Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Skupina dusitanov je pre výrobcov potravín veľmi dôležitá - majú antibakteriálne účinky, slúžia ako stabilizátory farieb (u mäsových produktov zvýrazňujú ich farbu, takýto produkt sa potom lepšie predáva), oi aj zabraňujú oxidácii tukov. Tieto látky sú vo vzťahu k nášmu zdraviu problematické predovšetkým na dvoch úrovniach:
1. Dusitany v kombinácii s niektorými látkami v potravinách vytvárajú tzv. nitrozamíny, ktoré sú silne rakovinotvorné. Niektorí výrobcovia sa snažia tieto účinky znižovať fortifikáciou niektorých antioxidantov (vitamín C, E), tie sú ale prakticky vždy syntetického pôvodu, takže je otázka, či celkový efekt ešte nezhoršujú (z dôvodu prooxidačného účinku).
2. Tieto konzervačné látky majú tendenciu negatívne ovplyvňovať diverzitu črevnej mikrobioty, ich pravidelná konzumácia má tak nepriamy vplyv na fungovanie zdravia (imunitného, hormonálneho, nervového systému a pod.).
Je skutočne v praxi problém kúpiť údeniny bez prítomnosti týchto aditív. V kontexte s týmto je výhodné (ak už musíte údeniny jesť) tieto potraviny vyrábať v domácich podmienkach bez týchto zložiek. Nie je to nijako zložité, navyše finančne zásadne lacnejšie.
Uvažujete správnym smerom, vždy je výhodnejšie sa týmto aditívam v strave vyhýbať.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.