Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Draslík

Draslík je pre ľudské telo nevyhnutný minerál, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách. Je to jeden z hlavných elektrolytov v tele, ktorý pomáha regulovať rovnováhu tekutín, udržovať normálny krvný tlak a podporovať správnu funkciu nervového systému.
Jeho hlavným zdrojom v strave sú ovocie, zelenina, celozrnné produkty, mäso a mliečne výrobky. Nedostatok draslíka v tele môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane slabosti svalov, nepravidelného srdcového rytmu a vysokého krvného tlaku.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom draselnej soli. Pokiaľ mám v jedálničku obsiahnutý draslík okolo 5000 mg a pomer draslíka a sodíka cca 6:1, tak už asi nie je vhodné používať ešte na to draselnú soľ, však? Asi je lepšie soliť v tomto prípade normálnou soľou a mala by som sa naopak zamerať na zníženie množstva draslíka? Alebo to nie je nutné a draslík extra znižovať nemusím?

Pomer draslíka a sodíka by mal byť v určitej rovnováhe, prebytok ktoréhokoľvek z oboch prvkov má svoje následky - pri sodíku je to napr. zvyšovanie krvného tlaku, pri draslíku potom ovplyvnenie srdcového rytmu či funkcie svalov. Pomer 6:1 už je vyšší, aj keď na stranu druhú celkové množstvo draslíka nijako nezachádza do extrému, takže táto situácia za bežných podmienok nie je zdravotne nebezpečná (teoreticky môže viesť k zvýšenej únave z dôvodu nízkeho príjmu sodíka, najviac u športujúcich jedincov). Aj napriek tomu nemá zmysel používať draselnú soľ, preferujte zdroje NaCl. Draslík tu neznižujte, je rozumnejšie (a v praxi aj jednoduchšie) mierne navýšiť príjem sodíka.

Dobrý deň,
prosím ako sú na tom z výživového hľadiska všetky lesné hríby (dubáky, kuriatka, bedle, suchohríby,..)? Okrem spomínanej vlákniny a draslíka obsahujú ešte ďalšie mikroživiny či min. látky?

Huby sú kľúčovým zdrojom vlákniny, čo je ich najdôležitejšia nutričná vlastnosť. Okrem tejto majú schopnosť absorbovať zo svojho okolia chemické látky, platí to aj pre minerály. Pri hodnotení potenciálnej (ne)v(ý)hodnosti ich konzumácie treba brať na zreteľ, na akej pôde boli pestované, od toho sa odvíja aj celková nutričná charakteristika. Vo vzťahu k obsahu minerálnych látok hrá úlohu ich koncentrácia v pôde, takže nie je možné zastúpenie minerálov v hubách paušalizovať, hodnoty sa výrazne líšia.

Dobrý deň pán Jelínek,
nakoľko vidíte vhodnosť zaradenia produktov typu Salka a pod., kde je "klasická" soľ zmiešaná s draselnou? Z pohľadu rovnováhy sodno-draselnej pumpy mi to nepríde ako úplne zlé.

Tieto zmesi sú výhodné, pretože umožnia korigovať prísun sodíka, ktorého množstvo je v strave priemernej populácie silne nadlimitné. Súčasne je zdrojom draslíka, u ktorého je žiaduce sa snažiť zaistiť príjem aspoň okolo hodnôt DDD, čo na rozdiel od sodíka je v praxi pomerne náročné. S prebytkom sodíka potom súvisí aj nepomer medzi Na:K so všetkými známymi následkami.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi