Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Zo sveta výživy a zdravia

Prekvapivá potravina, ktorá chráni pred úbytkom kostnej hmoty

📅 30. 3. 2022  Mgr. Martin Jelínek    

Je známym faktom, že s rastúcim vekom stúpa riziko rednutia kostí, ktoré vedie k vzniku osteoporózy. Kosti síce môžu krehnúť v akomkoľvek veku, najčastejšie k tomu ale z dôvodu hormonálnych zmien dochádza u žien po menopauze. Tento stav postihuje viac ako 200 miliónov žien na celom svete, čo spôsobuje takmer deväť miliónov zlomenín každý rok. Ide teda o častý problém, pri ktorom vieme, že výživa zohráva svoju úlohu. Pri úpravách stravy sa najčastejšie pracuje s potravinami, ktoré majú schopnosť zvýšiť príjem vápnika a vitamínu D3.

Prekvapivá potravina, ktorá chráni pred úbytkom kostnej hmoty

Čerstvou novinkou zo sveta výživy je zistenie, že na potlačenie rizika znižovania hustoty kostí nemajú vplyv len mliečne výrobky a mäsokostné vývary ako bohaté zdroje vápnika, či niektoré tučné potraviny obsahujúce významnejšie množstvo vitamínu D. Pri štúdiách vykonávaných u žien po menopauze sa zistilo, že pravidelná konzumácia sušených sliviek pomáha predchádzať alebo oddialiť stratu kostnej hmoty. [1]

Toto je pomerne prekvapivá informácia, pri ktorej sa hľadá odpoveď na to, čo konkrétne tento účinok vyvoláva. Vedci predpokladajú, že zodpovednosť nesú niektoré bioaktívne látky, ako sú kyselina fenolová, flavonoidy a karotenoidy, ktoré vykazujú vyššiu antioxidačnú aktivitu. Na znižovanie hustoty kostí majú vplyv nižšie hladiny estrogénu typické pre postmenopauzálne obdobie, ktoré môžu vyvolať nárast oxidačného stresu a zápalu vedúceho k oslabeniu kostí. Vo slivkách obsiahnuté látky majú zrejme schopnosť znižovať zápal a oxidačný stres, oi aj spustením zmien v črevnom mikrobiome, ktorý znižuje zápal v hrubom čreve. To potom môže znížiť hladiny prozápalových cytokínov a markerov spôsobených oxidačným stresom.

Štúdie zistili, že konzumácia 100 gramov sušených sliviek (zodpovedá približne 10 kusom) každý deň počas jedného roka zlepšila hustotu kostí v predlaktí a dolnej časti chrbtice sledovaných žien.

Zaujímavé nutričné hodnoty sušených sliviek [2]:

Slivky sušené

20 g (3 1/8 polievkové lyžice,1 2/3 kusu)

Energia kcal:

Bielkoviny:

Sacharidy:

Cukry celkom:

Tuky:

Vláknina:

Vl. rozpustná:

Vl. nerozpustná:

Pomer N : R:

Draslík:

Vápnik:

Horčík:

 

Tip na švestkový mls

Zdroje:

[1]  PSU

[2]  ZOFapp