Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú. V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).
Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú.
V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.