Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny
Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.
Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.
V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:
Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.
Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.
Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.
Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.
Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.
Martina Bečkeiová
Chcem osobne poďakovat ze všetko, za perfektné vysvetlenie lekcií, za rychlé odpovede a pomoc... Som velmi rada, že som studovala konkrétne tento kurz výživy. Aj na Slovensku sú, ale nenašla som taký vhodný, čo by stal za to, väčšinou to boli víkendové alebo týždenné kurzy. Na tomto kurze ste si naozaj dali záležať a naučila som sa veľa vecí. Velmi ma baví tvoriť jedálničky. Aplikácia ZOF je skvele vypracovaná a pracuje sa s ňou jednoducho. Verím, že budem moct pomoct teraz mojim klientom lepšie a aj nadalej sa budem vzdelávať! :) Ďakujem ešte raz a som rada, že som ďalšia uspešna absolventka :)
Iva Vaňková
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu ďaleko predčil moje očakávania. Napriek tomu, že s informáciami o výžive už nejaký čas pracujem, dozvedela som sa veľa nového, mohla som sa na problematiku pozrieť z rôznych uhlov, prepojila znalosti a upevnila základy. Obrovskú výhodu kurzu vidím v jeho komplexnosti, nezaujatosti a hĺbke informácií, ktoré sú ale podané ľudsky a zrozumiteľne. Takže som sa na otvorenie nových lekcií každý deň tešila. Koncept kurzu je skvele premyslený a je vidieť, že pánovi Jelínkovi nejde len o odovzdaní informácií, ale hlavne o ich pochopení a využití v praxi.
Mgr. Petra Kuderová
Kurz Poradca pre výživu a suplementáciu pána Mgr. Martina Jelínka som si vybrala predovšetkým kvôli svojim deťom. Chcela som si rozšíriť znalosti o zdravej výžive a získať nové informácie o skladbe potravín, ktoré deťom podávam. Počas kurzu som tieto informácie získala v komplexnej a ucelenej podobe a vďaka seminárom aj zábavnou formou. Napriek tomu, že som pôvodne nemala v úmysle ja sama poskytovať rady v oblasti výživy, záujem mojich priateľov i širšieho okolia ma uistil, že môžem skĺbiť svoje záľuby s prácou a odovzdávať nadobudnuté vedomosti ďalej. Kurz pána Mgr. Jelínka môžem vrelo odporučiť všetkým, ktorí sa chcú v danej oblasti vzdelať aj tým, ktorí chcú v tomto odbore pracovať. Tento kurz je podľa môjho názoru svojim širokým záberom najobsiahlejším z ponuky na slovenskom trhu.