Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
rada by som sa spýtala na Vašu radu v oblasti výberu DS s ohľadom na aditíva. Ako zistiť, aké aditíva sú v DS potrebné a aké by tam byť nemusela? Našla som stránku „FÉR potravina“, ktorá skúma nebezpečnosť jednotlivých éčok, avšak už sa tu úplne nedozviem, či to dané éčko v DS musí byť nutne. Napríklad stearan so skóre škodlivosti jedna, to znie síce nádejne, ale ako zistiť, že by sa bez neho výrobok nezaobišiel? DS budú vždy nejako spracované, takže s tým človek bude konforontovaný pri každom výrobku a značke.
Ďakujem
Toto v plnom rozsahu nezistíte. Pravidlá definované potravinárskou technológiou umožňujú používať silne variabilné kombinácie aditív. V praxi je potom na ľubovôli potravinárskych technológov, čo všetko pri výrobe potravín použijú a za akým účelom. Faktom je, že bez niektorých sa nezaobídete, napr. v tekutých produktoch sú to diskutabilné sorbany a benzoany z dôvodu potreby potlačiť mikrobiálnu aktivitu u výrobkov s nutnosťou dlhšej expirácie (nie je možné ich nahradiť inými s rovnakou účinnosťou). Tabletové formy majú zase úplne iné pravidlá z dôvodu potreby zabezpečiť súdržnosť, stabilitu a prípadne desintegráciu. Pre spotrebiteľov je toto náročná disciplína, je potrebná trpezlivosť pri štúdiu a hľadanie optimálneho riešenia.
Témy: Aditíva
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.