Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Konopný protein

Konopný proteín sa vyrába z konopných semien. Je významným zdrojom esenciálnych aminokyselín a vlákniny. Obsahuje významné množstvo omega-3 mastnej kyseliny alfa-linolénovej (ALA). Zastupuje len rastlinné bielkoviny, je ľahko stráviteľný a neobsahuje laktózu ani lepok, čo je výhoda pre ľudí s intoleranciou na laktózu a jedincov postihnutých celiakiou.

Dobrý deň,
ak je konopný proteín vlastne akási lepšia múka, má zmysel používať ho do varených jedál, prípadne aj na pečenie, alebo je to nevýhodné z dôvodu znehodnotenia obsiahnutých látok tepelnou úpravou? Prípadne kde je tá teplotná hranica? A ako je to pri ostatných rastlinných práškových proteínoch, ak je v tom nejaký rozdiel?
Ďakujem.

U rastlinných proteínov je vo vzťahu k hodnoteniu ich kvality a následne zmysluplnosti používania (nielen) do teplej kuchyne potrebné sledovať ich koncentráciu, teda obsah bielkovín. Označovanie výrazom "lepšia múka"; je diskutabilné, pretože surovina je zbavovaná prebytku vlákniny a tukov, čím sa zvýši podiel bielkovín vo výrobku. Až potom sa rieši, či takýto proteínový výrobok bude ďalej technologicky spracovávaný a upravovaný za účelom navýšenia kvality proteínov (zníženie obsahu antinutričných látok, hydrolýza a pod.). Pri tepelnej manipulácii počítajte s tým, že u bielkovín dôjde k ich denaturácii, toto ale neovplyvní ich kvalitu (pokiaľ ich nešetrnou manipuláciou nespálite).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi