Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Polyfenoly

Polyfenoly sú skupinou chemických zlúčenín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách a sú známe svojimi silnými antioxidantnými vlastnosťami. Tieto zlúčeniny hrajú kľúčovú úlohu v boji proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť bunkové poškodenie a prispieť k vývoju mnohých chronických ochorení, vrátane rakoviny a srdcových chorôb. Polyfenoly tiež podporujú zdravie srdca tým, že pomáhajú znižovať krvný tlak, zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu LDL cholesterolu.

Výživovo sú polyfenoly dôležité pre ich potenciálne zdravotné prínosy. Nachádzajú sa v širokej škále potravín, vrátane ovocia, zeleniny, orechov, čokolády, vína a čaju. Konzumácia potravín bohatých na polyfenoly môže pomôcť zlepšiť trávenie, podporovať zdravie mozgu a chrániť proti starnutiu. Navyše, niektoré štúdie naznačujú, že polyfenoly môžu pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti a podporovať zdravie kože.

Dobrý deň,
mám otázku k oxidácii omega 3 v organizme: Zaznamenala som z viacerých zdrojov informáciu, že je vhodné prijímať zároveň s polyfenolmi, ktoré oxidáciu v organizme zmierňujú/potláčajú? Konkrétny prípad - sardinky: javí sa mi teda ako najlepší variant sardinky naloženej v extra panenskom olivovom oleji, kedy zároveň prijímam v oleji aj polyfenoly. Je moja úvaha správna?
Ďakujem

Omega-3 tuky sú citlivé na oxidáciu, v nevhodných podmienkach jej veľmi rýchlo podliehajú. Tento proces je možné výrazne spomaliť skladovaním O3 v chlade a bez prístupu svetla, zásadný vplyv má potom prítomnosť antioxidačných látok. Jednotlivé antioxidanty sa ale pýšia odlišnými účinkami. V posledných rokoch sa najčastejšie cituje vplyv polyfenolov, ktorých zaujímavým zdrojom je aj olivový olej (nerafinovaný). Pokiaľ cielite na príjem O3 zo stravy, dáva kombinácia ryby s kvalitným olivovým olejom svoj zmysel. Počítajte ale s tým, že nebudete mať záruku, že výrobca použil skutočne kvalitný olivový olej, teda s dostatočným obsahom polyfenolických látok.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi