Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.

Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.

Vplyv stravy na vznik únavovej zlomeniny

V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:

Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.

Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.

Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.

Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.

Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Ľubica Majerová

Kurz Martina Jelínka je to najlepšie, čo som si mohla vybrať, pretože si myslím, že je to najkvalitnejší kurz v oblasti výživy a poradenstva.Štúdium online mi vyhovovalo, práca so stránkou je jednoduchá a prehľadná a hra ZOF je veľmi poučná. Informácie, ktoré som sa naučila počas kurzu, budem využívať počas celého života, je to veľmi dobrý základ pre ďalší rozvoj v oblasti zdravej výživy. Ďakujem pánovi Jelínkovi za ochotu podeliť sa s nami ostatnými o svoje cenné vedomosti a skúsenosti.

Ing. Jan Štěpán

Musím sa priznať, že už prvé stretnutie s pánom Mgr. Martinom Jelínkom bolo pre mňa vstupom do úplne nového sveta. Absolvovanie kurzu „Poradca pre výživu a suplementáciu“ mi otvorilo oči a umožnilo mi v prvom rade sa postarať o to, aby sa moja rodina vhodne stravovala a starala sa o svoje zdravie. Neustále počúvam, ako v mojom okolí umierajú ľudia vo veku mnohokrát aj menej ako 50 rokov. Infarkty, rakoviny, mŕtvice... Vďaka kurzom ATAC dnes vieme, ako týmto problémom predchádzať a eliminovať tak až 80% rizík predčasného úmrtia. A najviac si cením možnosti ďalšej spolupráce s lektorom pánom Mgr. Martinom Jelínkom, podľa môjho názoru popredným odborníkom na tému zdravie nielen v ČR, ale aj v Európe.

Mgr. Viera Krčmáriková

Ďakujem vám za možnosť dozvedieť sa veľa o výžive a otvoriť si tak dvere do ďalšej oblasti, ktorá ma zaujíma. Okrem svojej práce pracujem aj ako inštruktorka skupinových cvičení. Čoraz častejšie sa stretávam s klientmi, ktorí majú záujem o výživové poradenstvo, preto som sa rozhodla spojiť tieto dve oblasti do jednej a bolo to správne rozhodnutie. Možnosť absolvovať tento kurz online bola pre mňa najlepšou voľbou, ako zvládnuť štúdium popri práci a vedľajších aktivitách. Kurz mi veľmi pomohol pochopiť, ako vlastne funguje naše telo, ale najmä metabolizmus, a ako môžeme nájsť správnu cestu prostredníctvom stravy, aby sme vyriešili mnohé zdravotné problémy a cítili sa dobre. Učebné osnovy boli dostatočne vysvetlené a posilnené aplikáciou teórie vytvorením jedálnych lístkov prostredníctvom konkrétnych problémov, s ktorými sa stretávame v praxi. Veľmi oceňujem snahu o vysvetlenie základov výživy a viacerých výživových smerov, či už z pohľadu filozofie tradičnej čínskej medicíny alebo ajurvédy. Hoci som úspešne absolvovala základy a tak trochu som sa k tomu dopracovala, teším sa na ďalšie vzdelávanie v tejto oblasti a verím, že všetky informácie, ktoré pomohli nielen mne, pomôžu aj mojim budúcim klientom.