📅 15. 5. 2022 Mgr. Martin Jelínek
Bielkoviny sú zložkou, ktorej množstvo sa pri kontrole kvality jedálnička sleduje väčšinou na prvom mieste. V praxi sa ukazuje, že aj napriek tomu, akú zásadnú úlohu pre metabolizmus hrajú, s nimi väčšina populácie vo svojom stravovaní pracuje zle.
Sledovanie množstva bielkovín v strave je dôležité z celého radu dôvodov:
Nastaviť ich optimálne množstvo v celodennom jedálničku nie je nijako ťažké, štandardne sa odporúča 15-20 % z celkového energetického príjmu.
Častým javom v západnej spoločnosti je ich prebytok, ktorý zbytočne zaťažuje metabolizmus a sčasti podporuje nárast tukových zásob. Najčastejšou chybou je ale ich rozloženie v priebehu dňa. Väčšina ľudí má vo zvyku konzumovať nízkoproteínové raňajky, s obedom podiel bielkovín zvýšiť a na večeru si veľkoryso naložiť ešte väčšiu dávku. Ukazuje sa, že aj v situáciách, keď celkový denný príjem bielkovín zodpovedá odporúčanému štandardu, má ich odlišné zastúpenie v chodoch oveľa horší vplyv na podporu svalového metabolizmu, než ich rovnomerné rozloženie v priebehu celého dňa.
Rozdiel je skutočne zásadný. Výskum vykonaný americkými vedcami zistil, že pokiaľ sa v každom hlavnom chode v priebehu dňa bude nachádzať približne rovnaké množstvo bielkovín, zvýši sa syntéza svalových bielkovín v porovnaní so situáciou, keď je raňajky proteínovo chudobné a večere naopak bohaté, až o 25 %. [1] Táto informácia má pre veľa ľudí nemalú hodnotu, jej potenciál využijú nielen športovci túžiaci po zvýšení fyzickej výkonnosti a podpore regeneračných pochodov.
Realizovať takú zmenu nie je vôbec ťažké. Vyžaduje iba snahu o kontrolu množstva potravín bohatých na bielkoviny v jednotlivých chodoch. Pokiaľ je človek zvyknutý na ľahké raňajky s veľmi nízkym podielom bielkovín, mal by začať hľadať cestu, akými potravinami spestriť ich proteínovú bilanciu.
A naopak pri večeriach, ktoré obsahujú zbytočne vysoké množstvo bielkovín, treba uvažovať, v akom rozsahu znížiť množstvo ich koncentrovaného zdroja, ktorým býva najčastejšie mäso.
Zdroje:
[1] Oxford