Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Čreva

Črevá sú kľúčovou súčasťou nášho tráviaceho systému, ktoré hrajú zásadnú úlohu v procese trávenia a vstrebávania živín z potravy. Táto dlhá trubica, ktorá sa tiahne od žalúdka až k konečníku, je rozdelená na tenké a hrubé črevo. Tenké črevo je miestom, kde sa väčšina živín vstrebáva do krvného obehu, zatiaľ čo hrubé črevo sa zaoberá vstrebávaním vody a vytváraním stolice. Zdravie našich čriev je nevyhnutné pre celkové zdravie nášho tela, pretože ak črevá nefungujú správne, môže to viesť k nedostatočnému vstrebávaniu živín a rôznym zdravotným problémom.

Výživa má zásadný vplyv na zdravie našich čriev. Strava bohatá na vlákninu, ako sú celozrnné produkty, ovocie a zelenina, môže pomôcť udržiavať zdravú funkciu čriev a podporovať rast prospešných baktérií v črevnej mikroflóre. Naopak, strava bohatá na spracované potraviny as vysokým obsahom tuku a cukru môže narušiť rovnováhu črevných baktérií a viesť k zápalovým črevným ochoreniam. Okrem toho, dostatočný prísun tekutín je tiež dôležitý pre zdravie čriev, pretože pomáha udržovať črevný obsah hydratovaný a uľahčuje jeho priechod črevom.

Dobrý deň, pán Jelínek,
používam na zahustenie tapiokový škrob alebo synovi robím puding s tapiokových perál, s tým, že je to škrob prospešný pre črevá. Na internete píšu, že obsahuje rezistentný škrob a niekde, že neobsahuje z dôvodu spracovania. Je teda vhodnejšie používať zemiakový škrob, keď budem chcieť podporovať črevné baktérie? A je pravda, že keď uvaríme ovsené vločky, ryžu alebo zemiaky a necháme vychladnúť a budeme konzumovať za studena zvýši sa tak príjem rezistentného škrob? Aplikácia ZOF mi to nespočíta je teda istejšie používať zemiakový škrob alebo šťavu zo surových zemiakov?
Ďakujem za odpoveď

Tapiokový škrob obsahuje minimum rezistentného škrobu z dôvodu technologického spracovania suroviny. Pokiaľ cielite na prebiotický vplyv stravy, použite buď škrob zemiakový (úplne najvýhodnejšia je lisovaná zemiaková šťava), alebo zamerajte pozornosť na komplexnosť vo voľbe potravín bohatých na vlákninu. Tepelná úprava mení štruktúru škrobu, po schladení potraviny je obsah rezistentného škrobu vždy vyšší. V tomto smere je tak výhodnejšie konzumovať tepelne upravené potraviny za studena, v praxi sa toto pravidlo ale uplatňuje veľmi sporadicky. Z toho dôvodu sme funkciu počítania rezistentného škrobu vo vzťahu k tepelným úpravám stravy do aplikácie ZOF ani nezadávali, nemá širšie praktické uplatnenie.

Dobrý deň,
ako/kedy dochádza k zauzleniu čriev? Ako sa tomu vyhnúť?
Vopred ďakujem za vašu odpoveď a zdravím.

Pri zauzlení čriev (ileus) dochádza k spomaleniu alebo zástave posunu tráveniny v tráviacom trakte. Táto nepriechodnosť býva spôsobená najčastejšie dvoma faktormi:
1. Prvým je mechanická prekážka – väčšie množstvo tráveniny, cudzie telesá, nádory, prípadne zrasty a prietrže.
2. Druhým sú poruchy črevnej motility, najčastejšou príčinou sú zápaly.
Dostupnou prevenciou vo vzťahu k jedlu je riešiť stravu na úrovni všeobecne známych pravidiel racionálneho stravovania, tzn. pravidelnosť, primeraná veľkosť porcií, vyhýbanie sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám, adekvátny príjem vlákniny. Zásadný význam má pravidelná pohybová aktivita, ktorá stimuluje črevnú motilitu.

Dobrý deň, pán Jelinek.
Zaujímalo by ma, aké sú odlišnosti v trávení fruktózy a repného cukru. Prečo niekomu môže fruktóza kvasiť v črevách a cukor to nerobí?
Ďakujem za odpoveď.

V danej situácii záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré môžu mať vplyv na prejavy trávenia. Je potrebné rozlišovať: - množstvo požitého cukru, - jeho formu - čistá (napr. v nápojoch) vs. viazaná na ďalšie zložky (v potravine), - zloženie stravy, - aktivitu (diverzitu) črevnej mikrobioty. Proces vstrebávania fruktózy je zložitejší, než pri glukóze (cukry sa vstrebávajú cez odlišné enzymatické reakcie). Repný cukor (sacharóza) je zložená z glukózy a fruktózy, pri požití rovnakého množstva tohto cukru v porovnaní s čistou fruktózou ako sladidlom tak tráviaci trakt dostane polovičný podiel fruktózy. Od toho sa môžu v špecifických situáciách odvíjať aj reakcie tráviaceho traktu. Ďalej ich otázkou, čo presne máte na mysli pod pojmom "kvasiť". Fruktóza (ovocný cukor) je štandardne obsiahnutá v ovocí, ktoré je bohaté na rozpustnú vlákninu. Táto absorbuje vodu v črevách, pri konzumácii väčšieho množstva ovocia tak môže dôjsť k pocitom plnosti až nadúvania (nejedná sa ale o "kvasenie v črevách").

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi