Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zo sveta výživy a zdravia

Jar klope na dvere a s ním aj zmena na tanieri

📅 3. 4. 2022  Mgr. Martin Jelínek    

Prechod z jedného ročného obdobia do druhého býva sprevádzaný množstvom výziev. Organizmus sa začína prebúdzať zo zimného spánku, je nútený sa prispôsobovať zmenám teploty a vlhkosti vzduchu, so zlepšujúcim sa počasím aj zvýšenej pohybovej aktivite. Zaujímavú výzvu mu ale prináša aj zmena na tanieri, ktorá odráža možnosť konzumácie čerstvých potravín typických pre jar a surovín vychádzajúcich svojimi účinkami v ústrety zvýšeným jarným aktivitám.

Jar klope na dvere a s ním aj zmena na tanieri

 

Pozrime sa preto na výhody, ktoré ponúka vybrané potraviny na jarné obdobie:


Pažítka čerstvá

20 g (1/4 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Pažítka je potravina chudobná na energiu, ale bohatá na mikroživiny - vitamíny, minerály a antioxidanty. V kuchyni sa používa predovšetkým ako ozdoba pokrmov. Aj napriek tomu, že jej množstvo na tanieri je nízke, jej pravidelná konzumácia – podobne ako ostatných zástupcov rodu cesnak, kam patrí – vykazuje protirakovinové účinky. [1]

Cibuľka jarná čerstvá

10 g (1 polievková lyžica,1 kus)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Jarná cibuľka je vďačným zdrojom vlákniny, a to predovšetkým rozpustnej, s bohatým zastúpením inulínu. Rovnako ako cesnak aj ona obsahuje množstvo špecifických látok s antimikrobiálnym a protirakovinovým vplyvom. [2]

Reďkovka čerstvá

100 g (1/2 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Z reďkovky sa bežne konzumuje koreň, v kuchyni je možné ale spracovať aj listy (podobne ako špenát). Je fenomenálnym zdrojom celého radu fytoživín (flavonoidy, polyfenoly, teprény, glukozinoláty) so širokým spektrom zdraviu prospešných účinkov. [3]

Žerucha semienka naklíčená

10 g (1 polievková lyžica)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Kľúčené semienka sa používajú predovšetkým ako ozdoba a na dochutenie pokrmov. Sú považované za kľúčový zdroj živín potláčajúcich oxidačný stres, rozvoj zápalu či mutácií vedúcich k nádorovému bujneniu. [4]

Ryža basmati natural

100 g (1/2 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Výhodou ryže basmati je jej ľahká stráviteľnosť a vysoký podiel látok potrebných pre správne fungovanie metabolizmu - predovšetkým vlákniny a niektorých minerálov.

Šošovka červená lúpaná

50 g (1/4 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Šošovka ako typický zástupca strukovín poskytuje predovšetkým dostatok bielkovín. Je fenomenálnym zdrojom vlákniny a draslíka, pozitívne tak ovplyvňuje správanie črevnej mikrobioty a srdcovo-cievneho systému. Lúpaná šošovka prináša aj výhody v podobe podstatne nižšieho zastúpenia antinutričných látok, ktoré sa v najväčšom množstve nachádzajú v obaloch zŕn.

Kapusta biela kvasená

50 g (1/3 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Kvasená kapusta je dobre dostupným zástupcom fermentovaných potravín, ktorých konzumácia zásadným spôsobom podporuje aktivitu črevných mikroorganizmov. Prezentuje sa aj ako dôležitý zdroj vitamínu C a samozrejme vlákniny.

Čaj šípkový

100 ml (1/3 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Plody šípky síce nie sú typicky jarnou potravinou, v sušenej forme sa ale dobre uskladňujú a v jarných mesiacoch vedia byť vďačným zdrojom predovšetkým vitamínu C, ktorý je dôležitou antioxidačnou látkou so širokým spektrom zdraviu prospešných účinkov. [5]

Vývar slepačí

300 ml (1 1/8 šálky)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Mäsokostné vývary sú zdrojom veľmi dobre využiteľných živín (minerálov, bielkovín), ktoré sa do vody dostávajú z pôvodnej suroviny. Ich použitie ako základ pre polievky – najlepšie so zeleninou – vykazuje napríklad protizápalovú aktivitu. [6]

Kefír z tibetskej huby

10 ml (1 polievková lyžica)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

Vitamín C:

Konzumácia tohto kefíru prináša všetky benefity spojené s kvasenými mliečnymi výrobkami. Jeho príprava v domácich podmienkach je jednoduchá a rýchla, jeho príjemne kyslastá chuť dokáže osviežiť a spestriť celý jedálniček.

 

Zdroje:

[1]  WOL

[2]  AACR

[3]  ScienceDirect

[4]  US

[5]  NCBI

[6]  SD