Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Zastúpenie jednotlivých skupín mastných kyselín v tuku zvierat sa odvíja primárne od zloženia ich stravy. Tuk zvierat vo voľnom prirodzenom prostredí obsahuje viac omega-3 a väčšinou aj menej omega-6 MK ako u živočíchov v chovoch, ktoré sú kŕmené prevažne obilninami. Ďalej je potrebné rozlišovať medzi tukom teplokrvných a studenokrvných živočíchov, kde v priemere ryby sú bohatším zdrojom omega-3.
Príklad lovcov a zberačov nie je plošne aplikovateľný do podmienok súčasnej civilizácie. Naši predkovia žili úplne odlišným spôsobom života v oblasti stresových faktorov, úrovne pohybovej aktivity, množstva a kvality stravy vrátane jej pravidelnosti, disponovali odlišnou diverzitou črevnej mikrobioty... Porovnanie ich a nášho súčasného jedálnička so zameraním na pomer O3:O6 je v podstate úplne mimo, pretože:
1. Lovci a zberači nekonzumovali obilniny (resp. len úplné minimum v podobe semien tráv), ktoré sú v dnešnej dobe najväčším zdrojom O6 v strave,
2. Kľúčovým zdrojom O3 nebolo mäso, ako sa bežne prezentuje, ale predovšetkým hmyz (ten je najbohatším zdrojom omega-3 tukov vôbec), ďalej semená niektorých rastlín a orechy. Mäso a ryby tvorili len doplnkovú súčasť jedálnička na základe schopností tieto zdroje uloviť.
Aj napriek tomu, že je hmyz na na niektorých kontinentoch bežnou súčasťou jedálnička a v dnešnej dobe zažíva boom ako potenciálna potravina budúcnosti, nie je možné toto porovnávať s podmienkami lovcov a zberačov, ich metabolizmus bol formovaný diametrálne odlišnými faktormi.
Vyšší podiel tuku v strave sám o sebe nemusí byť rizikový, to je iba všeobecná informácia. Vždy záleží na rade faktorov, najdôležitejšie sú zdravotný stav jedinca, celkové množstvo použitých tukov, ich kvalita a pomery medzi skupinami mastných kyselín (nasýtené vs. nenasýtené, mononenasýtené vs. polynenasýtené...). V podstate tak platí, že aj správne koncipovaný low carb systém je s ohľadom na vyššie zastúpenie tukov zdravotne v poriadku. GN je "umelo" vytvorený parameter, ktorý vždy vnímajte s určitou rezervou a súčasne vo vzťahu s ďalšími nutričnými charakteristikami. Pokiaľ napr. budú prílohy (ako hlavný zdroj sacharidov) postavené na celozrnných produktoch (ideálne formou celých nelúpaných zŕn), a zastúpenie vlákniny i tukov v danom chode (prípadne celodennom jedálničku) bude zodpovedať bežným normám, bude metabolizmus reagovať aj na vyššie hodnoty GN relatívne pomalým uvoľňovaním cukru do krvi, takže v podstate takáto situácia bude (s ohľadom na vyváženú energetickú bilanciu) úplne v poriadku. Myslite vždy na to, že v rámci štúdia sa snažíme všeobecne definované pravidlá vo výžive prevádzať do praxe, teoreticky prezentované čísla tak nemusia byť prevoditeľné do reality do posledného detailu.
Jedincom s prediabetom sa vždy oplatí znižovať prebytok sacharidov v strave, ktorý v rámci sledovania energetickej bilancie kompenzujete navyšovaním podielu tukov, iba sa snažte byť striktní pri rešpektovaní všetkých pravidiel s tukmi súvisiacich.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.