Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pokiaľ riešite konzumáciu bielkovín vo vzťahu k športovej aktivite, platí, že je kontraproduktívne zaťažovať telo ich trávením krátko pred záťažou. Proteíny v doplnkovej výžive sú síce technologicky spracované do stavu, keď sa (v porovnaní s ich náprotivkami v potravinách) pomerne dobre trávia, stále ale nedáva zmysel (= je zbytočné) ich prijímať. Výrobcovia športovej doplnkovej výživy u týchto produktov vždy tlačia na predaje a občas jednoducho prezentujú odporúčania, ktoré je v rozpore so základnými princípmi. Malou (= štatisticky bezvýznamnou) výnimkou je fitness komunita, ktorá z dôvodu snahy o extrémnu podporu proteoanabolizmu svalového tkaniva užíva menšie množstvo proteínov aj pred výkonom. Aby toto malo zmysel, je nutné preferovať čo najlepšie stráviteľné formy (ideálne hydrolyzované) a súčasne v menšom množstve a s dostatočným časovým odstupom od tréningu.
Podľa vedeckých výskumov by ste sa nemali obávať žiadnych negatívnych dopadov. Otázkou je, ako veľmi sa im rozhodnete veriť, pretože existuje mnoho odporcov konzumácie náhradných sladidiel, ktorí poukazujú na ich negatívny vplyv v zmysle zvýšenej mutagenity, prípadne vplyvu na metabolizmus inzulínu a zvyšovanie závislosti na sladkej chuti. Nemyslím si, že by občasná konzumácia týchto látok akokoľvek výrazne škodila zdraviu, na stranu druhú mi prídu zbytočná, pretože skutočne upevňujú vzťah k sladkostiam a prehlbujú potenciálnu závislosť.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.