Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Toto v plnom rozsahu nezistíte. Pravidlá definované potravinárskou technológiou umožňujú používať silne variabilné kombinácie aditív. V praxi je potom na ľubovôli potravinárskych technológov, čo všetko pri výrobe potravín použijú a za akým účelom. Faktom je, že bez niektorých sa nezaobídete, napr. v tekutých produktoch sú to diskutabilné sorbany a benzoany z dôvodu potreby potlačiť mikrobiálnu aktivitu u výrobkov s nutnosťou dlhšej expirácie (nie je možné ich nahradiť inými s rovnakou účinnosťou). Tabletové formy majú zase úplne iné pravidlá z dôvodu potreby zabezpečiť súdržnosť, stabilitu a prípadne desintegráciu. Pre spotrebiteľov je toto náročná disciplína, je potrebná trpezlivosť pri štúdiu a hľadanie optimálneho riešenia.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.