Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala na Vašu radu v oblasti výberu DS s ohľadom na aditíva. Ako zistiť, aké aditíva sú v DS potrebné a aké by tam byť nemusela? Našla som stránku „FÉR potravina“, ktorá skúma nebezpečnosť jednotlivých éčok, avšak už sa tu úplne nedozviem, či to dané éčko v DS musí byť nutne. Napríklad stearan so skóre škodlivosti jedna, to znie síce nádejne, ale ako zistiť, že by sa bez neho výrobok nezaobišiel? DS budú vždy nejako spracované, takže s tým človek bude konforontovaný pri každom výrobku a značke.
Ďakujem

Toto v plnom rozsahu nezistíte. Pravidlá definované potravinárskou technológiou umožňujú používať silne variabilné kombinácie aditív. V praxi je potom na ľubovôli potravinárskych technológov, čo všetko pri výrobe potravín použijú a za akým účelom. Faktom je, že bez niektorých sa nezaobídete, napr. v tekutých produktoch sú to diskutabilné sorbany a benzoany z dôvodu potreby potlačiť mikrobiálnu aktivitu u výrobkov s nutnosťou dlhšej expirácie (nie je možné ich nahradiť inými s rovnakou účinnosťou). Tabletové formy majú zase úplne iné pravidlá z dôvodu potreby zabezpečiť súdržnosť, stabilitu a prípadne desintegráciu. Pre spotrebiteľov je toto náročná disciplína, je potrebná trpezlivosť pri štúdiu a hľadanie optimálneho riešenia.

Témy:  Aditíva 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi