Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ stráviteľnej vlákniny, ktorá sa v tele rozpúšťa vo vode a tvorí gelovitú látku. Táto vláknina pomáha spomaľovať trávenie, čo môže viesť k dlhšiemu pocitu sýtosti a môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina sa nachádza v potravinách ako sú ovocie, zelenina, ovsené vločky a strukoviny.

Z hľadiska zdravia a výživy má rozpustná vláknina mnoho prínosov. Môže napomáhať k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi a tým prispievať k prevencii srdcových chorôb. Ďalej môže podporovať zdravie čriev tým, že podporuje rast prospešných baktérií v zažívacom trakte. Rozpustná vláknina tiež môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti, pretože podporuje pocit sýtosti a môže tak znížiť celkový príjem kalórií.

Dobrý deň,
je vhodné ako alternatívne sladidlo čakankový sirup? Z lekcie mi vyplýva, že je to pomerne ideálna náhrada za cukor, pretože je to vlastne rozpustná vláknina sladkej chuti? Aké má popr. nevýhody?
Veľmi ďakujem

Čakankový sirup je nutrične aj zdravotne veľmi zaujímavou alternatívou cukru. Hlavnou výhodou je vysoký podiel rozpustnej vlákniny inulínu, vysoká sladivosť a nízka hodnoty GI. Má tak vplyv na krvnú glykémiu a výživu probiotických kultúr v črevnom trakte, čím v oblasti sladidiel celkom vyčnieva.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi