Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň, pán Jelinek.
Zaujímalo by ma, aké sú odlišnosti v trávení fruktózy a repného cukru. Prečo niekomu môže fruktóza kvasiť v črevách a cukor to nerobí?
Ďakujem za odpoveď.
V danej situácii záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré môžu mať vplyv na prejavy trávenia. Je potrebné rozlišovať: - množstvo požitého cukru, - jeho formu - čistá (napr. v nápojoch) vs. viazaná na ďalšie zložky (v potravine), - zloženie stravy, - aktivitu (diverzitu) črevnej mikrobioty. Proces vstrebávania fruktózy je zložitejší, než pri glukóze (cukry sa vstrebávajú cez odlišné enzymatické reakcie). Repný cukor (sacharóza) je zložená z glukózy a fruktózy, pri požití rovnakého množstva tohto cukru v porovnaní s čistou fruktózou ako sladidlom tak tráviaci trakt dostane polovičný podiel fruktózy. Od toho sa môžu v špecifických situáciách odvíjať aj reakcie tráviaceho traktu. Ďalej ich otázkou, čo presne máte na mysli pod pojmom "kvasiť". Fruktóza (ovocný cukor) je štandardne obsiahnutá v ovocí, ktoré je bohaté na rozpustnú vlákninu. Táto absorbuje vodu v črevách, pri konzumácii väčšieho množstva ovocia tak môže dôjsť k pocitom plnosti až nadúvania (nejedná sa ale o "kvasenie v črevách").
Témy: Čreva Fruktóza Repný cukor
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.