Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Zemiakový škrob

Zemiakový škrob je prírodný polysacharid, ktorý sa získava zo zemiakov. Je bezlepkový a ľahko stráviteľný. Má prebiotické účinky, tzn. podporuje rast prospešných baktérií v črevách, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém. Zemiakový škrob môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a podporovať pocit sýtosti, čo môže byť užitočné pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať zdravú telesnú hmotnosť.

Dobrý deň, pán Jelínek,
používam na zahustenie tapiokový škrob alebo synovi robím puding s tapiokových perál, s tým, že je to škrob prospešný pre črevá. Na internete píšu, že obsahuje rezistentný škrob a niekde, že neobsahuje z dôvodu spracovania. Je teda vhodnejšie používať zemiakový škrob, keď budem chcieť podporovať črevné baktérie? A je pravda, že keď uvaríme ovsené vločky, ryžu alebo zemiaky a necháme vychladnúť a budeme konzumovať za studena zvýši sa tak príjem rezistentného škrob? Aplikácia ZOF mi to nespočíta je teda istejšie používať zemiakový škrob alebo šťavu zo surových zemiakov?
Ďakujem za odpoveď

Tapiokový škrob obsahuje minimum rezistentného škrobu z dôvodu technologického spracovania suroviny. Pokiaľ cielite na prebiotický vplyv stravy, použite buď škrob zemiakový (úplne najvýhodnejšia je lisovaná zemiaková šťava), alebo zamerajte pozornosť na komplexnosť vo voľbe potravín bohatých na vlákninu. Tepelná úprava mení štruktúru škrobu, po schladení potraviny je obsah rezistentného škrobu vždy vyšší. V tomto smere je tak výhodnejšie konzumovať tepelne upravené potraviny za studena, v praxi sa toto pravidlo ale uplatňuje veľmi sporadicky. Z toho dôvodu sme funkciu počítania rezistentného škrobu vo vzťahu k tepelným úpravám stravy do aplikácie ZOF ani nezadávali, nemá širšie praktické uplatnenie.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi