Kurzy ATAC

Poradňa

Vybrané otázky z on-line poradne, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nami organizovaných kurzov.

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev

Syndróm zvýšenej priepustnosti čriev, tiež známy ako "leaky gut", je stav, kedy sa črevná bariéra stáva porézny, čo umožňuje, aby nestrávené potraviny, toxíny a baktérie prenikli do krvného obehu. Tento stav môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane chronických zápalov, autoimunitných ochorení, alergií a ďalších zažívacích ťažkostí. Príčiny syndrómu zvýšenej priepustnosti čriev môžu zahŕňať chronický stres, nadmernú konzumáciu alkoholu, nezdravú stravu a niektoré lieky.

Z hľadiska výživy je dôležité si uvedomiť, že strava môže hrať kľúčovú úlohu v prevencii a liečení syndrómu zvýšenej priepustnosti čriev. Diéta bohatá na spracované potraviny, cukry a tuky môže poškodiť črevnú bariéru a zvýšiť riziko vzniku tohto syndrómu. Naopak, strava bohatá na vlákninu, fermentované potraviny a zdravé tuky môže podporovať zdravie čriev a pomôcť obnoviť ich priepustnosť. Tiež je dôležité dodržiavať dostatočný príjem tekutín a vyhnúť sa potravinám, na ktoré má jedinec alergiu alebo intoleranciu.

Dobrý deň,
vzhľadom na širokú škálu ťažkostí, ktoré môže syndróm zvýšenej priepustnosti čriev spôsobiť, by ma zaujímalo, či existuje nejaké vyšetrenie, ktorým je možné tento syndróm s istotou diagnostikovať?

A ďalej ma zaujíma, či môžu k vzniku syndrómu prispieť napríklad systémovo používané antimykotiká (zaujíma ma kvôli vlastnej skúsenosti s celou škálou ťažkostí práve po tejto liečbe)?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Vyšetrenie existuje, používa sa napr. laktulózo/mannitolový test (nalačno sa vypije roztok s laktulózou, manitolom a glukózou, potom sa 5 hodín zbiera moč, v ktorom sa sleduje množstvo jednotlivých cukrov).
Príčin vzniku problému je celý rad, veľmi často sa jedná o multifaktoriálny jav. Užívanie liekov sa ale cituje ako jedna z reálnych príčin, obzvlášť pri dlhodobej medikácii.

Na otázky odpovedá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzov

Výživový poradca, autor siedmich úspešných kníh. Zakladateľ vzdelávacej spoločnosti ATAC organizujúcej kurzy, ktoré spájajú múdra východných filozofií s poznatkami modernej vedy. Jeho cieľom je odovzdávať celostné poznanie v oblasti výživy a zdravia všetkým skupinám populácie. Vedie kurzy výživového poradenstvo on-line, podieľal sa na programe Českej televízie Pod pokrievkou, je autorom výukového systému ZOF.

Viac o Martinovi Jelínkovi