Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Aflatoxín

Aflatoxín je jedovatý metabolit produkovaný plesňou rodu Aspergillus. Je klasifikovaný ako karcinogén triedy 1, tzn. spôsobuje rakovinu u ľudí (je spájaný s vývojom rakoviny pečene). Tieto plesne sa často vyskytujú na potravinách (orechy, semená, pečivo a ďalšie produkty z obilnín), najčastejšie v teplom a vlhkom prostredí.
Zo zdravotných dôvodov je dôležité vyhýbať sa konzumácii potravín kontaminovaných aflatoxínom. To je v praxi často ťažké, pretože pleseň môže byť neviditeľná voľným okom a aflatoxín je odolný voči vareniu a ďalším bežným spôsobom spracovania potravín.

Dobrý deň pán Jelínek,
vopred by som Vám veľmi chcela poďakovať za Vaše odpovede k mojim predošlým otázkam, Váš kurz je úplne úžasný! Dnes ma zaujíma Váš názor na arašidové maslo. Príde mi, že práve zažívame jeho boom. Snáď všetci v mojom okolí, vrátane fitness sveta ho pravidelne užívajú, de facto na dennej báze. Čo si o jeho častej konzumácii myslíte vy? Príde mi to trochu nešťastné a sama sa tejto potravine začínam vyhýbať, už len z častého obsahu aflatoxínu. Môže táto látka/pleseň po určitom čase vzniknúť v už zhotovenom arašidovom masle? Alebo sa týka iba neumletých arašidov? Príp. ak výrobca požije na vznik arašidového maslo napríklad len ľahko napadnuté arašidy plesní, dá sa to zistiť? Na chuti atď.
Veľmi Vám ďakujem za Vaše odpovede.

Problematika obsahu aflatoxínu v arašidových maslách je výsledkom pomerne veľkého objemu spracovávanej vstupnej suroviny, teda arašidov. Tu všeobecne platí, že u orechov a semien bohatých na tuky pri nevhodnom spôsobe skladovania hrozí zvýšené riziko obsahu plesní a produktov z nich, najviac sa o tom z dôvodu produkovaného objemu hovorí u arašidových produktov. Konzumácia (aj každodenné) arašidového masla sa nemusíte obávať (má zaujímavý nutričný profil v oblasti obsahu a pomeru mastných kyselín), len treba dbať na jeho kvalitu. Bohužiaľ, zďaleka nie vždy ako spotrebitelia máme možnosť zistiť, aké koncentrácie nežiaducich látok sa v komerčných produktoch nachádzajú (vyžadovalo by to analýzu danej potraviny v laboratóriu). Ponúka sa tak pri potravinách, ktoré je možné spracovávať v domácich podmienkach – čo orechové maslá sú – kontrolovať celý proces vrátane kvality vstupných surovín, vyžaduje to trochu námahy a času navyše, než objednanie hotového výrobku, to už je ale na rozhodnutí každého z nás.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi