📅 7. 4. 2022 Mgr. Martin Jelínek
Orechy sú nutrične veľmi zaujímavou potravinou: Zastupujú pomerne významné množstvo bielkovín (až 20 %), sú zdrojom komplexných sacharidov, poskytujú nemalé množstvo vlákniny, sú aj dôležitým zdrojom niektorých minerálov na čele s horčíkom. Všeobecne sa ale prezentujú ako kľúčový zdroj tukov, kde u prevažnej väčšiny orechov prevažujú nenasýtené formy. To je dôležitá informácia pre všetkých, ktorí sa snažia sledovať kvalitu svojho jedálnička, pretože medzi základné nutričné požiadavky vyváženého stravovania patrí aj sledovanie pomeru medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi. Voľba správnej kombinácie orechov tak umožní znižovať prebytok nasýtených a zvyšovať podiel nenasýtených tukov, čo má pozitívny vplyv na zdravie.
Okrem toho sú ale tuky koncentrovaným zdrojom energie, bežne sa preto prezentujú ako skupina potravín, ktorých množstvo by sme mali v strave obmedzovať predovšetkým s ohľadom na kontrolu telesnej hmotnosti.
20 g (2 polievkové lyžice)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (2 polievkové lyžice,10 kusov)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (2 polievkové lyžice)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (1 1/2 polievkové lyžice,10 kusov)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (2 polievkové lyžice,4 kusy)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (2 polievkové lyžice,10 kusov)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
20 g (2 polievkové lyžice,20 kusov)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Tuky:
Tuky nasýtené:
Tuky nenasýtené:
Pomer nas. : nenás.:
Vláknina:
Vápnik:
Horčík:
Štúdia zverejnená v European Journal of Nutrition [1] zistila, že ľudia, ktorí zaraďujú orechy do svojho jedálnička, s väčšou pravdepodobnosťou znížia nárast hmotnosti a znížia riziko nadváhy a obezity. Výsledky sú veľmi zaujímavé, pretože sa hodnotili údaje o strave a životnom štýle viac ako 373 000 jedincov z 10 európskych krajín vo veku od 25 do 70 rokov počas 5 rokov. V jedálničku sledovaných ľudí sa nachádzali bežne dostupní zástupcovia orechov - arašidy, mandle, lieskové orechy, pistácie a vlašské orechy.
Dôvodov, prečo pravidelná konzumácia týchto vysokoenergetických potravín nevedie k vzniku nadváhy a súčasne môže mať vplyv na pokles hmotnosti, sa ponúka niekoľko:
Orechy sú typicky nízkoglykemickou potravinou s pomerne vysokým podielom vlákniny, ktorá je kľúčovým zdrojom obživy pre črevné mikroorganizmy. Konzumácia orechov tak nespôsobuje zbytočné výkyvy krvnej glykémie, navyše sa predpokladá, že energetická výťažnosť z nich je pomerovo nižšia, než pri konzumácii samotných olejov.