Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny
Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.
Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.
V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:
Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.
Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.
Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.
Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.
Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.
Kateřina Pecková
Veľmi si vážim profesionalitu Mgr. Martina Jelínka a vynikajúce spracovanie a organizáciu kurzu. Som nadmieru spokojná so všetkým, čo kurzy obnáša a hlavne s akou pohodou. Teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.
Som šťastná a nesmierne vďačná, že som získala dar a možnosti šíriť medzi verejnosť zdravie, krásu a výživu – ako podporu kvalitného a plnohodnotného života. Ku kurzom pána Mgr. Martina Jelínka som sa dostala cez jeho knihy a prednášky, ktoré sú TOP, odborné, zaujímavé, praktické, pútavé a jednoduchou formou prevediteľné do bežného života obyčajných ľudí. Po prečítaní knihy „Výživa pri zhubných ochoreniach“ som chcela ďalšiu, a tak som sa plynule ocitla v on-line kurzoch ATAC. WOW - to bolo presne to, čo som potrebovala. V pohodlí svojho domu, v časoch a tempe, kedy a ako sa to človeku hodí, bez stresu a dochádzania. Kurzy odporúčam každému bez rozdielu. Zaradila by som ich ako povinnú školskú dochádzku a povinný predmet. Vyhovuje mi rozsah učiva, odbornosť, praktická časť kurzov (výuková hra), testovacia časť, videá, ale aj poradňa pre študentov, ktorá je veľmi prínosným prvkom. Spôsob stravovania, ktorý sama preferujem a súčasne aj odovzdávam ďalej nádherne rezonuje s celým kurzom a podstatou pána Jelínka. Kurzy sú postavené na veľmi pevných a stabilných základoch – tj na PESTROSTI, VYVÁŽENOSTI, KVALITNÝCH POTRAVINÁCH, kedy všetko musí ladiť s konkrétnymi potrebami jednotlivca. Pracujem s ľuďmi trpiacimi histamínovou intoleranciou (sama mám túto HIT nálepku), potravinovými alergiami, ekzémami, tráviacimi problémami atď. av tomto oore je skutočne veľkou výzvou nastaviť jedálniček tak, aby strava bola vyvážená a chutná. Aké potraviny preferovať a akým by sa mal postihnutý človek naopak vyhýbať. Aký výživový štýl použiť pri prevencii a vzniku rôznych problémov... Osobné a negatívne skúsenosti v oblasti medicíny, farmaceutického priemyslu a nutričných poradcov mi pomohli otvoriť si svoju vlastnú prax a pán Mgr. Martin Jelínek mi dodal ďalšie potrebné vedomosti a know-how v podobe úžasných ATAC kurzov.
Mgr. Věra Stádníková
Kurz výživového poradenstva u pána Martina Jelínka nie je len o jedle, ale o celkovom prístupe k telu, mysli a nášmu životnému štýlu. Obsahuje aj východné poňatie výživy z pohľadu Áyurvédy a Tradičnej čínskej medicíny a funkčne ich prepája s naším západným štýlom života. Zdôrazňuje potrebu vytvárať harmóniu medzi jedlom a naším životom celkovo, tak aby to bolo zároveň príjemné a na žitie. Ako veľmi mi toto hovorí z duše! Aj pri objeme učiva, ktorý predčil moje očakávania, som cítila pri štúdiu pohodu. Veľmi si vážim podporu zo strany Martina Jelínka pri štúdiu aj po dokončení kurzu.