Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Pomer draslíka a sodíka by mal byť v určitej rovnováhe, prebytok ktoréhokoľvek z oboch prvkov má svoje následky - pri sodíku je to napr. zvyšovanie krvného tlaku, pri draslíku potom ovplyvnenie srdcového rytmu či funkcie svalov. Pomer 6:1 už je vyšší, aj keď na stranu druhú celkové množstvo draslíka nijako nezachádza do extrému, takže táto situácia za bežných podmienok nie je zdravotne nebezpečná (teoreticky môže viesť k zvýšenej únave z dôvodu nízkeho príjmu sodíka, najviac u športujúcich jedincov). Aj napriek tomu nemá zmysel používať draselnú soľ, preferujte zdroje NaCl. Draslík tu neznižujte, je rozumnejšie (a v praxi aj jednoduchšie) mierne navýšiť príjem sodíka.
Presnú hodnotu nenastavíte nikdy, nie je to realizovateľné a v podstate ani cieľom pri tvorbe jedálnička. Princípom (nielen v tomto smere) je snažiť sa, aby obsah živín, ktoré chcete v strave sledovať, kráčal smerom k hodnotám, ktoré sú všeobecne (populačne) prezentované, a súčasne zhruba zodpovedal potrebám individuality, pre ktorú jedálniček zostavujete.
V prípade obsahu sodíka je potrebné naučiť sa vyvažovať jeho množstvo v strave s úrovňou fyzickej aktivity a súčasne stupňom potenia, kde v súčte oboch faktorov dochádza k jeho najväčším stratám z organizmu. Preto je rozdiel medzi oboma hodnotami taký markantný, v praxi ale môže byť ešte oveľa väčší. Nikdy presne nezistíte, koľko stratíte sodíka pri pohybovej aktivite. V rámci výskumov sa vykonávajú analýzy potu a sledujú sa obsahy jednotlivých minerálov, z nich sa následne odvodzujú bežne prezentované populačné odporúčania, je potrebné ich ale považovať skutočne za všeobecné. Pokiaľ je príjem sodíka príliš nízky, zistíte to v praxi po niekoľkých dňoch takého deficitu na zvýšenej únave - športovci sú pocitovo schopní tento stav definovať lepšie, pretože svoje telo vnímajú oveľa citlivejšie, než nešportujúca populácia.
Rozdiel medzi nimi je, vo vzťahu k obsahu sodíka ale nie nijako závratný. Z nutričného hľadiska tu kľúčovú úlohu zohráva množstvo ostatných minerálov (najčastejšie = v najväčšom zastúpení je to železo, ďalej potom mangán, pri fortifikovaných produktoch potom aj vyššie zastúpenie jódu a fluóru).
Z tohto hľadiska platí, že soľ je kľúčovým zdrojom sodíka, z týchto dôvodov je potrebné jej množstvo v každodennej strave korigovať. Na prvý pohľad sa ako výhodnejšie javia soli obsahujúce napr. železo (typicky lávová soľ, ktorá je jeho výrazným zdrojom), u týchto je ale „problém“ v tom, že je anorganického pôvodu (teda nie veľmi dobre biologicky využiteľné). Štandardom v posledných niekoľkých dekádach v našich vnútrozemských podmienkach je potom jodidovaná soľ z dôvodu potreby zvyšovať príjem deficitného jódu kvôli funkcii štítnice. Pridaný jód ale na zastúpenie sodíka nemá prakticky žiadny vplyv, pretože sodík je makroprvok, zatiaľ čo jód sa počíta v mikrogramoch.
To skutočne nezodpovedá - DDD sodíka je 500 mg, čo je zo strany tvorcov tohto odporúčania vnímané ako minimálne množstvo nevyhnutné na zachovanie kľúčových biologických pochodov v tele. V reálnom živote sa s takýmito hodnotami stretnete len výnimočne, najčastejšie u jedincov s poruchami príjmu potravy, prípadne pri procese redukčných diét niektorých športovcov súťažiacich vo váhových kategóriách. Vo vzťahu k odporúčaným dávkam soli je situácia odlišná - soľ (NaCl) je najbohatším zdrojom sodíka (obsahuje 40%), 5 gramov tak zastupuje 2000 mg sodíka, čo je štvornásobok DDD tohto prvku. Táto hranica je ale definovaná ako množstvo, ktoré nepodporuje rozvoj zdravotných problémov spojených s prebytkom sodíka (zaťaženie obličiek, lymfatického systému, srdcovo-cievneho systému...), nevzťahuje sa tak k minimálnym potrebám organizmu.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.