Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Fruktóza je štandardne citovanou zložkou stravy, ktorá produkciu hormónu ghrelínu podporuje najviac. Existuje ale rozdiel medzi koncentrovanými zdrojmi fruktózy používanými ako sladidlo a fruktózou bežne prijímanou napr. z ovocia, kde hladina hormónu sa zvyšuje podstatne viac po požití sladidiel. Ďalej všeobecne platí, že najviac produkciu tohto hormónu potláčajú bielkoviny v strave. Tzn. ghrelín sa viac produkuje v žalúdku po konzumácii typicky nízkoproteínových potravín/chodov (= vysokosacharidoových a vysokotukových).
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.