Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Konzervant

Konzervanty sú látky pridávané do potravín s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť, zlepšiť vzhľad alebo chuť. Pôsobí proti rastu baktérií, kvasiniek a plesní, ktoré môžu spôsobiť pokazenie potravín. Hoci predlžujú trvanlivosť potravín a pomáhajú zabrániť potravinovým otravám, môžu mať aj negatívne dopady na zdravie. Niektoré konzervanty môžu spôsobiť alergické reakcie a niektoré štúdie naznačujú, že môžu prispievať k vývoju niektorých ochorení. Je preto dôležité sledovať ich prítomnosť aj množstvo v strave a pokiaľ je to možné, dávať prednosť potravinám bez pridaných konzervantov.

Dobrý deň pán Jelínek,
v dobrej viere o svoje zdravie som si zakúpila goji potravinu ako silný antioxidant a následne sa dočítala, že ako konzervant bol použitý oxid siričitý E220, ktorý je pre naše zdravie de facto veľmi škodlivý, až jedovatý, v USA dokonca zakázaný . Stojím teraz pred dilemou, či mám goji vyhodiť alebo ďalej užívať. Keď som skúmala ďalšie potraviny v obchode, zistila som, že E220 je pomerne častým konzervantom potravín. Viem, že je to zložitá otázka na odpoveď, len by ma zaujímalo, či takto, „zakonzervované“ goji má vôbec zmysel jesť a či ďalej obsahuje antioxidanty a pod.

Oxid siričitý je bežne používaný konzervant, funguje súčasne aj ako antioxidant. Takto konzervované goji s najväčšou pravdepodobnosťou bude obsahovať vysoký podiel antioxidantov, predovšetkým vitamínu C, ktorý je pôsobením E220 chránený pred oxidáciou. Ak zjete jedno balenie produktu, nič dramatického sa vám nestane. Situáciu vnímajte predovšetkým ako cennú skúsenosť do budúcnosti v zmysle snahy dôkladne čítať etikety na potravinách, kde cieľom je nielen vlastná edukácia, ale samozrejme aj výber kvalitného výrobku.

Dobrý deň,
mám otázku o škodlivom aditíve E 250 – Dusitan sodný, ktorý sa ako konzervant vyskytuje v párkoch (tam o kvalite teda pochybujem vždy), ale aj v šunke... A teraz som až posadnutá, prechádzam všetky šunky v obchodoch a nemôžem nájsť žiadnu, ktorá by tento dusitan sodný neobsahovala :-( Či je lepšie šunku obzvlášť pre deti a dojčiace ženy z jedálnička vyradiť? Alebo existuje nejaká bez dusitanu sodného? Ak áno, budem vďačná za tip.

Skupina dusitanov je pre výrobcov potravín veľmi dôležitá - majú antibakteriálne účinky, slúžia ako stabilizátory farieb (u mäsových produktov zvýrazňujú ich farbu, takýto produkt sa potom lepšie predáva), oi aj zabraňujú oxidácii tukov. Tieto látky sú vo vzťahu k nášmu zdraviu problematické predovšetkým na dvoch úrovniach:
1. Dusitany v kombinácii s niektorými látkami v potravinách vytvárajú tzv. nitrozamíny, ktoré sú silne rakovinotvorné. Niektorí výrobcovia sa snažia tieto účinky znižovať fortifikáciou niektorých antioxidantov (vitamín C, E), tie sú ale prakticky vždy syntetického pôvodu, takže je otázka, či celkový efekt ešte nezhoršujú (z dôvodu prooxidačného účinku).
2. Tieto konzervačné látky majú tendenciu negatívne ovplyvňovať diverzitu črevnej mikrobioty, ich pravidelná konzumácia má tak nepriamy vplyv na fungovanie zdravia (imunitného, hormonálneho, nervového systému a pod.).
Je skutočne v praxi problém kúpiť údeniny bez prítomnosti týchto aditív. V kontexte s týmto je výhodné (ak už musíte údeniny jesť) tieto potraviny vyrábať v domácich podmienkach bez týchto zložiek. Nie je to nijako zložité, navyše finančne zásadne lacnejšie.
Uvažujete správnym smerom, vždy je výhodnejšie sa týmto aditívam v strave vyhýbať.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi