Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
mám otázku o škodlivom aditíve E 250 – Dusitan sodný, ktorý sa ako konzervant vyskytuje v párkoch (tam o kvalite teda pochybujem vždy), ale aj v šunke... A teraz som až posadnutá, prechádzam všetky šunky v obchodoch a nemôžem nájsť žiadnu, ktorá by tento dusitan sodný neobsahovala :-( Či je lepšie šunku obzvlášť pre deti a dojčiace ženy z jedálnička vyradiť? Alebo existuje nejaká bez dusitanu sodného? Ak áno, budem vďačná za tip.

Skupina dusitanov je pre výrobcov potravín veľmi dôležitá - majú antibakteriálne účinky, slúžia ako stabilizátory farieb (u mäsových produktov zvýrazňujú ich farbu, takýto produkt sa potom lepšie predáva), oi aj zabraňujú oxidácii tukov. Tieto látky sú vo vzťahu k nášmu zdraviu problematické predovšetkým na dvoch úrovniach:
1. Dusitany v kombinácii s niektorými látkami v potravinách vytvárajú tzv. nitrozamíny, ktoré sú silne rakovinotvorné. Niektorí výrobcovia sa snažia tieto účinky znižovať fortifikáciou niektorých antioxidantov (vitamín C, E), tie sú ale prakticky vždy syntetického pôvodu, takže je otázka, či celkový efekt ešte nezhoršujú (z dôvodu prooxidačného účinku).
2. Tieto konzervačné látky majú tendenciu negatívne ovplyvňovať diverzitu črevnej mikrobioty, ich pravidelná konzumácia má tak nepriamy vplyv na fungovanie zdravia (imunitného, hormonálneho, nervového systému a pod.).
Je skutočne v praxi problém kúpiť údeniny bez prítomnosti týchto aditív. V kontexte s týmto je výhodné (ak už musíte údeniny jesť) tieto potraviny vyrábať v domácich podmienkach bez týchto zložiek. Nie je to nijako zložité, navyše finančne zásadne lacnejšie.
Uvažujete správnym smerom, vždy je výhodnejšie sa týmto aditívam v strave vyhýbať.

Témy:  Dusitan sodný   Konzervant 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi