Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Sodík

Sodík je pre ľudské telo nevyhnutným minerálom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v rade fyziologických procesov. Je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému a svalov, vrátane srdca. Sodík tiež pomáha udržovať správnu rovnováhu tekutín v tele a je zapojený do regulácie krvného tlaku.

Hoci je sodík pre naše telo nevyhnutný, jeho nadmerný príjem môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne ochorenie. Preto je dôležité sledovať množstvo sodíka v našej strave. Veľa spracovaných potravín obsahuje vysoké množstvo sodíka, takže je dôležité čítať etikety a vyberať potraviny s nízkym obsahom sodíka.

Dobry den.
Pisete ze odporucana denna davka je 500 mg sodika, u sportovcov to moze byt az 2000 mg. Ako viem spravne nastavit tuto hodnotu klientovi? Ako viem zistit kolko sodika clovek stratil sportovanim? Dakujem.

Presnú hodnotu nenastavíte nikdy, nie je to realizovateľné a v podstate ani cieľom pri tvorbe jedálnička. Princípom (nielen v tomto smere) je snažiť sa, aby obsah živín, ktoré chcete v strave sledovať, kráčal smerom k hodnotám, ktoré sú všeobecne (populačne) prezentované, a súčasne zhruba zodpovedal potrebám individuality, pre ktorú jedálniček zostavujete.
V prípade obsahu sodíka je potrebné naučiť sa vyvažovať jeho množstvo v strave s úrovňou fyzickej aktivity a súčasne stupňom potenia, kde v súčte oboch faktorov dochádza k jeho najväčším stratám z organizmu. Preto je rozdiel medzi oboma hodnotami taký markantný, v praxi ale môže byť ešte oveľa väčší. Nikdy presne nezistíte, koľko stratíte sodíka pri pohybovej aktivite. V rámci výskumov sa vykonávajú analýzy potu a sledujú sa obsahy jednotlivých minerálov, z nich sa následne odvodzujú bežne prezentované populačné odporúčania, je potrebné ich ale považovať skutočne za všeobecné. Pokiaľ je príjem sodíka príliš nízky, zistíte to v praxi po niekoľkých dňoch takého deficitu na zvýšenej únave - športovci sú pocitovo schopní tento stav definovať lepšie, pretože svoje telo vnímajú oveľa citlivejšie, než nešportujúca populácia.

Dobrý deň,
je veľký rozdiel v používaní klasickej soli a ostatných druhov soli z hľadiska obsahu sodíka aj ostatných minerálov? O himalájskej soli ste tu už niečo písal a čo ostatné typy soli? Je niektorá z nich, ktorej sa treba skôr vyhýbať? (samozrejme myslené u zdravého jedinca).

Rozdiel medzi nimi je, vo vzťahu k obsahu sodíka ale nie nijako závratný. Z nutričného hľadiska tu kľúčovú úlohu zohráva množstvo ostatných minerálov (najčastejšie = v najväčšom zastúpení je to železo, ďalej potom mangán, pri fortifikovaných produktoch potom aj vyššie zastúpenie jódu a fluóru).
Z tohto hľadiska platí, že soľ je kľúčovým zdrojom sodíka, z týchto dôvodov je potrebné jej množstvo v každodennej strave korigovať. Na prvý pohľad sa ako výhodnejšie javia soli obsahujúce napr. železo (typicky lávová soľ, ktorá je jeho výrazným zdrojom), u týchto je ale „problém“ v tom, že je anorganického pôvodu (teda nie veľmi dobre biologicky využiteľné). Štandardom v posledných niekoľkých dekádach v našich vnútrozemských podmienkach je potom jodidovaná soľ z dôvodu potreby zvyšovať príjem deficitného jódu kvôli funkcii štítnice. Pridaný jód ale na zastúpenie sodíka nemá prakticky žiadny vplyv, pretože sodík je makroprvok, zatiaľ čo jód sa počíta v mikrogramoch.

Dobrý deň,
bavili sme sa o sodíku s priateľom, ktorý ma upozornil na to, že ak je DDD sodíku 500 mg, tak že to ale nezodpovedá doporučenému príjmu soli 5g - podľa prepočtu molárnych hmotností by údajne vychádzalo, že v dávke 5 g soli je zhruba trojnásobok DDD sodíku. Ako to teda prosím je?
Ďakujem

To skutočne nezodpovedá - DDD sodíka je 500 mg, čo je zo strany tvorcov tohto odporúčania vnímané ako minimálne množstvo nevyhnutné na zachovanie kľúčových biologických pochodov v tele. V reálnom živote sa s takýmito hodnotami stretnete len výnimočne, najčastejšie u jedincov s poruchami príjmu potravy, prípadne pri procese redukčných diét niektorých športovcov súťažiacich vo váhových kategóriách. Vo vzťahu k odporúčaným dávkam soli je situácia odlišná - soľ (NaCl) je najbohatším zdrojom sodíka (obsahuje 40%), 5 gramov tak zastupuje 2000 mg sodíka, čo je štvornásobok DDD tohto prvku. Táto hranica je ale definovaná ako množstvo, ktoré nepodporuje rozvoj zdravotných problémov spojených s prebytkom sodíka (zaťaženie obličiek, lymfatického systému, srdcovo-cievneho systému...), nevzťahuje sa tak k minimálnym potrebám organizmu.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi