Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Tinnitus

Tinnitus

Tinitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života, pretože komplikuje možnosť sústrediť sa na každodenné aktivity. Postihnutí tak trpia nielen psychicky, ale z dôvodu nekvalitného spánku aj fyzicky.

Odhaduje sa, že rôzne ušné šelesty postihujú približne 17 % celosvetovej populácie.

Príčiny vzniku sú rôzne, najčastejšie sú lokalizované vo vnútornom uchu, na sluchových dráhach, v krčnej chrbtici alebo priamo v mozgu. Nedostavujú sa náhodne, ale sú dôsledkom:

  • nadmerného zaťaženia sluchu,
  • dlhodobého pobytu človeka v hlučnom prostredí,
  • jeho stresovej expozície,
  • prepracovanosti apod.

Môžu vznikať aj v dôsledku niektorých metabolických a endokrinologických chorôb (diabetes, poruchy štítnej žľazy), prípadne sú ich príčinou hormonálne zmeny.

Postihnutý by sa mal podrobiť dôkladnému ORL vyšetreniu. V konkrétnych prípadoch je nevyhnutné absolvovať RTG, magnetickú rezonanciu, metabolické, endokrinologické, eventuálne očné vyšetrenie.

Terapia tinnitu je individuálna, najčastejšie sa zameriava na:

1. Podávanie vazoaktívnych liečiv (látok, ktoré ovplyvňujú priesvit ciev priamym pôsobením na hladkú svalovinu cievnej steny),

2. Terapiu šumom s nízkou intenzitou.

Vplyv stravy na tinnitus

Niektoré živiny majú pozitívny vplyv na sluchový aparát. Bežne sa pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, ktorý má schopnosť regenerovať periférne nervy,

2. Príjmom látok, ktoré zvyšujú prítok krvi do vnútorného ucha a zlepšujú prenosy signálov. Ide napríklad o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitné sú považované štandardizované na obsah ginkgoflavonoidov a terpénových laktónov.

Ďalej má v strave zmysel sledovať zastúpenie vápnika a horčíka, kde tieto prvky ovplyvňujú fungovanie nervovej sústavy.

Tinnitus je špecifický zdravotný problém, na ktorého priebeh nemá kvalita a koncepcia stravy preukázaný priamy a súčasne zásadný vplyv. Malou, ale svojím významom dôležitou výnimkou sú vyššie uvádzané látky používané pri podpornej terapii. Tejto téme sa bližšie venujeme v kurze Poradca pre výživu, kde študenti riešia, akým spôsobom zaistiť dostatočný príjem účinných látok. Súčasťou výučby je preto aj pomerne rozsiahla oblasť doplnkov stravy s cieľom naučiť sa rozlišovať skutočne kvalitné produkty, ktoré sú dostupné na trhu.
Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Taťána Juřicová

Hoci som už mala za sebou kurz, ktorý mi oprávňoval na vykonávanie pracovnej činnosti Poradcu pre výživu, mala som pocit, že nadobudnuté znalosti sú nedostačujúce a hľadala som ďalší zdroj informácií. Kurz Mgr. Martina Jelínka ďaleko presiahol moje očakávania. Bola to nielen komplexnosť informácií, ale aj osobnosť lektora a spôsob výučby – samoštúdium a spoločné stretávanie, pri ktorom som sa vždy dozvedela ešte niečo málo navyše, čo v študijných článkoch nebolo. Veľmi oceňujem aj možnosť ďalšej spolupráce a poradenstva pána Jelínka v prípadoch, keď si nebudem istá, aby som neublížila. Je skvelé mať aj naďalej podporu takého odborníka.

Petra Glogarová

Veľké poďakovanie patrí pánovi Mgr. Jelínkovi za odborne vedený kurz, profesionalitu, ochotu a ústretový prístup ku všetkým klientom. Všetkým, ktorí sa zaujímajú o problematiku zdravého životného štýlu, návštevu kurzu a čítanie kníh vrelo odporúčam.

RNDr. Růžena Šimková

Vzhľadom na vysoký výskyt zdravotných komplikácií spôsobených nevhodným stravovaním sme ako absolventi tohto kurzu schopní účinne tieto problémy riešiť. Veľmi zábavnou a účinnou formou sa ukázala metóda štúdia založená na tvorbe myšlienkových máp, ktorých obsah sa skvele pamätá.