Úvod / Čo sa u nás študuje / Únavové zlomeniny

Únavové zlomeniny sú zranenia, ktoré postihujú v najväčšej miere športovcov. Hlavnou príčinou vzniku je neprimeraná fyzická záťaž, v rámci ktorej nezvláda kostné tkanivo regenerovať. Vznikajú mikrotrhliny, ktoré sa z dôvodu chronického preťaženia vyskytujú najčastejšie na dolných končatinách, a to na kostiach lýtkovej, holennej a záprstných kostičkach nohy.
Športovci (dominantne atletika, behy, volejbal, tenis, basketbal, tanec) sú síce skupinou najviac postihnutou, zďaleka ale nie jedinou. Tieto nepríjemné zranenia sa pomerne často objavujú v celom rade ďalších situácií.
Preťaženie kostí sa môže objaviť napr. z dôvodu nekvalitnej obuvi alebo nerovnováhy postavenia kostí nožnej klenby (vysoká alebo nízka klenba).
Pomerne hojne sa objavujúcou príčinou sú rôzne formy porúch príjmu potravy, ktorými (nielen športujúca) populácia trpí stále častejšie.
U niektorých jedincov to môže byť na prvý pohľad zanedbateľný faktor v podobe obmedzeného pohybu na slnku, kedy nedochádza k dostatočnej tvorbe vitamínu D3, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ukladaní vápnika do kostí. V spojení s nevyváženou stravou (ako zdroje D3) takáto situácia vedie k ľahšej lámavosti kostí.
S poruchou metabolizmu vápnika a vitamínu D3 priamo súvisí vznik osteoporózy, kedy z dôvodu odvápňovania kostí dochádza k ich ľahkej a častej lámavosti.
Ďalšími pomerne častými príčinami vzniku únavových zlomenín sú výkyvy v hormonálnej regulácii. Tieto sa najčastejšie týkajú ženskej populácie, a to v období klimaktéria, prípadne sa takto môžu prejavovať aj vedľajšie účinky užívanej antikoncepcie.
Nemalý vplyv na pevnosť kostí má aj fajčenie.
V dlhodobej koncepcii stravovania majú najväčší vplyv nasledujúce faktory:
Množstvo a kvalita bielkovín.
Obsah bielkovín vrátane ich kvality ovplyvňuje ukladanie proteínov do kostnej hmoty. V celodennom stravovacom režime sa preto oplatí nastaviť taký príjem bielkovín, ktorý zodpovedá individuálnym potrebám každého človeka.
Obsah a pomer vápnika a fosforu v strave.
Tieto dva prvky rozhodujú o kvalite mineralizácie kostí najväčšou mierou. Výraznejší odklon od ich odporúčaných denných dávok (či ich vzájomných pomerov) sa prejaví zoslabovaním štruktúry kostí, ktoré sa tak pri neprimeranej námahe ľahšie lámu.
Príjem vitamínu D3
Kalciferol (vit. D3) vzniká v koži pri jej vystavovaní slnečnému žiareniu. Nemalú časť tejto látky je ale možné prijímať aj stravou (bohatými zdrojmi sú napr. mliečne výrobky, pečeň, ryby…). Pri deficite tejto látky sa vápnik – jeden z najdôležitejších minerálov rozhodujúcich o pevnosti kostí ukladá do kostnej hmoty v nedostatočnom množstve.
Obsah antinutričných látok.
Niektoré antinutričné látky (konkrétne skupina fytátov a oxalátov) majú schopnosť výrazne znižovať vstrebávanie vápnika zo stravy. Dlhodobú koncepciu stravovania je preto výhodné plánovať tak, aby zastúpenie týchto zložiek v jedálničku bolo čo najnižšie.
Naplánovať dlhodobý jedálniček tak, aby zahŕňal všetky dôležité nutričné faktory majúce vplyv na pevnosť kostí (so snahou predísť vzniku únavových zlomenín), je štandardom, s ktorým študenti našich kurzov odchádzajú do praxe. Pozornosť zameriavajú pri tvorbe stravovacích režimov na výučbovej aplikácii ZOF predovšetkým na zaistenie dostatku bielkovín, kľúčových minerálov a vitamínu D3, a súčasne na elimináciu niektorých antinutričných látok. Strava má tu vplyv ako na preventívnej úrovni, tak aj ako neoddeliteľná súčasť snahy o riešenie vzniknutej situácie.
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.
