Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Triglyceridy

Triglyceridy sú typom tuku (lipidu) nachádzajúceho sa v krvi. Keď jete, telo premieňa kalórie, ktoré nepotrebuje na okamžité využitie, na triglyceridy a ukladá ich do tukových buniek. Hormóny potom regulujú uvoľňovanie triglyceridov z tukových buniek do krvi, kde sú využité ako zdroj energie medzi jedlami.

Vysoká hladina triglyceridov v krvi môže zvýšiť riziko vzniku srdcových chorôb a je často spojená s obezitou, nekontrolovaným diabetom, nezdravou stravou a pravidelným konzumovaním alkoholu. Naopak, nízka hladina triglyceridov môže naznačovať problémy s výživou, ako je napríklad nedostatočný príjem kalórií, nadmerné cvičenie alebo problémy so vstrebávaním tukov.

Dobry den.
Mozno trochu laicka otazka, ale vysvetlili by ste prosim pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Ktory z tychto pojmov je z hladiska spisovnosti spravny? Ktory z parametrov je v praxi vyzivoveho poradcu (aj z hladiska zdravia) najdolezitejsi pri beznom vysetreni cholesterolu (HDL, LDL) a tukov v krvi ? Co pre mna tieto údaje vypovedaju?
Dakujem

Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú. V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).

Dobry den.
Mozno trochu laicka otazka, ale vysvetlili by ste prosim pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Ktory z tychto pojmov je z hladiska spisovnosti spravny? Ktory z parametrov je v praxi vyzivoveho poradcu (aj z hladiska zdravia) najdolezitejsi pri beznom vysetreni cholesterolu (HDL, LDL) a tukov v krvi ? Co pre mna tieto údaje vypovedaju?
Dakujem

Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú.
V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi