Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.

Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.

Vplyv stravy na vznik únavovej zlomeniny

V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:

Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.

Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.

Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.

Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.

Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Eva Šulcová

Zúčastniť sa kurzu Výživový poradca Atac bolo skvelé rozhodnutie. Kurz ponúka neuveriteľné množstvo informácií spojených s overením vedomostí v podobe testov, ktoré ma donútili sa do tém naozaj začítať a snažiť sa porozumieť a skvelou hrou, ktorá ponúka užásnu príležitosť uviesť nadobudnuté informácie rovno do jedálnička. Rada by som sa pánovi Jelínkovi a celému jeho tímu poďakovala a popriala mnoho spokojných študentov.

Markéta Rožanská

Pred pár rokmi som dosiahla strednodobý vek, kedy sa telo mení a táto zmena je často spojená s nekontrolovateľným nárastom tukovej hmoty. Toto sa stalo aj môjmu telu, a aj napriek tomu, že som vždy veľa športovala a myslela si, že sa stravujem „zdravo“, nárast tukovej hmoty sa nedarilo zastaviť. Po pár mesiacoch hľadania, ako rozumne upraviť stravovanie bez toho, aby som musela držať diéty, som natrafila na pojem „vyvážená strava“, ktorý znel vierohodne. Zásady vyváženého stravovania som začala praktizovať a tvorba tukovej hmoty sa nielen zastavila, ba dokonca všetok prebytočný tuk z môjho tela postupne zmizol. Nahliadnutie do neuveriteľného vesmíru našej črevnej mikroflóry ma zaujalo natoľko, že som sa rozhodla tejto téme venovať profesionálne a hľadala nejaké vhodné kurzy, kde by som si nadobudnuté vedomosti potvrdila. Ďakujem osudu, že som našla kurzy ATAC pána Martina Jelínka, v ktorých som si vedomosti nielen potvrdila, ale neuveriteľným spôsobom aj rozšírila. Pôvodnou profesiou som analytický chemik a cez 20 rokov pracujem vo farmaceutickom priemysle. Na telá klientov pozerám podobne, ako na farmaceutickú továreň - aby bolo možné vyrobiť kvalitné lieky, musia sa do továrne neustále dodávať rôzne kvalitné suroviny v správnych množstvách. A rovnako tak je to aj s ľudským telom – tiež mu musíme dodávať kvalitné živiny v správnych množstvách, inak nemôže správne a zdravo fungovať. Na rozbory jedálnych lístkov svojich klientov veľmi rada využívam aplikáciu ZOFapp, vďaka ktorej môžem nahliadnuť na množstvo a druhy prijímaných živín naozaj detailne a klientom potom veľmi konkrétne odporučiť, čo im v strave chýba alebo naopak prebýva. Veľkou výhodou tiež je, že sa môžem stále vracať k jednotlivým lekciám kurzov ATAC a čerpať z nich. Spolupráca s jednotlivými klientmi a často sa opakujúce rovnaké problémy a rovnaké otázky ma viedli k rozhodnutiu spísať e-book „Základy vyváženého stravovania alebo 8 prehľadných rád, ako upraviť stravovanie navždy (a svojmu telu pritom počúvať)“. Svoje vzdelanie som si následne rozšírila o profesijnú kvalifikáciu „Lektor ďalšieho vzdelávania“ - zmysluplné a logické zásady vyváženej stravy a jej priameho vplyvu na zdravie ďalej odovzdávam aj prostredníctvom rôznych kurzov či seminárov.

Výživové centrum Prima hubnutí

Za 8 rokov, čo sa venujeme naplno výživovému poradenstvu, pod naším vedením klienti schudli už viac ako 62 000 kg. Vo chvíli, keď prijímame výživového poradcu do nášho tímu, ktorý pracuje s klientmi v našom mene, je veľmi dôležito, aby sme sa mohli spoľahnúť, že vyberáme dostatočného profesionála so znalosťami a ideálne aj praxou. V minulosti sme svojim poradcom kurzy ATAC odporúčali, v súčasnej dobe sú pre spoluprácu nevyhnutnou podmienkou. Okrem cenných znalostí sa poradcovia naučia hlavne to, ako spolu jednotlivé informácie súvisia a zároveň ako vhodne suplementovať. V kurzoch ATAC Mgr. Jelínka vieme, že prístup je nestranný a ako majitelia poradne ich môžeme 100% odporučiť.