Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Fruktózová intolerancia sa najlepšie potvrdzuje genetickým vyšetrením. Je možné vykonať aj dychový test, ktorý určuje koncentrácie vodíka a metánu vo vydýchnutom vzduchu po požití prípravku s fruktózou (tento je ale menej presný).
U intolerancií platí všeobecne fakt, že ich závažnosť sa odvíja od miery produkcie patričných enzýmov – neznášanlivosť tak môže byť aj tzv. "čiastočná", kedy určité množstvo látky môžete konzumovať bez zjavných nežiaducich príznakov.
Týchto je celý rad, jedná sa primárne o druhy, ktoré podporujú tvorbu zažívacích enzýmov a štiav, čím zefektívnia celý proces trávenia. Najvýznamnejšie sú rasca, koriander, ligurček, korenie, fenikel, zázvor, prípadne zmesi typu karí.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.