Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny
Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.
Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.
V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:
Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.
Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.
Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.
Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.
Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.
Ľubica Majerová
Kurz Martina Jelínka je to najlepšie, čo som si mohla vybrať, pretože si myslím, že je to najkvalitnejší kurz v oblasti výživy a poradenstva.Štúdium online mi vyhovovalo, práca so stránkou je jednoduchá a prehľadná a hra ZOF je veľmi poučná. Informácie, ktoré som sa naučila počas kurzu, budem využívať počas celého života, je to veľmi dobrý základ pre ďalší rozvoj v oblasti zdravej výživy. Ďakujem pánovi Jelínkovi za ochotu podeliť sa s nami ostatnými o svoje cenné vedomosti a skúsenosti.
Lisa Nosková, DiS.
Kurz som si vybrala, pretože ma zaujímajú alternatívne spôsoby stravovania a chcela som sa dozvedieť viac o výžive všeobecne. Vzhľadom k tomu, že veľa cestujem av Čechách som obmedzenú dobu, bol pre mňa on-line kurz dokonalé riešenie. Štúdium ma nielen bavilo, ale predčilo moje očakávania. Veľmi ďakujem pánovi Jelínkovi za jeho holistický, osobitý a profesionálny prístup. Tiež si veľmi cením, že po absolvovaní kurzu máme stále prístup k online poradni. Celý kurz ma veľmi obohatil a zmenil mi život k lepšiemu. Vrelo odporúčam!!
Ing. Irena Kašpárková, PhD.
Absolvovaním kurz Poradca pre výživu a suplementáciu som získala množstvo podrobných informácií. Páčilo sa mi hlavne to, že konečne bola problematika vysvetlená aj po chemickej stránke, čo mi v rade publikácií, ktoré som prečítala, chýbalo. Nakoniec mi niekto vysvetlil, prečo to tak je. Nájde sa v ňom naozaj každý, odborník aj laik. Veľa vecí som si vďaka dobre zostaveným testom a metóde myšlienkových máp dokázala natrvalo zapamätať. Poradenstvo sa budem naďalej venovať ako výživový poradca v posilňovni pre ženy. Myslím, že som si vybrala dobre – tento kurz má ohlas a ja dúfam, že mu budem robiť dobrú reklamu.