Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobry den.
Mozno trochu laicka otazka, ale vysvetlili by ste prosim pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Ktory z tychto pojmov je z hladiska spisovnosti spravny? Ktory z parametrov je v praxi vyzivoveho poradcu (aj z hladiska zdravia) najdolezitejsi pri beznom vysetreni cholesterolu (HDL, LDL) a tukov v krvi ? Co pre mna tieto údaje vypovedaju?
Dakujem

Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú. V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).

Témy:  Chudnutie   Triglyceridy   Cholesterol 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi