Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň,
ak je konopný proteín vlastne akási lepšia múka, má zmysel používať ho do varených jedál, prípadne aj na pečenie, alebo je to nevýhodné z dôvodu znehodnotenia obsiahnutých látok tepelnou úpravou? Prípadne kde je tá teplotná hranica? A ako je to pri ostatných rastlinných práškových proteínoch, ak je v tom nejaký rozdiel?
Ďakujem.

U rastlinných proteínov je vo vzťahu k hodnoteniu ich kvality a následne zmysluplnosti používania (nielen) do teplej kuchyne potrebné sledovať ich koncentráciu, teda obsah bielkovín. Označovanie výrazom "lepšia múka"; je diskutabilné, pretože surovina je zbavovaná prebytku vlákniny a tukov, čím sa zvýši podiel bielkovín vo výrobku. Až potom sa rieši, či takýto proteínový výrobok bude ďalej technologicky spracovávaný a upravovaný za účelom navýšenia kvality proteínov (zníženie obsahu antinutričných látok, hydrolýza a pod.). Pri tepelnej manipulácii počítajte s tým, že u bielkovín dôjde k ich denaturácii, toto ale neovplyvní ich kvalitu (pokiaľ ich nešetrnou manipuláciou nespálite).

Témy:  Konopný protein 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi