📅 3. 4. 2022 Mgr. Martin Jelínek
Prechod z jedného ročného obdobia do druhého býva sprevádzaný množstvom výziev. Organizmus sa začína prebúdzať zo zimného spánku, je nútený sa prispôsobovať zmenám teploty a vlhkosti vzduchu, so zlepšujúcim sa počasím aj zvýšenej pohybovej aktivite. Zaujímavú výzvu mu ale prináša aj zmena na tanieri, ktorá odráža možnosť konzumácie čerstvých potravín typických pre jar a surovín vychádzajúcich svojimi účinkami v ústrety zvýšeným jarným aktivitám.
Pozrime sa preto na výhody, ktoré ponúka vybrané potraviny na jarné obdobie:
20 g (1/4 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Pažítka je potravina chudobná na energiu, ale bohatá na mikroživiny - vitamíny, minerály a antioxidanty. V kuchyni sa používa predovšetkým ako ozdoba pokrmov. Aj napriek tomu, že jej množstvo na tanieri je nízke, jej pravidelná konzumácia – podobne ako ostatných zástupcov rodu cesnak, kam patrí – vykazuje protirakovinové účinky. [1]
10 g (1 polievková lyžica,1 kus)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Jarná cibuľka je vďačným zdrojom vlákniny, a to predovšetkým rozpustnej, s bohatým zastúpením inulínu. Rovnako ako cesnak aj ona obsahuje množstvo špecifických látok s antimikrobiálnym a protirakovinovým vplyvom. [2]
100 g (1/2 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Z reďkovky sa bežne konzumuje koreň, v kuchyni je možné ale spracovať aj listy (podobne ako špenát). Je fenomenálnym zdrojom celého radu fytoživín (flavonoidy, polyfenoly, teprény, glukozinoláty) so širokým spektrom zdraviu prospešných účinkov. [3]
10 g (1 polievková lyžica)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Kľúčené semienka sa používajú predovšetkým ako ozdoba a na dochutenie pokrmov. Sú považované za kľúčový zdroj živín potláčajúcich oxidačný stres, rozvoj zápalu či mutácií vedúcich k nádorovému bujneniu. [4]
100 g (1/2 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Výhodou ryže basmati je jej ľahká stráviteľnosť a vysoký podiel látok potrebných pre správne fungovanie metabolizmu - predovšetkým vlákniny a niektorých minerálov.
50 g (1/4 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Šošovka ako typický zástupca strukovín poskytuje predovšetkým dostatok bielkovín. Je fenomenálnym zdrojom vlákniny a draslíka, pozitívne tak ovplyvňuje správanie črevnej mikrobioty a srdcovo-cievneho systému. Lúpaná šošovka prináša aj výhody v podobe podstatne nižšieho zastúpenia antinutričných látok, ktoré sa v najväčšom množstve nachádzajú v obaloch zŕn.
50 g (1/3 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Kvasená kapusta je dobre dostupným zástupcom fermentovaných potravín, ktorých konzumácia zásadným spôsobom podporuje aktivitu črevných mikroorganizmov. Prezentuje sa aj ako dôležitý zdroj vitamínu C a samozrejme vlákniny.
100 ml (1/3 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Plody šípky síce nie sú typicky jarnou potravinou, v sušenej forme sa ale dobre uskladňujú a v jarných mesiacoch vedia byť vďačným zdrojom predovšetkým vitamínu C, ktorý je dôležitou antioxidačnou látkou so širokým spektrom zdraviu prospešných účinkov. [5]
300 ml (1 1/8 šálky)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Mäsokostné vývary sú zdrojom veľmi dobre využiteľných živín (minerálov, bielkovín), ktoré sa do vody dostávajú z pôvodnej suroviny. Ich použitie ako základ pre polievky – najlepšie so zeleninou – vykazuje napríklad protizápalovú aktivitu. [6]
10 ml (1 polievková lyžica)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Draslík:
Vápnik:
Horčík:
Vitamín C:
Konzumácia tohto kefíru prináša všetky benefity spojené s kvasenými mliečnymi výrobkami. Jeho príprava v domácich podmienkach je jednoduchá a rýchla, jeho príjemne kyslastá chuť dokáže osviežiť a spestriť celý jedálniček.