Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glutatión

Glutatión je silný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Ide o tripeptid skladajúci sa z aminokyselín cysteínu, glycínu a glutamínu. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách, vrátane detoxikácie, podpory imunitného systému, neutralizácie voľných radikálov a regenerácie vitamínov C a E. Jeho hladina v tele je znižovaná predovšetkým stresom, chorobami a starnutím. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na zložky potrebné na tvorbu glutatiónu, patrí cesnak, cibuľa, brokolica, kel, avokádo a orechy. Vyrába sa aj do doplnkovej výživy ako samotný glutatión alebo v podobe jeho prekurzora N-acetylcysteínu.

Dobrý deň,
aký je rozdiel (pre človeka, ktorý si chce tento výživový doplnok kúpiť pre jeho antioxidačné účinky s očakávaným dopadom na zmiernenie zápalovej aktivity tela) medzi glutatiónom a acetyl-glutatiónom? Cenovo tam je vcelku veľký rozdiel.

Samostatný glutatión má nízku využiteľnosť, pretože kyselina chlorovodíková ho v žalúdku rýchlo rozpúšťa. Acetylovaná forma glutatiónu má oveľa vyššiu stabilitu, do buniek sa tak dostáva oveľa väčšie množstvo tohto antioxidantu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi