Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Krvný tlak

Krvný tlak je jedným z kľúčových ukazovateľov zdravia jedinca. Je to sila, ktorú krv vyvíja na steny krvných ciev, konkrétne na steny tepien, keď je srdce v kontrakcii (systolický tlak) a v relaxácii (diastolický tlak). Normálne hodnoty krvného tlaku sa pohybujú okolo 120/80 mmHg, ale môžu sa líšiť v závislosti od veku, pohlavia a celkového zdravotného stavu jedinca. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) môže viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice a obličkových ochorení. Výživa zohráva kľúčovú úlohu v regulácii krvného tlaku. Strava bohatá na soli, tuky a alkohol môže zvyšovať krvný tlak, zatiaľ čo strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a nízkotučné mliečne výrobky môže pomôcť znížiť tlak. Pravidelné cvičenie, udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti a obmedzenie konzumácie alkoholu a tabaku môžu tiež prispieť k udržaniu normálneho krvného tlaku.

Dobrý deň,
mám otázku ohľadom draselnej soli. Pokiaľ mám v jedálničku obsiahnutý draslík okolo 5000 mg a pomer draslíka a sodíka cca 6:1, tak už asi nie je vhodné používať ešte na to draselnú soľ, však? Asi je lepšie soliť v tomto prípade normálnou soľou a mala by som sa naopak zamerať na zníženie množstva draslíka? Alebo to nie je nutné a draslík extra znižovať nemusím?

Pomer draslíka a sodíka by mal byť v určitej rovnováhe, prebytok ktoréhokoľvek z oboch prvkov má svoje následky - pri sodíku je to napr. zvyšovanie krvného tlaku, pri draslíku potom ovplyvnenie srdcového rytmu či funkcie svalov. Pomer 6:1 už je vyšší, aj keď na stranu druhú celkové množstvo draslíka nijako nezachádza do extrému, takže táto situácia za bežných podmienok nie je zdravotne nebezpečná (teoreticky môže viesť k zvýšenej únave z dôvodu nízkeho príjmu sodíka, najviac u športujúcich jedincov). Aj napriek tomu nemá zmysel používať draselnú soľ, preferujte zdroje NaCl. Draslík tu neznižujte, je rozumnejšie (a v praxi aj jednoduchšie) mierne navýšiť príjem sodíka.

Dobrý deň, pán Jelínek,
aké množstvo cesnaku denne je vhodné pre človeka s nízkym tlakom? A čo by ste prosím odporučili na zvýšenie tlaku?
Ďakujem

V tomto prípade záleží na tom, v akej kvalite (= obsahu aktívnych živín) aj forme (surový x tepelne upravený x doplnok stravy...) cesnak konzumujete. Tepelná úprava ničí prevažnú väčšinu látok znižujúcich krvný tlak, u doplnkov stravy zase rozhoduje spôsob technologického spracovania výrobku, tzn. aké množstvo aktívnych zložiek výrobca v produkte garantuje. V praxi je tak bežné, že niektoré suplementy nemajú prakticky žiadny vplyv, iné naopak ovplyvnia tlak výrazným spôsobom.
Krvný tlak najlepšie zvýšite stresom alebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je vo vzťahu k zdraviu podstatne výhodnejšia :-).

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, akým mechanizmom zvyšuje vstrebaný CO2 zo sýtených vôd krvný tlak.
Ďakujem.

V situácii, keď vypijete väčšie množstvo sýtenej vody, kde obsah CO2 je neprirodzene vysoký (= vyšší ako v prírodných zdrojoch), dochádza k rýchlemu vstrebaniu väčšieho množstva plynu. Posunie sa hodnota respiračného kvocientu, čo vedie k zvýšenej dychovej frekvencii. Súčasne rastie parciálny tlak CO2 v krvi, ktorý je spojený s nárastom krvného tlaku (vrátane tepovej frekvencie).

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Viac o Martinovi Jelínkovi