Kurzy ATAC

Tinnitus

Tinitus

Tinnitus (z latinského tinnire – znieť) označuje celý rad zvukov, ktorý postihnutý vníma len subjektívne. Tento problém bežne pretrváva dlhodobo a výrazne ovplyvňuje kvalitu života, pretože komplikuje možnosť sústrediť sa na každodenné aktivity. Postihnutí tak trpia nielen psychicky, ale z dôvodu nekvalitného spánku aj fyzicky.

Odhaduje sa, že rôzne ušné šelesty postihujú približne 17 % celosvetovej populácie.

Príčiny vzniku sú rôzne, najčastejšie sú lokalizované vo vnútornom uchu, na sluchových dráhach, v krčnej chrbtici alebo priamo v mozgu. Nedostavujú sa náhodne, ale sú dôsledkom:

  • nadmerného zaťaženia sluchu,
  • dlhodobého pobytu človeka v hlučnom prostredí,
  • jeho stresovej expozície,
  • prepracovanosti apod.

Môžu vznikať aj v dôsledku niektorých metabolických a endokrinologických chorôb (diabetes, poruchy štítnej žľazy), prípadne sú ich príčinou hormonálne zmeny.

Postihnutý by sa mal podrobiť dôkladnému ORL vyšetreniu. V konkrétnych prípadoch je nevyhnutné absolvovať RTG, magnetickú rezonanciu, metabolické, endokrinologické, eventuálne očné vyšetrenie.

Terapia tinnitu je individuálna, najčastejšie sa zameriava na:

1. Podávanie vazoaktívnych liečiv (látok, ktoré ovplyvňujú priesvit ciev priamym pôsobením na hladkú svalovinu cievnej steny),

2. Terapiu šumom s nízkou intenzitou.

Vplyv stravy na tinnitus

Niektoré živiny majú pozitívny vplyv na sluchový aparát. Bežne sa pracuje s:

1. Vyššími dávkami vitamínu E, ktorý má schopnosť regenerovať periférne nervy,

2. Príjmom látok, ktoré zvyšujú prítok krvi do vnútorného ucha a zlepšujú prenosy signálov. Ide napríklad o extrakty z ginkgo biloba, kde za kvalitné sú považované štandardizované na obsah ginkgoflavonoidov a terpénových laktónov.

Ďalej má v strave zmysel sledovať zastúpenie vápnika a horčíka, kde tieto prvky ovplyvňujú fungovanie nervovej sústavy.

Tinnitus je špecifický zdravotný problém, na ktorého priebeh nemá kvalita a koncepcia stravy preukázaný priamy a súčasne zásadný vplyv. Malou, ale svojím významom dôležitou výnimkou sú vyššie uvádzané látky používané pri podpornej terapii. Tejto téme sa bližšie venujeme v kurze Poradca pre výživu, kde študenti riešia, akým spôsobom zaistiť dostatočný príjem účinných látok. Súčasťou výučby je preto aj pomerne rozsiahla oblasť doplnkov stravy s cieľom naučiť sa rozlišovať skutočne kvalitné produkty, ktoré sú dostupné na trhu.

Čo hovoria o štúdiu naši absolventi

Andrea Vangorová

Keďže som zo Slovenska, urobila som si prieskum o tom, ako sa stať výživovým poradcom, pretože som na Slovensku nenašla podobný kurz, ktorý by sa tejto problematike venoval do hĺbky. Všetky kurzy trvajú maximálne 1 mesiac a myslím si, že ak sa chcem venovať poradenstvu profesionálne, určite to nestačí. ATAC ma zaujal svojím prístupom k online vzdelávaniu, krásnou grafikou, prehľadnosťou a samozrejme holistickým prístupom. Ani šesťmesačné štúdium nie je úplnou bodkou za vzdelávaním, ale už je to dobrý začiatok, s ktorým sa dá začať.Okrem iného som sa celý život venovala pohybu v rôznych formách, cez gymnastiku, tanec, aerobik a pred niekoľkými rokmi som absolvovala aj kurz trénera fitness a aerobiku, tabatu, pilates a kalanetiku. Je teda prirodzené, že som neustále sledoval aj vplyv stravy na svoje telo. Prečítala som všetko, vyskúšala rôzne "osvedčené" recepty na chudnutie a postupne som v obchodoch našla potraviny, ktoré boli základom stravy už našich starých rodičov. Odmietam diéty, pretože varenie, experimentovanie, aranžovanie taniera a samotné jedlo sú mojou vášňou. Tento kurz ma len utvrdil v presvedčení, že vyvážená strava a správna životospráva v kombinácii s neustálym pohybom sú to pravé pre imunitu nášho organizmu, ktorá sa nám odvďačuje napríklad tým, že je neustále vystavená náporu vírusov, ale ja naďalej chodím s úsmevom a bez zábran.

Ing. Radomila Unarová

Dlhodobé vzdelávanie pod vedením Mgr. Martina Jelínka je pre mňa veľkým ľudským aj odborným prínosom. Absolvovala som takmer všetky kurzy, dlhodobé aj jednorazové. Vďaka nim sa stále dozvedám nové informácie a upevňujem tie zažité. Všetky nadobudnuté vedomosti úspešne uplatňujem vo svojej každodennej praxi. Rozhodne môžem odporučiť všetkým, ktorí majú záujem sa v oblasti výživy laicky alebo odborne orientovať.

Rudolf Novák

Odvtedy, čo aktívne prevádzkujem posilňovanie, som sa musel začať ešte viac zaujímať o to, čo do svojho tela vkladám a aké to má dopady na jeho fungovanie. A tu začala moja cesta k zdravému životnému štýlu. Uvedomil som si zásadný vplyv stravy na naše zdravie. Vypočul som mnoho názorov, prečítal som stovky teórií a pozrel som si mnoho dokumentov. Postupom času som sa však dostal do bodu, kedy som si uvedomil, že sa chcem vo svojom bádaní posunúť ďalej a hlavne si všetky veci v hlave poriadne utriediť, pretože som zo všetkých tých názorov mal akurát poriadny zmätok. Vyslobodením pre mňa bolo až absolvovanie kurzu Poradca pre výživu a suplementáciu, kde som si uvedomil dôležitosť holistického pohľadu na stravovanie, zohľadnenie individuality a tiež rešpektovanie východných filozofií TČM a Ajurvédy. Zo začiatku som mal obavy, že z hľadiska rozsiahlosti kurzu, bude informácií až príliš a ja nezvládnem všetko dostatočne vstrebať. Opak bol ale pravdou a na konci kurzu mi všetko takzvane docvaklo a získal som komplexný pohľad na výživu. Pán Mgr. Jelínek je veľký profesionál a dokáže sa na každú potravinu, situáciu alebo názor pozrieť komplexným spôsobom as otvorenou mysľou. Veľmi si tiež vážim jeho priateľského prístupu a ochote zodpovedať akékoľvek nejasnosti. Kurzy ATAC vrelo odporúčam všetkým, ktorým nie je ľahostajné ich zdravie.