Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Ľanové semienko

Ľanové semienko je malé semeno rastliny Linum usitatissimum. Táto rastlina je pestovaná už tisíce rokov a je známa pre vlákno, ktoré sa používa na výrobu ľanu, a pre semienko, ktoré je bohaté na živiny. Ľanové semienko sa zberá z strukov, ktoré sa objavujú po odkvitnutí rastliny. Semená sa potom sušia a môžu byť konzumované celé, mleté alebo lisované na ľanový olej. Ľanové semienko je výživovo bohaté, obsahuje zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Je obzvlášť cenené pre svoj obsah omega-3 mastných kyselín.

Dobrý deň,
napadla ma taká špekulácia, ak sú omega 3 termolabilné a sú obsiahnuté napríklad v ľanovom semienku a posypem ním chlieb, ktorý upečem pri vysokej teplote alebo rozomeli a zahustím s ním napríklad placky, dôjde tiež k premene na trans formu ako keby som na tomto oleji napríklad vyprážala? Ďakujem

Uvažujete správnym smerom. Pokiaľ bude teplota príliš vysoká v zmysle prekročenia dymového bodu obsiahnutých O3 – čo sa pri pečení pečiva môže stať – dôjde k prepáleniu týchto foriem tukov so všetkými následkami v podobe štrukturálnych zmien O3.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi