Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.

Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.

Vplyv stravy na vznik únavovej zlomeniny

V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:

Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.

Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.

Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.

Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.

Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Jana Merenusová

Prvýkrát som videla pána Jelínka pred pár rokmi na prednáške, kde ma úplne fascinovalo, aké nie ľahké témy vďaka jeho podaniu dávajú zmysel. Máte pocit, že každá diskusia, seminár alebo nejaký z kurzov ubehne ako voda a vy pritom máte zrazu toľko otázok a chuti sa vzdelávať, že vás to núti v jeho úžasných kurzoch pokračovať ďalej a ďalej. Pán Jelínek a jeho skvele premyslený systém výučby je veľmi obohacujúci. Máte zrazu pocit, že ste sa opäť naučili učiť. Je to stav, ako by vám zrazu niekto vlial novú krv do žíl a energiu na plnenie ďalších snov a cieľov a to v akomkoľvek veku:). Ďakujem a teším sa na ďalší z kurzov.

Jana Schlosserová

O výživu som sa začala zaujímať už pri štúdiu na VŠ, keď som mala nadváhu a začala cvičiť a schudla 10kg a to si držím dodnes. Skúšala som všetko možné a občas to bol pokusomyl. V tom čase som sa nestravovala úplne najlepšie, čo spôsobovalo časté ochorenia, ktoré som riešila liekmi a nie úpravou stravy a celkovo som sa dlhodobo necítila dobre. A keď sa potom u nás otvoril obchodík so zdravou výživou, kde sa občas organizovali aj prednášky o zdraví a výžive, tak som sa niekoľkých zúčastnila a lákalo ma to čoraz viac. To bol začiatok zmien v mojom jedálničku. Potom sa mi narodila dcéra av 7 rokoch jej diagnostikovali Crohnovu chorobu – má jej 5 rokov a zatiaľ žiadna liečba nezabrala. Preto som sa vlani rozhodla pre kurz výživového poradcu. Hľadala som komplexný prístup k výžive a to som u pána Jelínka našla. Nepresadzuje žiadny svoj prístup, ale nazerá na výživu komplexne a odovzdáva to ostatným ľuďom. Samozrejme tam bolo aj veľa odborných vecí a nie všetko som bola schopná na 100% vstrebať. No stále je čo študovať a hľadať čo najoptimálnejšie riešenie. Každý sme originál a každému vyhovuje niečo iné. Nezostáva než praktizovať a vyhodnocovať, preto sa mi páčila aj záverečná seminárna práca, kde sme si mohli odskúšať nadobudnuté vedomosti (a nebolo to úplne jednoduché), ale naozaj pre mňa veľmi prínosné. Veľmi ďakujem za tento kurz, ktorý mi obohatil doteraz nadobudnuté informácie a vrelo odporúčam ostatným, ktorí nepozerajú veci len z jedného uhla pohľadu. Ďakujem pán Jelínk, že som mala tú česť u Vás študovať.

Tereza Mandová

Stravou som sa začala zaoberať pri svojej snahe schudnúť a keď som začala prichádzať na to, že všetko funguje úplne inak, než ako mi hovorili rôzni výživový poradcovia alebo fitness tréneri a podarilo sa mi schudnúť vlastne iba tým, že som začala naozaj jesť, začalo toto tému zaujímať viac a viac. Pídila som sa po informáciách fungovania tela, vplyvu potravín a doplnkov na organizmus, ale bohužiaľ verejné informácie boli dosť zavádzajúce a zakaždým málinko iné. Potom som natrafila na kurz Mgr. Jelínka - Poradca pre výživu a suplementáciu, ktorý ma nadchol svojou obsiahlosťou. Nebudem tvrdiť, že ma zaujímali všetky témy, ale jednoducho som si povedala, že to je súčasťou každej školy, niečo čo Vás nezaujíma alebo nebaví, ale naučiť sa to musíte. Po niekoľkých málo lekciách si ma kurz získaval čoraz viac, pretože je všetko prehľadne, zrozumiteľne a veľmi pútavo spísané. Musím veľmi poďakovať pánovi Jelínkovi za podporu v priebehu kurzu, vždy keď som si nevedela s niečím rady, ochotne mi pomohol alebo nasmeroval na správnu cestu. Hoci aktuálne nemám ambície pracovať ako výživový poradca, robím to zatiaľ pre zábavu a pomoc môjmu okoliu, plánujem využiť ďalšie kurzy pána Jelínka a aj štátne skúšky.