Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sójové produkty

Sójové produkty sú zdrojom vysoko kvalitnej rastlinnej bielkoviny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudské zdravie. Sú tiež bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, vrátane železa, vápnika a fosforu. Sójové produkty, ako je tofu, tempeh, sójové mlieko a sójové bôby, sú tiež významným zdrojom izoflavónov, skupiny antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko niektorých typov rakoviny, srdcových chorôb a osteoporózy.

Okrem toho, sójové produkty sú nízke na nasýtené tuky a neobsahujú cholesterol, čo ich robí dobrým výberom pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoj príjem týchto látok. Sójové produkty môžu tiež pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu, čo je typ cholesterolu, ktorý môže prispieť k tvorbe plakov v tepnách a zvýšiť riziko srdcových chorôb. Navyše, niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia sójových produktov môže pomôcť zlepšiť glykemickú kontrolu u ľudí s diabetom typu 2.

Dobrý deň, pán magister.
Zaujímalo by ma v akej podobe je najvhodnejšie zaradiť do jedálnička sójové produkty? Tofu, tempeh...atď.
Ďakujem za odpoveď.

Najlepšie v takej, ktorá vám chuťovo vyhovuje. Vnímajte tieto produkty v kuchyni ako základnú surovinu, pri tofe pre sladké aj slané recepty, pri tempehu predovšetkým slané. Obe potraviny sú významným zdrojom bielkovín, pracujte preto s nimi ako s potenciálnou alternatívou mäsa. Pri tempehu si oi všímajte, akým spôsobom navyšuje podiel vlákniny na tanieri, čo platí aj pre sójové bôby prípadne jej extrudáty (sójový granulát ozančovaný ako "mäso"). Pokiaľ budete pracovať so sójovými bôbmi, tak ich vždy bez výnimky dôkladne tepelne upravujte (rovnako ako ostatné strukoviny)

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi