Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Nadúvanie

Nadúvanie je stav, kedy sa v tráviacom systéme hromadí nadbytočné množstvo plynov, čo môže spôsobovať nepohodlie, bolesť, pocit plnosti alebo rozpínanie v bruchu. Tento jav je často spojený s konzumáciou určitých druhov potravín, ktoré telo zle trávia, ako sú strukoviny, kapusta, cibuľa, brokolica, karfiol, sóda, alkohol alebo niektoré druhy ovocia. Nadúvanie môže byť tiež dôsledkom prejedania, rýchleho jedla, konzumácie mastných jedál alebo pitia pri jedle. Nadúvanie samo o sebe nie je zdravotne nebezpečné, ale môže byť nepríjemné a ovplyvniť kvalitu života jedinca. V niektorých prípadoch môže byť tiež príznakom iných zdravotných problémov, ako je syndróm dráždivého čreva, celiakia, gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) ai. Preto je dôležité konzultovať pretrvávajúce alebo závažné prípady nadúvania s lekárom. Správna výživa a stravovacie návyky môžu pomôcť predchádzať alebo zmierniť nadúvanie.

Dobrý deň,
môže byť fruktózová intolerancia len čiastočná? Myslím tým, že nie až s takým dramatickým priebehom ako opisujete a teda enzým tam je, len je ho menej? Ja osobne sa dlho skúmala, čo mi spôsobovalo nadúvanie, až som zistila, že je to fruktóza, ale primárne mi vadilo ovocie - jablká, hrušky, marhule..nie bobuľové ovocie, hrozienka, med, hrášok, karfiol, ružičkový kel, červená cibuľa. Keď vyradím tieto potraviny, v princípe mi nerobí problém skoro žiadna potravina...
Dá sa bežne nejakým testom zistiť táto intolerancia?
Ďakujem.

Fruktózová intolerancia sa najlepšie potvrdzuje genetickým vyšetrením. Je možné vykonať aj dychový test, ktorý určuje koncentrácie vodíka a metánu vo vydýchnutom vzduchu po požití prípravku s fruktózou (tento je ale menej presný).
U intolerancií platí všeobecne fakt, že ich závažnosť sa odvíja od miery produkcie patričných enzýmov – neznášanlivosť tak môže byť aj tzv. "čiastočná", kedy určité množstvo látky môžete konzumovať bez zjavných nežiaducich príznakov.

Dobry deň.
V lekciách bolo viackrát spomenuté, že niektoré druhy korenia je možné (vedľa namáčania, klíčenia, fermentácie, tepelnej úpravy...) použiť na zmiernenie nezadúceho nadýmania po konzumácii strukovín. Mohli by ste, prosím, upresniť, ktorá korenie sem patrí?
Ďakujem.

Týchto je celý rad, jedná sa primárne o druhy, ktoré podporujú tvorbu zažívacích enzýmov a štiav, čím zefektívnia celý proces trávenia. Najvýznamnejšie sú rasca, koriander, ligurček, korenie, fenikel, zázvor, prípadne zmesi typu karí.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi