Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Dobrý deň, pán Jelinek.
Zaujímalo by ma, aké sú odlišnosti v trávení fruktózy a repného cukru. Prečo niekomu môže fruktóza kvasiť v črevách a cukor to nerobí?
Ďakujem za odpoveď.

V danej situácii záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré môžu mať vplyv na prejavy trávenia. Je potrebné rozlišovať: - množstvo požitého cukru, - jeho formu - čistá (napr. v nápojoch) vs. viazaná na ďalšie zložky (v potravine), - zloženie stravy, - aktivitu (diverzitu) črevnej mikrobioty. Proces vstrebávania fruktózy je zložitejší, než pri glukóze (cukry sa vstrebávajú cez odlišné enzymatické reakcie). Repný cukor (sacharóza) je zložená z glukózy a fruktózy, pri požití rovnakého množstva tohto cukru v porovnaní s čistou fruktózou ako sladidlom tak tráviaci trakt dostane polovičný podiel fruktózy. Od toho sa môžu v špecifických situáciách odvíjať aj reakcie tráviaceho traktu. Ďalej ich otázkou, čo presne máte na mysli pod pojmom "kvasiť". Fruktóza (ovocný cukor) je štandardne obsiahnutá v ovocí, ktoré je bohaté na rozpustnú vlákninu. Táto absorbuje vodu v črevách, pri konzumácii väčšieho množstva ovocia tak môže dôjsť k pocitom plnosti až nadúvania (nejedná sa ale o "kvasenie v črevách").

Témy:  Čreva   Fruktóza   Repný cukor 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi