📅 30. 3. 2022 Mgr. Martin Jelínek
Je známym faktom, že s rastúcim vekom stúpa riziko rednutia kostí, ktoré vedie k vzniku osteoporózy. Kosti síce môžu krehnúť v akomkoľvek veku, najčastejšie k tomu ale z dôvodu hormonálnych zmien dochádza u žien po menopauze. Tento stav postihuje viac ako 200 miliónov žien na celom svete, čo spôsobuje takmer deväť miliónov zlomenín každý rok. Ide teda o častý problém, pri ktorom vieme, že výživa zohráva svoju úlohu. Pri úpravách stravy sa najčastejšie pracuje s potravinami, ktoré majú schopnosť zvýšiť príjem vápnika a vitamínu D3.
Čerstvou novinkou zo sveta výživy je zistenie, že na potlačenie rizika znižovania hustoty kostí nemajú vplyv len mliečne výrobky a mäsokostné vývary ako bohaté zdroje vápnika, či niektoré tučné potraviny obsahujúce významnejšie množstvo vitamínu D. Pri štúdiách vykonávaných u žien po menopauze sa zistilo, že pravidelná konzumácia sušených sliviek pomáha predchádzať alebo oddialiť stratu kostnej hmoty. [1]
Toto je pomerne prekvapivá informácia, pri ktorej sa hľadá odpoveď na to, čo konkrétne tento účinok vyvoláva. Vedci predpokladajú, že zodpovednosť nesú niektoré bioaktívne látky, ako sú kyselina fenolová, flavonoidy a karotenoidy, ktoré vykazujú vyššiu antioxidačnú aktivitu. Na znižovanie hustoty kostí majú vplyv nižšie hladiny estrogénu typické pre postmenopauzálne obdobie, ktoré môžu vyvolať nárast oxidačného stresu a zápalu vedúceho k oslabeniu kostí. Vo slivkách obsiahnuté látky majú zrejme schopnosť znižovať zápal a oxidačný stres, oi aj spustením zmien v črevnom mikrobiome, ktorý znižuje zápal v hrubom čreve. To potom môže znížiť hladiny prozápalových cytokínov a markerov spôsobených oxidačným stresom.
Štúdie zistili, že konzumácia 100 gramov sušených sliviek (zodpovedá približne 10 kusom) každý deň počas jedného roka zlepšila hustotu kostí v predlaktí a dolnej časti chrbtice sledovaných žien.
20 g (3 1/8 polievkové lyžice,1 2/3 kusu)
Energia kcal:
Bielkoviny:
Sacharidy:
Cukry celkom:
Tuky:
Vláknina:
Vl. rozpustná:
Vl. nerozpustná:
Pomer N : R:
Draslík:
Vápnik:
Horčík: