Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
V danej situácii záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré môžu mať vplyv na prejavy trávenia. Je potrebné rozlišovať: - množstvo požitého cukru, - jeho formu - čistá (napr. v nápojoch) vs. viazaná na ďalšie zložky (v potravine), - zloženie stravy, - aktivitu (diverzitu) črevnej mikrobioty. Proces vstrebávania fruktózy je zložitejší, než pri glukóze (cukry sa vstrebávajú cez odlišné enzymatické reakcie). Repný cukor (sacharóza) je zložená z glukózy a fruktózy, pri požití rovnakého množstva tohto cukru v porovnaní s čistou fruktózou ako sladidlom tak tráviaci trakt dostane polovičný podiel fruktózy. Od toho sa môžu v špecifických situáciách odvíjať aj reakcie tráviaceho traktu. Ďalej ich otázkou, čo presne máte na mysli pod pojmom "kvasiť". Fruktóza (ovocný cukor) je štandardne obsiahnutá v ovocí, ktoré je bohaté na rozpustnú vlákninu. Táto absorbuje vodu v črevách, pri konzumácii väčšieho množstva ovocia tak môže dôjsť k pocitom plnosti až nadúvania (nejedná sa ale o "kvasenie v črevách").
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.