Kurzy ATAC

Úvod / Čo sa u nás študuje / Tinnitus

Tinnitus

Tinitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života, pretože komplikuje možnosť sústrediť sa na každodenné aktivity. Postihnutí tak trpia nielen psychicky, ale z dôvodu nekvalitného spánku aj fyzicky.

Odhaduje sa, že rôzne ušné šelesty postihujú približne 17 % celosvetovej populácie.

Príčiny vzniku sú rôzne, najčastejšie sú lokalizované vo vnútornom uchu, na sluchových dráhach, v krčnej chrbtici alebo priamo v mozgu. Nedostavujú sa náhodne, ale sú dôsledkom:

  • nadmerného zaťaženia sluchu,
  • dlhodobého pobytu človeka v hlučnom prostredí,
  • jeho stresovej expozície,
  • prepracovanosti apod.

Môžu vznikať aj v dôsledku niektorých metabolických a endokrinologických chorôb (diabetes, poruchy štítnej žľazy), prípadne sú ich príčinou hormonálne zmeny.

Postihnutý by sa mal podrobiť dôkladnému ORL vyšetreniu. V konkrétnych prípadoch je nevyhnutné absolvovať RTG, magnetickú rezonanciu, metabolické, endokrinologické, eventuálne očné vyšetrenie.

Terapia tinnitu je individuálna, najčastejšie sa zameriava na:

1. Podávanie vazoaktívnych liečiv (látok, ktoré ovplyvňujú priesvit ciev priamym pôsobením na hladkú svalovinu cievnej steny),

2. Terapiu šumom s nízkou intenzitou.

Vplyv stravy na tinnitus

Niektoré živiny majú pozitívny vplyv na sluchový aparát. Bežne sa pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, ktorý má schopnosť regenerovať periférne nervy,

2. Príjmom látok, ktoré zvyšujú prítok krvi do vnútorného ucha a zlepšujú prenosy signálov. Ide napríklad o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitné sú považované štandardizované na obsah ginkgoflavonoidov a terpénových laktónov.

Ďalej má v strave zmysel sledovať zastúpenie vápnika a horčíka, kde tieto prvky ovplyvňujú fungovanie nervovej sústavy.

Tinnitus je špecifický zdravotný problém, na ktorého priebeh nemá kvalita a koncepcia stravy preukázaný priamy a súčasne zásadný vplyv. Malou, ale svojím významom dôležitou výnimkou sú vyššie uvádzané látky používané pri podpornej terapii. Tejto téme sa bližšie venujeme v kurze Poradca pre výživu, kde študenti riešia, akým spôsobom zaistiť dostatočný príjem účinných látok. Súčasťou výučby je preto aj pomerne rozsiahla oblasť doplnkov stravy s cieľom naučiť sa rozlišovať skutočne kvalitné produkty, ktoré sú dostupné na trhu.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Zdenka Vlčková

Som spokojná nielen s kvalitou a formou kurzu, ale aj s možnosťou ďalšej spolupráce ako s p. Mgr. Jelínkom, tak aj s ostatnými kolegami. Je to veľkým profesným prínosom.

Ing. Martin Pala

Výživa a zdravý životný štýl ma zaujíma už niekoľko rokov. Po doštudovaní potravinárskej chémie a biotechnológie na fakulte chemickej v Brne, kde nám téma výživy bola iba načrtnutá, som hľadal kurz, ktorý by ma posunul zase o kúsok ďalej. Kurz Mgr. Martina Jelínka ma zaujal predovšetkým vďaka jeho komplexnému pohľadu na problematiku výživy (prepojenie západnej vedy a princípov východných filozofií). Vďaka tomuto kurzu som začal vnímať zdravie z viacerých uhlov pohľadu a zaujal ma tiež holistický prístup , ktorý zdôrazňuje pohľad na celého človeka, vrátane emócií a prostredia v ktorom sa pohybujeme. Štúdium bolo zábavné vďaka tvorbe myšlienkových máp a oceňujem tiež veľa praktických pripomienok. Kurz splnil úplne moje očakávania, ďakujem.

Ladislav Škárka

Už predtým som sa venoval tomuto odboru a chcel som si ďalej rozšíriť obzory. Vďaka pánovi Mgr. Martinovi Jelínkovi som zistil, aké som mal medzery a teraz môžem oveľa lepšie poradiť svojim klientom aj rodine. Celý kurz bol veľmi dobre vedený. Teším sa, keď budem mať príležitosť absolovať ďalší z ponúkaných kurzov.