sme o témach, o ktorých som nemala ani potuchy (termálne látky, energetické tendencie, existencia nadbytočnej vlákniny, klíčenie, fermentácia, kontraindikácie doplnkov), ale teraz vidím, aké sú dôležité. Napriek tomu mám pocit, že informácie v kurze sú len základom, na ktorom budem stavať postupným prehlbovaním tém.Veľmi oceňujem komplexný prístup k téme. Hľadal som kurz, ktorý by sa nezameriaval len na prínos makro alebo mikro zložiek. Sám som tušil, že výživa súvisí s psychológiou, že každý človek je individualita, že rovnaká strava v rôznych podmienkach nebude rovnaká, že by sme nemali jesť to isté v zime ako v lete atď. Toto všetko som si overil v tomto kurze. Počas celého kurzu nás pán Jelínek učil, že musíme rešpektovať individualitu človeka, že všetko je relatívne, že každá akcia má svoju reakciu, že problematika výživy musí byť holistická, aby bola účinná, a že prílišné zovšeobecňovanie môže ublížiť. Sám som to zažil ako klient, keď som bol po zjednodušených radách výživového poradcu vždy tvrdý a chladný. Bol som nadšený z výuky ZOF, precvičil som si jednotlivé otázky, dostali sa mi pod kožu úplne automaticky a oveľa rýchlejšie, ako keby som sa ich učil čisto teoreticky. Často sa vyskytol "problém", s ktorým som sa mohol stretnúť v praxi, tu som sa mohol pohrať s tým, ako ho vyriešiť, a vďaka tomu som sa naučil opäť niečo nové. Je to niečo ako škola hrou. Prínosom boli aj recepty, ktoré mi pomohli "variť", keď som stratila inšpiráciu.Okrem vyššie uvedených výhod mal kurz pre mňa ešte jednu obrovskú výhodu, a to možnosť študovať online. Dôvodom je, že som sa počas kurzu sťahoval do iného mesta (100 km) a nebolo by možné, aby som stále dochádzal.