O vzdelávacom programe ATAC som sa dozvedel z vlastnej iniciatívy z jeho internetovej on-line propagácie webových stránok. Z hľadiska vlastných intuitívnych preferencií som logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sebe nejakú predstavu, na základe ktorej potom podvedome selektujeme, čo je pre nás prínosné. Síce som nedostal žiadne odporúčania, ale ATAC úplne prirodzene "prešiel" mojím sitom. Martin Jelínek sa prezentuje na vysokej odbornej úrovni. Má široký multidisciplinárny rozhľad a okrem svojho odborového renomé sa prezentuje jasne, zrozumiteľne a predovšetkým atraktívnou formou. Vo veľmi širokom spektre ponúk som mohol nájsť množstvo programov, kurzov a projektov, ktoré komplexne pokrývajú takmer všetky oblasti zdravej výživy, metabolizmu a všeobecne filozofiu stravovania spájajúcej fyzické a psychické aktivity. Konkrétne aplikácia ZOF poskytuje snáď všetok servis aktivít a sprievodných efektov sprevádzajúci denný režim stravovania (a to od samotného nákupu, prípravy, receptov na varenie, konzumáciu, energetického príjmu, výdaja a celkovej dlhodobej analýze s rôznymi typmi exportov). Vychádza z toho, že naše stravovanie je zaťažené sociálnymi aspektmi a rutinnými vzorcami. Ponúkané kurzy neposkytujú iba informácie v oblasti výživového poradenstva, ale aj v kategórii podnikania, PR a manažmentu. Keďže oceňujem multidisciplinárny a flexibilný prístup v každej problematike ľudského organizmu (fyziológia, anatómia, psychológia atď.) a ako sa všetko premieta do osobného života, tak si veľmi vážim aj spôsob, akým Martin Jelínek a celý jeho kolektív komunikuje s klientmi a zákazníkmi. Veľmi si vážim osobný prístup, ústretovosť, otvorenosť aj celkovú energiu, ktorú do celkovej problematiky to investujú. Z toho všetkého je jasné, že je to životné povolanie.
Jaroslava Hudcová
Kurzy Mgr. Martina Jelínka som si vybrala po prečítaní referencií a zhliadnutie krátkeho ukážkového videa. Martin Jelínek je veľký odborník vo zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Jeho znalosti Tradičné Čínske medicíny, Ajurvédy a ostatných smerov sú obrovské. Prihlásila som sa do kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, bola som milo prekvapená jeho profesionálnym prístupom. Kurz trvá 6 mesiacov, počas ktorých získate veľa znalostí a informácií, ktoré vám majú pomôcť pri rozjazde podnikania v oblasti zdravej výživy a zmeny životného štýlu. Rada by som poďakovala lektorovi Martinovi Jelínkovi za jeho profesionálny prístup k svojim žiakom, má môj veľký obdiv za svoje neskutočné znalostí v oblasti zdravého stravovanie. Dnes už chápem, že krátkodobé kurzy, ktoré sú k dispozícii u iných spoločností, sa kvalitou získaných vedomostí nemôžu rovnať.
Blanka Bartošová
Výžive a doplnkom stravy sa venujem už viac ako 7 rokov. Ale stále som mala pocit, že mi niečo chýba na prepojenie a dokonalé pochopenie tejto problematiky. Na štúdium som sa odhodlávala dlho, pretože mám deti a časovo som nestíhala ešte niekam jazdiť. Keď som objavila možnosť študovať výživu online, bolo rozhodnuté. Som veľmi rada, že som si vybrala polročný kurz, pretože som mala dostatok priestoru toľko informácií vstrebať a naučiť sa s nimi pracovať. Všetko sa mi krásne prepojilo a začalo dávať zmysel a našla som veľa odpovedí na moje podvedomé otázky, ktoré mi bránili sa práci poradcu plne venovať. Kurz je pripravený úplne dokonale, intuitívne a prirodzene. Ten pol rok v kurze a ďalšie mesiace v pokračovacích kurzoch by som prirovnala prvému roku života dieťaťa, ktoré sa všetko učí s ľahkosťou, radosťou, robí veľké pokroky a učí sa systémom pokus a omyl ( to som cítila hlavne pri zostavovaní jedálnych lístkov v hre ZOF). Páčilo sa mi na kurzu, že to neboli len informácie a tabuľky, ale bola v každej lekcii vždy cítiť dôležitosť na individualitu človeka. Obdivujem pána Mgr. Jelínka za jeho prácu, prístup a ako zvláda ešte rýchlo reagovať na prípadné individuálne otázky cez email. Veľmi za všetko ďakujem a vrelo odporúčam.