Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Tu neexistuje jednoznačná odpoveď v zmysle pevne definovanej hranice príjmu. Všeobecne platí, že s rastúcou pohybovou aktivitou sa zrýchľuje aj metabolizmus, s tým súvisí aj zvyšovanie aktivity tráviaceho traktu. Športovec tak bude schopný spracovať väčšiu nárazovo prijatú dávku bielkovín, než fyzicky neaktívnu. Aj tu ale existujú rozdiely, a to medzi vytrvalostnými a silovými športovcami, navyše treba rozlišovať medzi ženy a mužmi, dôležitú úlohu hrá aj telesná hmotnosť (podiel svalovej hmoty). Anaeróbne športujúci muž si tak môže dovoliť do jednej porcie dať 50-60 g bielkovín bez toho, aby toto spôsobilo väčšie problémy, pre nešportujúce ženy sa napr. uvádza rozmedzie 20-30 g. Všetky tieto čísla ale vnímajte s určitou rezervou, každá individualita reaguje po svojom (oi. sa spracovanie bielkovín odvíja aj od diverzity črevnej mikrobioty).
Úpravami stravovania máme možnosť manipulovať so správaním metabolizmu, platí to aj pre počty porcií v priebehu dňa. Pokiaľ je napr. metabolizmus jedinca príliš pomalý, oplatí sa ho podporiť zaradením väčšieho počtu porcií za deň vrátane zníženia podielu tukov a úpravou pomeru Ca:Mg a Ca:P, tieto možnosti jednoducho máme a je len na nás, či ich využijeme.
Komplexnosť bielkovín riešte primárne pri špecifických situáciách, ktoré to vyžadujú. Typickými príkladmi sú vegánske stravovanie prípadne vrcholoví športovci, kde nároky na množstvo i kvalitu bielkovín v porovnaní s priemernou populáciou výrazne rastú. Neznamená to, že za každú cenu musí každá porcia s obsahom bielkovín vykazovať aminokyselinovú plnohodnotnosť, cieľom je iba zvýšená pozornosť a snaha uprená týmto smerom. Každý jedálniček by mal byť predovšetkým prakticky realizovateľný, od toho vždy odvíjajte svoje úvahy pri prevádzaní teórie do praxe.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.