Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobry den.
Mozno trochu laicka otazka, ale vysvetlili by ste prosim pojmy: triglyceridy, triacylglyceroly? Ktory z tychto pojmov je z hladiska spisovnosti spravny? Ktory z parametrov je v praxi vyzivoveho poradcu (aj z hladiska zdravia) najdolezitejsi pri beznom vysetreni cholesterolu (HDL, LDL) a tukov v krvi ? Co pre mna tieto údaje vypovedaju?
Dakujem
Tryglyceridy a triacylglyceroly sú synonymá, bežne sa používajú v literatúre oba pojmy. Sú hlavnou zložkou tukov, sú zložené z glycerolu a troch molekúl mastných kyselín, organizmus z nich procesom lipolýzy oddeľuje mastné kyseliny, ktoré sa následne metabolizujú.
V praxi vo vzťahu k výžive by vás vždy mali zaujímať (okrem triglyceridov) parametre celkového množstva cholesterolu vrátane HDL aj LDL frakcií, z ktorých sa počíta tzv. aterogénny index. To je hodnota, ktorá ukazuje na riziko vzniku aterosklerotických pochodov, je tak vztiahnutá k srdcovo-cievnym chorobám (platí to aj pre zvýšené hodnoty triglyceridov v krvi).
Témy: Chudnutie Triglyceridy Cholesterol
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.