Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, pán Jelínek,
používam na zahustenie tapiokový škrob alebo synovi robím puding s tapiokových perál, s tým, že je to škrob prospešný pre črevá. Na internete píšu, že obsahuje rezistentný škrob a niekde, že neobsahuje z dôvodu spracovania. Je teda vhodnejšie používať zemiakový škrob, keď budem chcieť podporovať črevné baktérie? A je pravda, že keď uvaríme ovsené vločky, ryžu alebo zemiaky a necháme vychladnúť a budeme konzumovať za studena zvýši sa tak príjem rezistentného škrob? Aplikácia ZOF mi to nespočíta je teda istejšie používať zemiakový škrob alebo šťavu zo surových zemiakov?
Ďakujem za odpoveď
Tapiokový škrob obsahuje minimum rezistentného škrobu z dôvodu technologického spracovania suroviny. Pokiaľ cielite na prebiotický vplyv stravy, použite buď škrob zemiakový (úplne najvýhodnejšia je lisovaná zemiaková šťava), alebo zamerajte pozornosť na komplexnosť vo voľbe potravín bohatých na vlákninu. Tepelná úprava mení štruktúru škrobu, po schladení potraviny je obsah rezistentného škrobu vždy vyšší. V tomto smere je tak výhodnejšie konzumovať tepelne upravené potraviny za studena, v praxi sa toto pravidlo ale uplatňuje veľmi sporadicky. Z toho dôvodu sme funkciu počítania rezistentného škrobu vo vzťahu k tepelným úpravám stravy do aplikácie ZOF ani nezadávali, nemá širšie praktické uplatnenie.
Témy: Čreva Tapiokový škrob Rezistentný škrob Zemiakový škrob
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.