Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Aditíva

Aditíva sú látky pridávané do potravín za účelom zlepšenia ich vlastností, ako je chuť, vôňa, farba, konzistencia alebo trvanlivosť. Môžu byť prírodného alebo syntetického pôvodu a sú regulované príslušnými potravinárskymi a zdravotníckymi orgánmi.

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala na Vašu radu v oblasti výberu DS s ohľadom na aditíva. Ako zistiť, aké aditíva sú v DS potrebné a aké by tam byť nemusela? Našla som stránku „FÉR potravina“, ktorá skúma nebezpečnosť jednotlivých éčok, avšak už sa tu úplne nedozviem, či to dané éčko v DS musí byť nutne. Napríklad stearan so skóre škodlivosti jedna, to znie síce nádejne, ale ako zistiť, že by sa bez neho výrobok nezaobišiel? DS budú vždy nejako spracované, takže s tým človek bude konforontovaný pri každom výrobku a značke.
Ďakujem

Toto v plnom rozsahu nezistíte. Pravidlá definované potravinárskou technológiou umožňujú používať silne variabilné kombinácie aditív. V praxi je potom na ľubovôli potravinárskych technológov, čo všetko pri výrobe potravín použijú a za akým účelom. Faktom je, že bez niektorých sa nezaobídete, napr. v tekutých produktoch sú to diskutabilné sorbany a benzoany z dôvodu potreby potlačiť mikrobiálnu aktivitu u výrobkov s nutnosťou dlhšej expirácie (nie je možné ich nahradiť inými s rovnakou účinnosťou). Tabletové formy majú zase úplne iné pravidlá z dôvodu potreby zabezpečiť súdržnosť, stabilitu a prípadne desintegráciu. Pre spotrebiteľov je toto náročná disciplína, je potrebná trpezlivosť pri štúdiu a hľadanie optimálneho riešenia.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi