Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Glutatión

Glutatión je silný antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Ide o tripeptid skladajúci sa z aminokyselín cysteínu, glycínu a glutamínu. Hrá kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách, vrátane detoxikácie, podpory imunitného systému, neutralizácie voľných radikálov a regenerácie vitamínov C a E. Jeho hladina v tele je znižovaná predovšetkým stresom, chorobami a starnutím. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na zložky potrebné na tvorbu glutatiónu, patrí cesnak, cibuľa, brokolica, kel, avokádo a orechy. Vyrába sa aj do doplnkovej výživy ako samotný glutatión alebo v podobe jeho prekurzora N-acetylcysteínu.

Dobrý deň,
aký je rozdiel (pre človeka, ktorý si chce tento výživový doplnok kúpiť pre jeho antioxidačné účinky s očakávaným dopadom na zmiernenie zápalovej aktivity tela) medzi glutatiónom a acetyl-glutatiónom? Cenovo tam je vcelku veľký rozdiel.

Samostatný glutatión má nízku využiteľnosť, pretože kyselina chlorovodíková ho v žalúdku rýchlo rozpúšťa. Acetylovaná forma glutatiónu má oveľa vyššiu stabilitu, do buniek sa tak dostáva oveľa väčšie množstvo tohto antioxidantu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi