Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.
Dobrý deň,
mám otázku ohľadom draselnej soli. Pokiaľ mám v jedálničku obsiahnutý draslík okolo 5000 mg a pomer draslíka a sodíka cca 6:1, tak už asi nie je vhodné používať ešte na to draselnú soľ, však? Asi je lepšie soliť v tomto prípade normálnou soľou a mala by som sa naopak zamerať na zníženie množstva draslíka? Alebo to nie je nutné a draslík extra znižovať nemusím?
Pomer draslíka a sodíka by mal byť v určitej rovnováhe, prebytok ktoréhokoľvek z oboch prvkov má svoje následky - pri sodíku je to napr. zvyšovanie krvného tlaku, pri draslíku potom ovplyvnenie srdcového rytmu či funkcie svalov. Pomer 6:1 už je vyšší, aj keď na stranu druhú celkové množstvo draslíka nijako nezachádza do extrému, takže táto situácia za bežných podmienok nie je zdravotne nebezpečná (teoreticky môže viesť k zvýšenej únave z dôvodu nízkeho príjmu sodíka, najviac u športujúcich jedincov). Aj napriek tomu nemá zmysel používať draselnú soľ, preferujte zdroje NaCl. Draslík tu neznižujte, je rozumnejšie (a v praxi aj jednoduchšie) mierne navýšiť príjem sodíka.
Témy: Soľ Sodík Krvný tlak Draslík
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Ako naše kurzy hodnotia
absolventi.
Na otázky odpovedá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov
Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.