Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Do pitného režimu sa štandardne zahŕňajú tekutiny, ktoré plnia účel hydratácie organizmu. Táto definícia ale nie je úplne jednoznačná, pretože napr. káva alebo čaj obsahujú látky s močopudným účinkom, čo nezodpovedá predstavám o plnohodnotnej hydratácii. Problém u týchto tekutín je ale v tom, že močopudne nepôsobí úplne na každého, ich diuretický účinok je silne individuálny. V takejto situácii sa samozrejme ťažko paušalizuje, ale väčšinou sa tieto nápoje do pitného režimu radia (podobný problém je aj s tekutinami obsahujúcimi alkohol).
Vývary sú tiež väčšinou považované za súčasť pitného režimu, sú ale zaťažené faktorom osmolality - pokiaľ je ich "hustota" (= obsah živín) príliš vysoká, sú kategorizované ako potravina, nie tekutina určená na hydratáciu.
Odpoveď tu nie je jednoznačná, pretože výsledok je ovplyvňovaný hneď niekoľkými zásadnými faktormi:
1. Obsahom soli v jedle - pokiaľ máte na tanieri slaný chod, veľmi rýchlo sa z dôvodu obsahu sodíka, ktorý viaže vodu v medzibunkovom priestore, zvýši potreba po konzumácii tekutín. U sladkých variantov to tak z pochopiteľných dôvodov nie je.
2. Stupneň hydratácia organizmu pred jedlom - konzumácia stravy v situácii, keď telu chýbajú tekutiny, vždy povedie k potrebe piť v priebehu jedla.
3. Zdravotný stav – príjem tekutín v priebehu konzumácie stravy bude vždy menej zaťažujúci u zdravého človeka. Problematické to bude predovšetkým u jedincov s poruchami trávenia (dyspepsia), pretože príjem tekutín spôsobí zriedenie tráviacich a zažívacích enzýmov, čo v takýchto situáciách môže komplikovať zdravotný stav.
Riediť džúsy je dobrá myšlienka v situácii, keď používate kvalitné zdroje (najlepšie čerstvo lisované). Rešpektujte fakt, že každá minca má dve strany, v tomto prípade preferencie sladkej chuti zosilňuje vzťah k sladkostiam, čo je v oblasti pitného režimu u detí v dlhodobej perspektíve nebezpečný návyk. Všetko je ale otázkou prístupu, pretože striktné zákazy nenesú v praxi túžené výsledky, má preto svoj zmysel viesť deti k zdravému vzťahu k pitnému režimu aj sladkej chuti – vždy primárne dbajte na kvalitu používaných surovín (potravín).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.